Камера следи живота на щъркелите Пролетка и Изгрев

Те са свили гнездо в гоцеделчевското село Баничан
8
Камера следи живота на щъркелите Пролетка и Изгрев
Снимка: БГНЕС

Хората в гоцеделчевското село Баничан очакват щъркелите не само като символ на пролетта и на събуждащата се за нов живот природа. С идването на птиците в селото започва вълнение кога ще се излюпят малките, ще оцелеят ли и дали наесен ще полетят.

Баничан е известно като селото с най-много щъркелови гнезда в района на Гоце Делчев - тринадесет. Тук за пръв път в страната се поставя камера за наблюдение в едно от гнездата, която дава възможност всеки любител на красивите птици да види отблизо какво се случва в щъркеловото семейство. Това става с линк, активен от момента, в който се включи камерата. Линкът се публикува на сайта на местното читалище "Изгрев" и дава възможност птиците да бъдат наблюдавани денонощно, разказа за БТА секретарят на читалището Румяна Джибова.

По традиция това се прави в края на месец февруари, за да може да се проследи престоят на щъркелите от момента на тяхното пристигане.

Читалището включва предложението за камера в проект, който е финансиран от Национален фонд "Култура". Камерата се монтира през 2016 година, което предизвиква огромен ентусиазъм сред местните хора, спомня си секретарят на читалището. Тя е и първата в страната подобна камера, монтирана на щъркелово гнездо. Огромният интерес към птичето семейство дава повод да се проведе интернет гласуване, с което да бъдат избрани имена на щъркеловата двойка. Така женската получава името Пролетка, а мъжкият е кръстен на местното читалище - Изгрев.

Онлайн наблюдението дава информация какво се случва в гнездото, по какъв начин се отглеждат малките, но и какви са опасностите, които ги застрашават, каза Димитър Попов от Българско дружество за защита на птиците в Гоце Делчев.

След внушителния над десет хиляди километра полет, първи пристига мъжкият щъркел. Той почива само ден или два след пристигането си и веднага се залавя с работа по гнездото, разказа Димитър Попов.
Укрепването на птичия дом е изцяло задача на мъжката птица, а видеонаблюдението е дало възможност на Димитър и неговите съмишленици да установят, че щъркелите крадат едни от други строителен материал.

Женската птица пристига една или две седмици след своята половинка. Щом двойката се събере, веднага пристъпва към чифтосване и снасяне на яйцата. Женската птица от гнездото, в което е поставена камерата, винаги снася през един ден по едно яйце и всяка година успява да снесе четири яйца и да отгледа три малки щъркелчета, сподели наблюденията си върху двойката Димитър Попов. Мъжката птица помага през цялото време на мътенето и изхранването на малките. Белият щъркел е една от птиците, която е изключително грижовна по отношение на своите малки и се старае да прави всичко необходимо за да оцелеят максимален брой, допълни координаторът на БДЗП.

Въпреки че щъркелите от незапомнени времена са част от Баничан, камерата насочва вниманието към тях в пряк и преносен смисъл.

Съжителството между човека и птицата в това село почти винаги е било в хармония, но в последните години грижите към щъркелите се увеличават. Когато има буря и от тежестта на влагата гнездата са застрашени да паднат или някое щъркелче есента не успее да полети и се озове на земята, местните хора веднага звънят на координатора на Българското дружество за защита на птиците, разказа Румяна Джибова. Докато дойдат специалисти, които да се погрижат за птицата, хората вече са я прибрали в двора, за да не я нападне някое животно, допълни тя.
 


8
Още от Страната
Дрифтъри тормозят жители на Ямбол в късните часове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
в нашият блок има един пияница викаме му щъркела неговите роднини колкото и да го наблюдаваха се си идваше вечер къркан
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Усвояване на евросредства а може да е и европроект. Всжно щъркелите да гледат а старите хора по селата ограбвани, изнасилвани и пребивани от индианците няма нужда да ги наблюдават.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Е тфа ша е щръкелов биг брадар ! Ша има шоу
5
0
 
5
 
! Отговори
aa1830 преди 6 дни
Сладурковците летят вече насам и ги чакаме да им се зарадваме!
4
0
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 6 дни
Ваксинирани са още на храницата след пср теста и да им взели по 180 евро
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ей! Днес ще ма убиете от смех с такива световни новини !
2
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ваксинирани ли са?
1
1
 
19
 
! Отговори
браво! преди 6 дни
Най-после нещо позитивно в последните дни!
То бяха проблеми покрай онзи Скатов,
после покрай джипката на пастира ..!
Колко малко ни трябва на нас хората.