За Великден: Уж българско агнешко се оказа македонско?!

Било предназначено за Гърция, но от там го върнали, и...
21 апр 2019 12:05, Петя Славова
182
За Великден: Уж българско агнешко се оказа македонско?!
Снимка: архив, Булфото

Преди отбелязването на Великден български производители видяха нарушения в продажбите на агнешко месо в големите търговски вериги.

Още по темата

От овцевъдната и козевъдна организация и държавата посъветваха да намерим българското месо. От там вече приеха регламент – червен печат за чуждо месо, син за българско. От организацията обаче имат съмнения за печатите и дадоха за пример македонско месо, което се продава в българската търговска мрежа.

"Има някакво подобие на печат. Подали сме сигнал и очакваме Агенцията по храните да си свърши работата", коментира пред Нова тв Симеон Караколев. "Това е нереално по-ниска цена. Било е предназначено за Гърция, но гръцките търговци са го върнали и те са го пратили тук", предполага Караколев.

За потребителя излиза само с 20-30 стотинки по-малко. "Превръщаме се в консуматорска нация", предупреждава специалистът. По думите му, у нас има достатъчно българско месо за празника. "Българските овцевъди спокойно могат да нахранят българския народ", категоричен бе той.

"Извършваме проверки преди всички празници. Започнали сме проверки още от 15-и. Получихме сигнали за нечетлив печат и веднага направихме проверки. В единия обект установихме месо, отгледано в България с необходимите документи, както и новозеландско месо също с необходимите документи.

В другия обект установяваме агнешко с нечетлив печат на три от трупчетата. Там, където установим нечетлив печат, го възбраняваме", заяви д-р Станимир Спасов, областна дирекция по безопасност на храните. Той увери, че от агенцията ще направят всички необходими проверки.


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
4
 
! Отговори
Тихомир Димов преди 1 месец
Грешката е правилна
160
2
 
3
 
! Отговори
Тинев преди 1 месец
То си е все българско!

Апропо: Тази седмица БПЦ чествува: Свети Цветан Седмоапартаментников.
159
0
 
11
 
! Отговори
БГ Юнак преди 1 месец
Производителите са прави. Още съществува забрана за внос на месо и месни продукти от Македония.Излиза, че ако отидеш да си купиш сам от Македония ти го конфискуват на границата, а някокой тарикатски вериги тук нарушават разпоредбите в името на 30 стотинки за килограм печалба и ти го пробутват на промоция.Да се глобят!
158
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е КВА Е РАЗЛИКАТА- НЕ БИЛО БЪЛГАРСКО, А СЕВЕРНОМАКЕДОНСКО?
157
3
 
16
 
! Отговори
ветеринар преди 1 месец
По-добре ,че е македонско,отглеждано е както трябва,не по европейски.Македонците като влезат в Европа,ще се молят за животните си.
156
9
 
11
 
! Отговори
Отговор преди 1 месец
До Анонимен 145 Българското земеделие го убиха комунистите през 44-та година.Сега се чудим защо сме бедни и има безработица.
155
1
 
10
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 месец
До Модерни роби 140 Много си прав приятелю.Пушач съм. Тридесет дни по 5 лв. , 150 лава.Ама и аз се възмущавам от високите цени на агнешкото , а за високите цени на цигарите си траем.
154
1
 
22
 
! Отговори
вълчо преди 1 месец
Няма значение, и двете агнета блеят на български !
153
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
кой купува от магазина?
152
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо страшно няма да си купиш македонско, пак даже и новозенландско агнешко.Най-много да ти излезе по-евтино!
151
4
 
23
 
! Отговори
Додо преди 1 месец
Македонско агне е агне от тази географска част на България, която се нарича Македония. Уви, загубихме ВСВ, затова загубихме и територии, вкл. по-голямата част от Македония, но това не променя истината - Македония е България.
150
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1. македонска нация няма.
2. Може и да е по-хубаво, че наш'те да на ти с всякакви нови технологии.
149
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До не разбрах

Народът е един, но паричните системи са две. Нашите производители страдат от този внос. Нека не ги изнасилваме, защото те също имат да хранят семейства, а при наличието на големите чужди вериги това става изключително трудно. Отделно от това, нашите храни са с много по-високо качество от вносните и си заслужават надценката. По-добре е да дадеш парите си за качествена храна, отколкото за лекарства. Поддържайте българската продукция.
148
3
 
21
 
! Отговори
не разбрах преди 1 месец
Каква е разликата? Нали все сме едно? Един народ в две държави. На македонското трябва да се удря син печат.
147
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен144
Кога е било това твоето "едно време"?
Пиша в интернет - германий цена.
Братята руснаци продават.
Цена - от 60 тыс. рублей за килограмм - 99.999%
Което е около 1000 евро.
Твоите 200 кила ще струват един малко по-големичък апартамент в София.
Е, това през 2019 де. През 1950-та може и да не е било така.
146
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен145
Много е смешно как такива като теб, които не различават крава от коза и корен чушка от корен домат изказват мнения за замеделието и животновъдството.
145
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някъде в мазето и в гаража все още имам съветски германиеви транзистори.
Даже и български такива имаше.
Със сигурност само при мен има доста повече от 2 грама. Та нещо не са ти верни мерките.
Силиций знам и съм виждал как се произвежда, за германий нещо ми се губи. Ама ако е подобно на силиция, 200кг са нищо.
144
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре че си убихме българското земеделие и живoтнoвъдство. Друго си е да имаш плодородна земя, но да внасяш тypcки дoмaти и китайски чесън.
143
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 143

Ще разкажа на теб и на публиката една истинска случка:) На времето Института по полупроводници Ботевград поръчва на външнотърговска централа да и внесе 2 г, /два грама / чист "германии". В централата решават, че има "грешка " и поръчват 2 кг.:) На ниво министерство "решават" , че 2 кг . е малко и поръчват 200 кг. Отговора от "Моторола" е следния:

"Ние не се съмняваме , че НРБ може да заплати това количество но не можем да го доставим защото световното производство е 1,5 кг:)
142
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От магазин агнешко не купувам. Имам познати овчари, отивам, виждам агнето живо и го запазвам. Не е лесен занаят овчарлъка, така че не се пазаря. От лев-два на кило няма да обеднея, но знам, че ще получа най-доброто.