Космонавтът Георги Иванов стана на 81, кметът на Ловеч го поздрави

Първият български космонавт е почетен гражданин на областния град
22
Космонавтът Георги Иванов стана на 81, кметът на Ловеч го поздрави
Снимка: БГНЕС

На днешния 2 юли първият български космонавт Георги Иванов навършва 81 години.

Георги Иванов е български офицер, генерал-лейтенант, като става първият българин, излязал в космоса.

Той е роден в Ловеч на 2 юли 1940 г., в семейството на Иван Иванов Какалов и Анастасия Какалова. Родната му къща се намира в кв. „Вароша“.

Завършва Средно смесено училище „Тодор Кирков“ Ловеч, а след това и Военното училище в Долна митрополия (1964 г.) със специалност инженер-летец и квалификация пилот, първи клас.

Служи в БНА като пилот, старши пилот, командир на звено и командир на ескадрила. Защитава дисертация и получава научна степен кандидат на физическите науки през 1984 г. Негов научен ръководител е Димитър Мишев.

По повод рождения ден на Иванов кметът на Ловеч Корнелия Маринова му изпрати поздравителен адрес.
 
„Изпращаме Ви най-сърдечни прегръдки от родния град Ловеч, където всички пазят свеж спомен за полета в Космоса през 1979 г. Още по-свежи са и впечатленията от Вашето участие през 2019 г. в честване на 40-години от полета на „Съюз-33“ . Както сами се убедихте тогава, нашите граждани високо ценят героичния полет, който извършихте заедно с Николай Рукавишников“, се казва в документа.

Кметът на Ловеч припомня, че сред хората Георги Иванов е известен като отзивчив и скромен човек, изпълнен с уважение към родния си град и своите съграждани.

 


22
Още от Страната
В жегите без море разхлаждането е на басейна, как ги контролират?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
До Грешите! преди 3 седмици
А Третият райх е от 1933 г. Ама нищо, целият текст говори за потресаващ интелект. И името едно такова, с македонско звучене...
20
0
 
0
 
! Отговори
До анонимен 14 преди 3 седмици
***, знаехме в момента какво стана. Никой не е крил нищо. Вярно, имало е друг, оптимистичен ТВ-материал, но отишъл в кошчето, като разбрали за случилото се! Не ти прави чест да измисляш лъжи, съвременници сме! А ти? Ти май си само на"Хари Потър"...*** - безструктурна органична материя с миризма на скатол
19
2
 
1
 
! Отговори
Грешите! преди 3 седмици
Първият български космонавт са казва Владо Туритски и е кацнал на Луната с германския космически кораб Ханебу 2 като бордови инженер през 1932 година. Това беше съобщено от NASA през 2009 г., когата разкри космическите тайни на Третия райх.
18
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
Е да,Гочката Иванов немА голем късмет,но пък Сашко Александров си изпълни мисията тотално..Разбира се,статията е за годишнината на "Първия български космонавт",така че е напълно приемливо /?/ да не се спомене другия..И все пак:..-Ако не беше ловчанин /а ловешкото "лоби" в "Партията" беше много силно/,най-вероятно нямаше да бъде "първия"..Но,историята не може да се промени..Жив и здрав да е!../и да не фане да напина опят да фърка като "колежката" му-82 годишната баба американка!./
17
2
 
7
 
! Отговори
До 14: преди 3 седмици
Имаше пълни данни за проблемите с този полет. Проблеми с този вид техника никога не са изключени. Омръзнаха ми нихилистите, които търсят под лупа всяка една подробност за да плюят и за да дадат смисъл на живота си. Проблеми имаше и при полета на Аполо-13, но това не попречи мисията да се определи като успешна след като всички се върнаха живи и здрави, а дори това беше сюжет за един от най-усешните филми на Холивуд, тогава когато там все още се правеше кино.
16
3
 
6
 
! Отговори
До 14 преди 3 седмици
Разбира се че знаехме. А вашите измислици си ги запазете за себе си.
15
3
 
1
 
! Отговори
Иван преди 3 седмици
...и последния.
14
7
 
8
 
! Отговори
До 13 преди 3 седмици
Кое се знаеше бе ***?! Знаеше ли се, че полетът е прекратен и скачването със станцията Салют е отменено? Знеше ли се, че са се приземили по балистична траектория с огромно претоварване? Знаеше се друг път.
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен12И кое са скрили след като всичко се знаеше ?
12
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Полетът му е провал. Тогава скриха от нас това, но сега се знае. Партията го възнагради богато. Сега е капиталист.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Жив и здрав другаря Какалов!
10
6
 
9
 
! Отговори
Koi преди 3 седмици
Да е жив и здрав ! Истинска жива легенда е този българин !
9
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Имало едно време една развита държава с космонавти...но на всичко му идва някога края.
8
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Жоре туристе.
7
14
 
9
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Агент на ДС и космонавт.
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мастит бизнесмен с голф игрище.
5
0
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
м. му!..Както би се изразил др. Сталин:-:"Има СССР,има български космонавти,няма СССР,няма български космонавти"...Кратко и ясно..И ако пренебрегнем саркастичната нотка-АБСОЛЮТНО ВЕРНО!...ФАКТ!!!!
4
11
 
1
 
! Отговори
FARAON преди 3 седмици
ЗАРАДИ ДРУГИЯ, ОЦЕЛЯ И ТОЯ. НИТО В КОСМОСА ЩЕ ХОДИТЕ, НИТО НА ЕВЕРЕСТ ЩЕ СЕ КАЧИТЕ! ПРОДАНОВ БЕШЕ САМ И СИ ОСТАНА НА, ПЪТЯ ЗА ВЪРХА :) ПО КОРЕМ, ЩЕ ВИ ПРОСНА :)
3
1
 
31
 
! Отговори
Кирилиметодий преди 3 седмици
Бях в детската градина, когато дойдоха с Рукавишников в Ловеч, целият град ги посрещна най-тържествено, голям празник беше! Едно от хубавите неща, с които Ловеч може да се гордее! Господ здраве да му дава на Георги Иванов!
2
1
 
31
 
! Отговори
Qwerty преди 3 седмици
Едно време е имало космонавти, сега ни занимават с паради.