Расте злоупотребата с алкохол и наркотици при младежите у нас

Все повече деца под 15-годишна възраст употребяват опиати
5 юни 2020 18:27, Петя Славова
51
Расте злоупотребата с алкохол и наркотици при младежите у нас
Снимка: БГНЕС

Все повече младежи и мъже злоупотребяват с алкохол у нас, нарастват и случаите на остри интоксикации, свързани с употребата на наркотици. Това сочи статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи, предаде БГНЕС.

Според данните за регистрираните случаи на остри интоксикации с алкохол и наркотици, които обхващат първото тримесечие на годината и месец март от въвеждането на извънредното положение, общо 2 892 души са прекалили с алкохола и наркотиците. Спрямо същия период на миналата година бройката на случаите се е увеличила с близо 400 души.

Още по темата
Все повече младежи под 15-годишна възраст, както и такива до 18 години, употребяват алкохол и наркотици.

Осезаема е разликата между мъжете и жените, които са злоупотребили, с превес на мъжете.

За същия период на миналата година бройката на злоупотребилите с алкохол младежи до 15 години е 78 момчета и 62 момичета, докато през тази година случаите нарастват – 119 момчета срещу 75 момичета. От тях наркотици са взели 33 деца /20 от които момчета/, а препили са 124 тийнейджъри /77 от тях – момчета/.

Истерията покрай коронавируса се е отразила и на младежите между 16 и 18 години, като при тях 92 момчета са прекалили с алкохол или наркотици, както и 48 момичета. Най-висок е ръста на пиещите момчета – 76. Девет случая на младежи, прекалили и с алкохола, и с наркотиците, са регистрирани за първите три месеца на годината.

Рязко скача и броят на хората над 18-годишна възраст, които са употребили алкохол или наркотици до такава степен, че да бъдат хоспитализирани с остра интоксикация.

За същия период на миналата година общата бройка на интоксикираните е 2 290, като сега тя скача до 2 558. От тях 1 758 мъже /спрямо 1600 за същия период на 2019 г./ са препили до степен за хоспитализация, 245 са прекалили с наркотиците, а в болниците са регистрирани цели 75 случая на дрогирани и пияни господа.

При дамите статистиката също не е благосклонна – 349 жени /срещу 243 за същия период на миналата година/ са пили повече отколкото са могли, 78 от дамите са с наркотична интоксикация, а 53 жени са приети в болници и с алкохолна, и с наркотична интоксикация.

22 момчета под 15-годишна възраст са пострадали от комбинация между алкохол и наркотици. 15 момичета на същата възраст са били приети в болници с интоксикации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хахахахааа......Най-важното е да обвиняваме държавата и ако може всички международни организации за провалите ни като родители.
44
2
 
2
 
! Отговори
хахахахааа...... преди 3 години
Най-важното е България в ЕС и НАТО...
43
0
 
1
 
! Отговори
инж Химик преди 3 години
Това Diablo BZP, се продава по секс шоповете легално... аре малко...
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БГ - свърши....
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как тря си готин.
40
0
 
3
 
! Отговори
Кантарджиев преди 3 години
Е голяма работа че расте злоупотребата с алкохол и наркотици. Важното е корона да няма. Това че умират по 100 човека на ден заради алкохол и цигари в България няма никакво значение.
39
1
 
5
 
! Отговори
Естет преди 3 години
Прекрасно! Поредната ***, на която някой друг ще е виновен, че нищо не става от тях!Неграмотни, нагли, с претенции!Аз за 1000 лева няма да работя...Ами хубаво...ходи да береш ягоди в Англия. После си купи 20 годишна S класа с десен волан и се върни да се правиш на тежкар в Чепръчене, докато сипваш за 20 лева газ...Интересно аз защо нито пия, нито се дрогирам?!Явно не се прави насила...Ами след като сами си го правят, кой им е виновен?!
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да потърсят отговорност на дилърите, които явно ГДБОП не забелязва по някаква причина... каква ли е тая причина? Изключвам корупция! НЕ!
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SatiraОстава сега да ни обясниш връзката между написаното от теб и статията!!!???Писна ми от такива м а лоумници!!!
36
5
 
1
 
! Отговори
Satira преди 3 години
България минахме без сериозна поражения от вируса, но не така е в други страни по света. А някой можеше ли да даде гаранция как точно.ще протече заразата, и колко точно ще бъдат загиналите ?? Навременните мерки и това което направиха Борисов и Мутафчийски бяха неща.от съществено значение. Иначе щяхме да имаме сценария а Белгия, Швеция, Сърбия...!!?
35
2
 
5
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Ами, каквито младежи имаме....! Погледнеш го - той татуиран като вестник , косата му м,ъсна и стига до пъпа, на ушите ми обеци, на носа му - тенеке някакво, чудиш се какъв му е пола ..... !!!! Смъркат дрога на всяко кьоше, полицаите ги пазят , защото бащите им плащат за това ! Един наркодилър няма да лежи в затвора , всички осъдени си стоят по къщите официално , а иначе са по дупките на София и се чекнат със силиконките....!
34
4
 
4
 
! Отговори
Бунак Обама преди 3 години
младежите работят активно да ги настигнем американците, вие само мрънкате. Ко не скача е червен.
33
3
 
5
 
! Отговори
бай иван преди 3 години
Нали искахте демокрация те ви я любуваите и се на пълна пара в мухлясалите панелки
32
2
 
10
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Нормално, имайки предвид, че идолите на младежта са Слави Трифонов, Криско и Фики Стораро.
31
1
 
8
 
! Отговори
Ч преди 3 години
Родителите се изживяват като съвременни моруци,даскалите се правят на глухи и кьорави,обществото доколкото го име е безразлично,момичетата под давление на наркотика се перфорират на 13,това ще е бъдещето на нашата татковина.
30
0
 
4
 
! Отговори
Лошия преди 3 години
До До ЛошияИли каво бе мен, аз съм варненец, не съм дошъл от село в големия град като теб.Ако искаш да получаваш социални помощи, продължавай смело :)
29
2
 
5
 
! Отговори
петко преди 3 години
ПИйване веселба аху иху,и като наближиш 40 годинки и идва сметката от черния дроб и вътрешни органи...червено картонче и си аут от играта. Доста познати си заминаха няколко само ракийки вечер...
28
2
 
2
 
! Отговори
А Заразените ??? преди 3 години
Хващат някои с много дрога и някои се гордее. ама колко са заразените ??? и кои ще лекува заразените с дрога деца , младежи ... със сасипаните мечти , семейства, бъдеще и живот ?До кога ?Така ли градим България ?
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато Баце говори в момента по бнт1, всички богове да мълчат и да го гледат и слушат, бърже!!!
26
1
 
4
 
! Отговори
Без да се крият... преди 3 години
Без да се крият седят си по пейките където играят и деца и си пушат дрогата .До кога ???