Риск от безводие у нас - консумацията надвишава ресурсите

"Грийнпийс" с послание и въпроси към бъдещите депутати
23 мар 2021 14:10, Петя Славова
28

Комплексните и значими язовири, които се наблюдават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), са с 65% по-пълни спрямо същия период на миналата година, става ясно от доклад преди дни.

Въпреки това от "Грийнпийс" - България изпращат послание и въпроси към бъдещите депутати относно запазването на водните ресурси в страната.

"Водата и нейното опазване трябва да бъде приоритет и на хората, които желаят да ни управляват. От друга страна, е дълбоко свързана с темите, по които работим - климатичните промени, замърсяването, консумацията от големи индустриални източници. Всички тези елементи са обединени и затова искаме ясна позиция от управляващите", заяви координаторът на кампаниите на "Грийнпийс" - България Меглена Антонова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ, въпреки че в момента имаме добро количество вода в язовирите, не означава, че по-късно през годината няма да има засушаване.

"Другото, което ни притеснява е, че в България има сериозен риск от безводие, защото консумацията е повече от наличните дългосрочни ресурси. Трети проблем е качеството на някои от тези водни ресурси", посочи Антонова пред Bulgaria ON AIR.

Именно заради това от организацията настояват за политики, насочени към адаптиране на климатичните промени.

"Другият елемент е избиране на политики, които целят да консумираме по-малко вода. Трети елемент е засилен контрол на местата, където има заустване на отпадъчни води и могат да бъдат замърсени", допълни координаторът на "Грийнпийс" - България.

Тя отбеляза, че язовирите са места, за които всеки месец се определя график и там е много важно как се приоритизира.

"Перник беше един от примерите, в които се видя, че има много разхищаване на вода и приоритетно се даваше на други консуматори. В момента се е обърнала тази тенденцията. Графикът от март месец показва, че повече вода се дава за питейни нужди и това трябва да продължи - да не е само на едно място заради обществения интерес, а в цялата страна", заяви още Антонова.


28
Още от Страната
Пролетта идва мъчително, утре отново сняг, в неделя се стопля
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Загубите на вода реално са консумация,защото се плащат от всички коректни потребит,ли.Това се отнася и за "братовчедите'' дето мислят,че водата пада от небето.
25
0
 
12
 
! Отговори
... преди 2 седмици
Проблема в Перник не е проблем нито от климатични промени, нито нищо подобно. Има малко язовирче, което захранва град. Предприятията трябва да се захранват от другаде, ама не им се плаща цената за пренос на тая вода и поддръжка на помпените станции затова се закачиха незаконно за яз. Студена. Това е проблемът. Няма регулация. На времето имаше поне 40 пъти повече предприятия и нямаше такива проблеми защото се взимаше вода от правилните места!
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До абоната е на ~~~~~~~

Спрямо единица мярка вода тези технологии са все още скъпички. А сега си представи как така пречистената вода отива в автомивката...
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На течовете вече консумация ли им викат ???.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами заради К19 се мием и перем по няколко пъти на ден ,нали сте Гуеми спициалисти , има достатъчно валежи и сняг ,изчислете при тази обстановка какво количество да оставите в язовирите , а не да обвинявате хората в разхищение - НАЛИ искате да спазваме ХИГИЕНА
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Във вода гази жаден ходи
20
0
 
15
 
! Отговори
Серго преди 2 седмици
Пълни глупости. Проблема е, че в мрежата на софия загубата е над 60%. Това е проблема ама никой не го казва.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Подготвят ни за ново повишаване на цените.
Световната банка не спи!
Трябва да си прочетем приказката за ламята, и най-вече да си припомним края й!
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
След толкова дъждове и снегове тази зима, ако отново някъде има проблем с водата, то значи трябва много престъпници да се тъкнат на топло. И за дълго...
17
1
 
10
 
! Отговори
Ориг.статия е това преди 2 седмици
Над 70% от общото количество вода,използвано в България за 2019 е за охлаждане на централи за производство на енергия,разбирай,въглища и тецове както и ядрена енергетика!!!
16
1
 
7
 
! Отговори
Ало Ало преди 2 седмици
В момента големия крадец с байпаса на хотела например, плаща глоба и действа напред.
15
3
 
11
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 2 седмици
Вода може да се пречиства от слабо соленото ни море.Технологията не е от вчера.НО, няма да може така да се краде, както досега !
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 12
Айде обратнбо в 5ти клас и уроците по география ... ние сме едни от най бедните на води в Европа... богати сме на минерални
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
дпс под шапката първо на бсп, после на гроб изсякоха горите.. водата (ако завали) се стича в реките. За това стават наводнения а местните водоизточници пресъхват.. алчни продажни ко**ца
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Плащам 3.15 за кубик вода. А се водим страната с най много вода в Европа.
За справка - в Република Ирландия водата по домовете е без пари. Знам го от лични впечатления.
11
5
 
3
 
! Отговори
Anonymus преди 2 седмици
ГЕРБ ще спре на Перник водата за 1 месец и ще се оправи положението хаха
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ревизоро наостри уши. Нали се канеше за многомилионния проект да спасява Бургас от жажда. То пък взе че дойде влажна зима и пролет и му отиде тлъстата комисионна.
От месеци страда и не се появява по тв
9
1
 
7
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 2 седмици
Хореографа се похвали, че той ги е напълнил!? Какво да ги правиш - Калинки и Калинчовци. С това безпощадно изсичане на горите скоро може и да няма вода.. Изглежда пак ще трябва социализъм-комунизъм или както там беше, за да се възстанови природата в България. Е, и икономиката да се възстанови и населението... Всичко ще се възстанови. Ако изритаме сегашните нехранимайковци ще има надежда.
8
2
 
6
 
! Отговори
А нещо относно преди 2 седмици
Санитарно-охранителните зони - установяване на място, ограждения, означения, механизъм за финансиране, забрана на определен вид стопански дейности...

ВодосборА - от правото на собственост, през заменките на земеделски/горски имоти, до контрол на безразборната сеч, и т.н.

КонтролА и отчитане ползването на водата за енергодобив от разните ВЕЦ-ове по водоснабдителните системи изградени през годините с любезното съдействие на властите към приятелите на тоя и ония наш управник.

И още..., и още...
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тия са за разстрел! При толкова валежи тази половин година да спрягаме отново суша и безводие - това е направо престъпление! Ама нали тия, дето трябва да гонят престъпниците, се занимават да обслужват няколкото управленски з.ка - няма кой да разследва реалните големи престъпления.