Няма опасност за питейна вода след замърсяването на Чая

Експерти влизат за спешна проверка в рудника в Лъки
Обновена: 23 фев 2020 10:19 | 23 фев 2020 10:15, Камелия Цветанова
15
Няма опасност за питейна вода след замърсяването на Чая
Снимка: БГНЕС

След 20-кратното замърсяване с цианид на реките Юговска и Чая министерството на енергетиката влиза на спешна проверка в рудника в Лъки. Прокуратурата днес трябва да реши дали да освободи или да удължи ареста на двете длъжности лица, задържани за опасното замърсяване на двете реки с цианиди.

Още по темата

Припомняме, че в събота полицията задържа за 24 часа управителя на дружеството „Лъки инвест” – 84-годишният Любен Васев, както и отговорникът на хвостохранилището за това, че в петък вечерта са допуснали отпадъчни води да попаднат в двете реки и така да ги замърсят.

„Според последните проби в река Чепеларска и в река Марица не се констатират цианиди.  В река Юговска на устието и след хвостохранилището концентрацията е малко по-висока, отколкото са нормите – 7 микрограма, при норма 5 микрограма. Във водите, които изтичат от хвостохранилището, има повишени концентрации – между 12 и 13 милиграма на литър, при норма 0.1. Това е в района на завода”, каза Марин Маринов – експерт в Басейнова дирекция – Пловдив пред Нова тв.

„Няма опасност за питейната вода в региона”, каза още той.

Директорът на миннодобивното предприятие Атаснас Марински отрече обвиненията. „Няма такова заустване, нямаме неправомерно заустване. Не знам кой е вземал проби и кой е казал, че има цианиди. Това не ми е ясно”, коментира той.

„Незабавна, след като получихме сигнала в петък, бяха предприети бързи действия. Замърсителят беше установен и то недвусмислено. Очакваме да бъдат открити административно-наказателни процедури от компетентните органи”, заяви Митко Стойчев -експерт в Областна администрация – Пловдив.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За жалост няма технология която да е безопасна за околната среда при добив на метали .Това важи за злато,мед и олово в големи мащаби .Кой е подарил златото на американци които тровят България .Кой даде едни милиарди за самолети които ги няма .Остана да им са одупи да го опънат .
13
1
 
1
 
! Отговори
GREENPEACE преди 4 години
Те досега са плащали на лицата взимащи проби от водата !Възможно е и сега да плащат защото отрова има в реката тровят рибите и земноводните иНяква ми казва че всичко било в нормите .Кое е в нормите да си пускат отровите в реките ?Това варварска държава .Кой е виновен ?
12
0
 
1
 
! Отговори
Готиния преди 4 години
Не съм запознат дали в Лъки има разделение на отговорните предприятия. Казвам го, понеже по света има примерно една фирма държаща и управляваща рудника, друга фирма за пресяване и обогатяване и съвсем друга фирма за управление на отпaдъци, депа и т.н. Ако някой се е издънил, трябва да се знае на кого да се търси сметка, да се потърсят алтернативи, вместо да се спира или унищожава цялото производство.
11
0
 
1
 
! Отговори
Готиния преди 4 години
Имайте предвид, че в тези рудници в наше време вече се копае с големи машини, вътре влизат камиони и т.н. Инвестициите са големи, бизнесът е сериозен. Не мога да твърдя дали всичко се прави по екологични норми или пък не, защото не съм свидетел, но определено се наливат пари там. И всичко е супер съмнително, дали пък някой не иска да прилaпа бизнеса на частни лица. То е ясно, че обикновени частници без гръб от някой в държавата не може да го правят това де.
10
0
 
1
 
! Отговори
Готиния преди 4 години
Като се има предвид, че регионът там се управлява политически от ДПС в последните (малко) няколко години, не се знае дали това също не е контролирана политическа атака, да се налива масло в огъня допълнително, да се правят "саботажи", "диверсии", някой да е платил на някакви алчни хора да сътворят глупости в името на власт или пари и т.н. Не познавам арестуваните хора, не знам дали са добри специалисти или не. Но пък знам, че на някои от тях отдавна им е минало времето да работят нещо такова.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
когато експертите пият от реката по една чаша ще им повярвам, че е чиста
8
0
 
1
 
! Отговори
Готиния преди 4 години
Това разбира се, което казвам, са разни истории на неща случили се преди мнооого години. Да кажем, преди някакви десетилетия. От друга страна, като цяло хората занимаващи се с рудодобив, наистина е време да ползват хора, които наистина разбират от това. Българските минни инженери не са особено квалитетни. Да не говорим, че всичко се прави с връзки и подмазване. Иначе има и някои добри изключения, но както и да е.
7
0
 
1
 
! Отговори
Готиния преди 4 години
После, доколкото ми е известно, там през годините е имало други случаи на подобни инциденти и аварии, при които примерно измира рибата, даже децата отиват я събират и майките им я пържат за обяд. Само обаче не е имало кой да вдига врява, че нещо се е случило. Не е имало пропагандни статии, не е имало насаждане на страх. Иначе да... Събираната риба от децата си е била отровна и само просташки манталитет е накарал майките да им я поднесат като храна.
6
0
 
1
 
! Отговори
Готиния преди 4 години
Ще кажа няколко работи в няколко коментара. Първо, река Юговска и река Чая, на практика продължават една в друга и от погледа на един обикновен човек, който не разбира от сложни неща, термини в географията, тинтири-минтири, реално реката е една и съща. Такива неща е нормално да се случват на/от места където се преработва руда. А там това се прави още от преди римско време. Е, вярно, преди 2000+ години не са ползвали химикали.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега като свържем Пловдив и Асеновград с р.Тимок ще пиете кристално чиста вода. За по-добро прочистване, тръбата ще минава през Козлодуй.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За водата няма опасност, има само за населението. Колко па да е опасно двайсеткратно отравяне с цианиди! Много изнежени станахте, цял живот пиете цианиди, сега се сетихте че са отровни.
3
0
 
4
 
! Отговори
Евалата боце преди 4 години
Замърсяването е над 20 пъти, но няма никаква опасност... Герб надминаха дори себе си
2
0
 
5
 
! Отговори
Ахахах преди 4 години
Като прочета поредното изявление на някоя корумпирана калинкова дирекцийка, че всичко е безопасно и в нормите, винаги разбирам точно обратното! Не разбирам защо продължаваме да плащаме заплати на подобни ***, при положение, че те си докарват достатъчно пари и без заплати!
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено че няма ,то кога е имало.