За европейски заплати трябва да работим като в Европа

Това обяви Васил Велев
23 мар 2023 15:34, Росен Стойчев
151
За европейски заплати трябва да работим като в Европа
Снимка: БГНЕС

Реалността се разминава със статистиката. Това е мнението на Георги К. Първанов, член УС Българската конфедерация по заетостта, изразено в ефира на Нова Нюз.

„Извадката, която НСИ ползват за ръста на заплатите за четвъртото тримесечие на 2022 г., показва, че има не много голямо повишение в IT-сектора - 15%. Реалността е много висок ръст на заплатите, рекордно ниска безработица и доходи, които са стъпка под нивото на инфлацията", каза Георги К. Първанов.

Според Васил Велев, председател на АИКБ, заплатите изпреварват инфлацията с няколко процентни пункта. „Българската индустрия се представи много добре миналата година.

Още по темата
За да имаме заплати като в Европа, трябва да работим като в Европа”, каза той и показа графика, според която ръстът на заплатите в индустрията у нас е най-голям.

По думите на Първанов през миналата година много работодатели са ползвали допълнителни придобивки – ваучери за храна, за фитнес, покриване на транспортни разходи, раздаване на бонуси и комисионни, допълнително пенсионно осигуряване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рядко нагъл тип е този Велев, все реве, заплатите това, заплатите онова, ама дали са европейски е друго... Е лижса работодателите в България европейски, та имат претенции към работниците си? И не забравя ли г-сина, че българи работят по целия свят, знаят си заплатите и тук и там и знаят много добре какво и как се работи у нас и по света. Да спре с манипулативните си лакърдии, че и останалите трудещи се тук хайвани ще избягат и ще внася може би трудолюбиви марсианци
65
0
 
34
 
! Отговори
Спасов преди 1 година
Велев не е никакъв капиталист защото е бил на 40 години когато е свършил социализъма. Той цял живот е бил ограничен комсомолски секретар. Направил е малко пари от източване на държавата и това е.
64
0
 
27
 
! Отговори
Кире преди 1 година
Мизерниик. Ние отдавна работим като в европа, даже за европейски фирми, даже ни плащат като в европа. Това че все още има селски тарикати, чиито бизнес се крепи на експлоатация е друг въпрос.
63
0
 
31
 
! Отговори
Джо преди 1 година
Абе Велев няма един ден трудов стаж а пък си има куфар с долари дадени от Луканов. Така че не го слушайте.
62
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези от бизнеса прибраха парите от Държавата щот те не били за заплсти а за да се съхрани бизнеса т.е собственика и сега викат българинът не работел Напротив работи и то в пъти повече отколкото в т нар Европа за въже двата края т. Е да не проси а туй дето раздоха Големците беше за техните бизнеси и въобще не ги вълнува кой работи и кой не работи
61
0
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
И този ще се наяде и ще отиде при приятеля си Божидар Данев, и ще правят бизнес в рая!
60
0
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
мда,посвенил се е госин Велев да уточни как аджеба работят в Ойропата,и как - у нас !?..Видяло му се е "по-елегантно" да друсне КЛИШЕТО...
59
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя иска да каже че плаща европейдки заплати пък хората му не работят Не вярвам Вярвам обаче че ги осигурява на минимума а другото го плаща на ръка Затова и работещите там не вземат болнични и отпуска щот ще получат много по малко
58
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя па отворко Велев, пак ни будалка. Какво толкова работят в Европа повече от нас?
57
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами дай на 1 западняк 1 лопата и дай на 1 българин 1 лопата и ще видиш кой работи по-добре ! Щото там условията на труд са мнооого далече от нашите - намери някой там да работи по 14-16 часа 6 дни в седмицата и тогава сравнявай ! да не говорим за техническата обезпеченост на работното място !
56
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви са тез допълнителни придобивки! Плащайте честно и достойно на хората! Тези на коя планета са?
55
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Велев има ли поне един работен ден трудов стаж или по стар соц обичай още от детската градина е директор, председател, управител?
54
1
 
15
 
! Отговори
Велев до 68 преди 1 година
Не е достатъчно това. Трябва да се работи по 16 часа шест дни в седмицата, за да заслужи достойния начин на живот.
53
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България, не само се работи, но се работи и повече отколкото в т.нар. европа.Друг е въпроса, че се търси от в пъти по-малък оборот от Германия да се печели, колкто в Германия, да се издържа охранта, любовниците (поне две са обикновенно), жената, децата..... в Румъния също имаше писма, как ако се вдингне минимална заплата, ше има фалити, френските работодатели ще се изтеглят, но нищо такова не стана. Тук идват за лоу кост заплащане и макс. труд изпозване.
52
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз работя по 12 часа на ден 6 дни в седмицата. Значи ли, че трябва да почна да работя по 7.5 часа 5 дни в седмицата, за да ми се вдигне заплатата?
51
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така,България раздаде помощи на бизнеса през 2022 година на стойност около 13 милиарда лева,толкова ли е трудно да видим една малка справка кои са най големите бенефициенти на тия пари,колко средства са получили да речем фирмите от "Стара планина" Холдинг,където изпълнителен директор е въпросният червен крадец-Васил Велев?
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
E нормално той защитава работодателите, това му е работата, работникът е винаги виновен
49
1
 
19
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
ВЕЛЕВ ОТКАКТО ТЕ ПОМНЯ ВСЕ ЕДНИ И СЪЩИ ИЗМИСЛИЦИ РЕДИШ И ОБИЖДАШ БЪЛГАРИТЕ А ТИ СИ ПЪЛНИШ БАНКОВИТЕ СМЕТКИ ОТ РАБОТАТА НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ РАБОТЕЩИ БЪЛГАРИ КОГО ЗАБЛУЖДАВАШ ВЕЛЕВ СПРИ ВЕЧЕ
48
0
 
12
 
! Отговори
Поговорка преди 1 година
Който краде - има. Основен принцип на Англия и Конкестадорите.Ацтеките да работят, не им пречат.
47
0
 
6
 
! Отговори
И аз преди 1 година
Иска работи в Кон с федерацияяя....