Възстановяват 50% от толтаксите за камиони на метан и газ

Подробностите може да се видят на сайта на АПИ
3 апр 2020 01:00, Петя Славова
8
Възстановяват 50% от толтаксите за камиони на метан и газ
Снимка: БГНЕС

Собствениците или ползвателите на камиони и автобуси, които се движат единствено с алтернативно гориво – метан, природен или био газ, биетанол и др., могат да възстановяват половината от сумите, платени за тол такси, съобщава АПИ.

Утвърдената процедура може да се види на сайта на агенцията - www.api.bg, в секцията "БГТОЛ" – "Процедури".
Съгласно Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа, камионите и автобусите, използващи като единствен източник алтернативно гориво, следва да заплащат такса за изминато разстояние – тол, в размер на 50 на сто от стойността, определена за съответния вид пътно превозно средство за категория ЕВРО VI, EEV.

Сумите ще се възстановяват, независимо от използваните начини за тол таксуване – с маршрутна карта, с бордово устройство или с GPS тракер.

Заявленията се подават чрез областните пътни управления в цялата страна, АПИ или Националното тол управление. Може да се използва и електронният адрес info@bgtoll.bg, ако собственикът има електронен подпис. В заявленията трябва да е посочен периодът, за който са извършени плащанията, общата сума, както и документите, с които това се доказва. За по-бърза обратна връзка с потребителите, те следва да предоставят телефон или електронен адрес.

При първоначалното подаване заявлението трябва да е придружено от декларация, в която са описани пътните превозни средства над 3,5 т, за които се изисква възстановяването на сумите. В декларацията се посочва информация за превозните средства – регистрационен номер, вид на пътното превозно средство, брой оси и вида на горивото. Прилагат се копия от свидетелствата за регистрация, както и удостоверение за банкова сметка, по която ще се възстановяват сумите.

Образци на документите могат да се изтеглят от сайта на АПи в секцията "БГТОЛ", "Образци на документи" и от сайта www.bgtoll.bg, в секцията "За нас", "Заявления".

В случай че след извършена проверка на данните служителите на НТУ установят пропуски или неточности, потребителят ще има възможност да ги отстрани. След това ще може да възстанови 50% от сумите, които е платил за пътни такси за съответните превозни средства.

Заявлението за възстановяване трябва да се подава до 10-то число на месеца, следващ месеца, в който е извършено плащането на таксата за изминато разстояние. Срокът за възстановяване е 30 дни от датата на подаване на заявлението. При изискване на допълнителни документи и доказателства срокът се удължава с времето от тяхното изискване до предоставянето им.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
БАНко преди 3 месеца
""" ХАЗНАТА Е ПРАЗНА """
ПРОЧЕТИ ЗА ПОМОЩТА НА ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Болшинството автобуси и немалко камиони са на природен газ
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Неграмотници, поинтересувайте се с какво гориво се движат камионите преди да бълвате политически си глупости - ставате смешни в старанието да напишете максимален брой негативни коментари
5
5
 
0
 
! Отговори
аз преди 3 месеца
Вие *** ли сте или искате да таковате дявола във въздуха.Кой камион се движи само на метан бре.НЕ ЧАКАЙТЕ СЪДЕЙСТВИЕ ОТ НАС.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой нормален плаща измислени суджушки такси, при условие че никой не следи за това.
3
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами на шофьорите на автомобили на пропан-бутан е абсолютно сигурно, че по никакъв начин няма да бъдат насърчени да карат на газ.
2
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой камион се движи единствено на метан, вие да не сте мало умни?
1
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вече ми е жал за гербавата шайка. От колко благини и парички ще се наложи да се откажат...