Запасът на горите у нас е нараснал 3 пъти за 60 години

България е на второ място по защитени зони в НАТУРА 2000
32
Запасът на горите у нас е нараснал 3 пъти за 60 години
Снимка: Pixabay

Запасът на горите у нас е нараснал 3 пъти за периода 1960-2020 г., а територията им се е увеличила близо 2 пъти в последните 100 години и това е благодарение на активната лесовъдска намеса в тях. Това стана ясно на пресконференцията „Заедно за опазване на горите“, която Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП).

„Всички милеем за горите. Но какво знаем за тях? У нас се е наложило популисткото схващане, че горите трябва да са девствени и неприкосновени, а в тях да няма никаква човешка дейност. Митът за вековните гори, които трябва да се консервират и в тях да не стъпва човешки крак, изобщо не почива на научни данни. За да дадем думата на науката и проверените факти, стартираме кампания за опазване на горите. Не искаме да чуваме повече, че компаниите от двата сектора са наричани дървена мафия. Няма бизнес, който да иска да си унищожи суровината“, заяви по време на откриването на събитието председателят на БКДМП проф. Васил Живков.

„Ако липсват лесовъдски намеси и правилно управление, могат да се загубят хиляди кубици дървесина и да се забави растежа на горите в тези зони. Само за последните 20 години регистрираното увеличение на горския запас е с над 30 %, което означава, че няма опасност от изчезване на нашите гори. Горите у нас са най-големият природен ресурс. За да продължим обаче да ги управляваме правилно, е важно също така да изградим нови горски пътища и да модернизираме дърводобива “, каза още проф. Живков.

Заместник-министърът на земеделието и горите инж. Мирослав Маринов съобщи, че горите и горските територии в Република България обхващат приблизително 4,270 милиона хектара, което представлява 38,5%  от националната територия. „Определено без тях животът, какъвто го познаваме, не би бил възможен. Управлението на горите и горските територии в България се основава на разбирането за устойчиво развитие и на стремеж към баланс на всички функции, които те изпълняват, а именно- екологични, икономически и социални“, каза още той.

През последното десетилетие горският сектор е изправен пред значителни предизвикателства, нарастващите изисквания към горите в областта на управлението на последиците от изменението на климата, опазването на природата и околната среда, постигането на баланс между повишените изисквания към горите и тяхната устойчива производителност, отбеляза Мирослав Маринов. „Необходими са отговори на въпросите, свързани с адаптирането на горите към изменението на климата, взаимовръзките и между въздействието на управлението на горите и опазването на природата, ефективното използване на суровините и поддържане на потенциала с добавена стойност за горското стопанство и на индустриите, базирани на дървесината като основна суровина“, поясни той.

„Запасът на горите у нас е нараснал 3 пъти за периода 1960-2020 г., а територията им се е увеличила близо 2 пъти в последните 100 години. Близо 67,6% от горите са държавна собственост, а 10,3% са общински“, заяви изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Стоян Тошев. Горските запаси към 2020 г. възлизат на 718 млн. м3, за сравнение през 60-те години на миналия век са били 243 млн. м3, коментира още той. Дървесните видове, които преобладават у нас, са бук, дъб и бял бор „Прирастът в горите се е увеличил двойно за период от 60 г. Ползването на горите спрямо прираста е с 50 % по-малко от средното за Европа“, обясни още той.

Доц. д-р Георги Костов, ръководител катедра „Лесовъдство“, ЛТУ, допълни, че териториите с горско покритие са се увеличили със 122 155 ха, основно в резултат на самозалесяване на незалесени горски площи и изоставени земеделски земи извън горските територии и залесяване на незалесени горски територии. Според него продължава процесът на нарастване на площта на горите в резултат на естествени сукцесионни процеси. „Разпределението на добитата през периода 2013 – 2021 г.  година дървесина по категории – едра, средна, дребна и дърва за горене, е съответно 21:18:2:59. При иглолистната дървесина то е 31:26:2:41 и при широколистната дървесина – 21:18:2:75“, изтъкна той.

По статистически отчетни данни на ИАГ за периода от 2010 до 2020 г. общият дървесен запас в горите в защитени територии (съответно горите със защитни и със специални функции) нараства от 272 123 467 куб. м (42,2% от общия дървесен запас на всички гори) на 507 490 864 куб. м (70,6%). Общият запас на горите с дърводобивни и средообразуващи функции (съответно гори със стопански функции) през същия период намалява от 372 229 612 (57,8%) на 210 919 773 куб. м (29,4%)

„България е на второ място в ЕС по дял на защитени зони в НАТУРА 2000, с около 60 %, при средно 18 % за останалите страни членки. В България 35 % от територията е под защита, а над 10 % под строга защита. Съгласно Европейската стратегия за горите и за биологичното разнообразие, според която до 2030 всяка членка следва да постави под защита 30%, а под строга защита 10 % от сухоземната си територия, страната ни вече е изпълнила своите ангажименти“, сподели инж. Петър Дишков, мениджър снабдяване с дървесина в Кроношпан България. Над 65 % от горите и 80 % от държавните гори са сертифицирани по FSC®. Промишлените отрасли, които работят с дървесина, представляват 20 % от производствените предприятия в целия ЕС и осигуряват 3,6 млн. работни места и с годишен оборот от 640 млрд. евро, уточни още той. Той призова за насърчаването на най-благоприятните за биологичното разнообразие и климата практики в управлението на горите, които подпомогнат развитието на силна и устойчива основаваща се на горското стопанство биоикономика. „Трябва да спрем да приемаме всеки камион с дървесина като потенциален проблем – напротив, той би могъл да е добит при устойчивото стопанисване на горите, с цел подобряване здравословното им състояние, складирайки CO2 и осигурявайки нужната на обществото суровина“, допълни инж. Дишков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: НАТУРАгори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Един от България преди 6 месеца
Да ви попитам като виждате всичката сеч без нова гора защо не се обаждате на репортери или не направите снимки? Аз например насадих черници и никой не ги реже а освен това растат с по два метра на година като се захванат с по голям корен. И ме и Български смокини които растат с 1.5 до 2 на година. Ако можех бих насадил дървета в доста празни пространства точно поради незаконна сеч. Естествено няма да ги засаждам със смокини и перници защото не си искат но какво остава?
25
0
 
0
 
! Отговори
Един от България преди 6 месеца
Добре че все още има горски стопанства. Доста в Пловдивска област се изрязаха като гора но и е подновена. Има много бракониери които си режат наред това е ясно. Но има и много горски стопанства които следят и засаждат нови дървета. Ако и хоратазасаждат дървета ще помогнем на нас и на околната среда. А дървата за огрев са доста скъпи и не искам да паля печка. Разбирам че ме всеки може да си го позволи отоплението на ток и не искам те да са на студено.
24
0
 
5
 
! Отговори
филибелия преди 6 месеца
От с.Гълъбово до лет.Бяла черква всичко е леш!Сега секат към Персенк!Нещо страшно е!А тоя професор с тая гнила уста просто не ми се коментира!
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нарства до 1989 г. От там насетне само се сече и намалява прогресивно. Близи 2 пъти е намаляла през последните 30 г.
22
1
 
6
 
! Отговори
ниско прелитащ преди 6 месеца
Ха-ха , увеличиха се т.нар. черни гори ,съставени изключително от храсталаци и плевелни дървесни видове -келяв габър , дрян и др. ,в резултат на измислените "еко" сечи , особено по време на т.нар демокрация. Сече се яко , никой не залесява (това са разходи),всичко е оставено на самотек,пардон , на самозалесяване, и ето го резултата - реалния , не този , с който ни баламосват от разни измислени конференции.И въпросче - защо като са се увеличили горите има такива унещожителни порои в България ?!
21
0
 
3
 
! Отговори
Горски ама полски преди 6 месеца
Увеличават се тръните,тях ако ги водят за гора съм съгласен
20
0
 
3
 
! Отговори
vale_karo преди 6 месеца
Най-много ми направи впечатление следното:"Териториите с горско покритие са се увеличили, основно в резултат на САМОЗАЛЕСЯВАНЕ на незалесени горски площи и изоставени земеделски земи". За какви грижи говорят. Само усвояват едни пари.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ловец съм от 25 години, всеки сезон ловните ни полета оредяват все повече, вече магистрала могат да опънат през гората. Не знам кво е нараснало, но горските ни пътища освен джуган, друго не минава, коловози по 1 метър
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ББ и ДПС са дървената мафия,при тях дървета и хора не виреят,долу герберската мафия
17
1
 
5
 
! Отговори
Горския преди 6 месеца
Затова сега сечемЕ като за световно
16
4
 
23
 
! Отговори
Любо преди 6 месеца
По долна лъжа не бях чел от години. Дори предизборните речи на ББ звучат като чиста монета, в сравнение с това.
15
2
 
8
 
! Отговори
Шиши преди 6 месеца
Всичко съм садил с голи до кръста ръце...
14
1
 
23
 
! Отговори
! преди 6 месеца
Това на хартия, а в действителност?
13
9
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Какво ревете, че нямало гори?! Ето, учените казват, че има. Така е в ес. Не е важно каква е действителността, а какво пишат платените институции. Но сте про'с'таци с комунистическо мислене и не можете да го вденете.
12
2
 
17
 
! Отговори
Урсулата преди 6 месеца
Ох на баби, зимъска ще ги изсечем и изгорим в тец-овете!
11
2
 
26
 
! Отговори
Глупости преди 6 месеца
Цяла България е изрязана навсякъде е изравнено спрете да говорите глупости. Това, че считате храстите за допълнителна зеленина не значи, че това са дървета.
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако не бяха последните 30 години поголовна сеч, запасът щеше да се е увеличил 10 пъти
9
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Глупости. Аз живея в Централен Балкан. Всичко е леш. Реките Бели и Черни вит почти са пресъхнали. Всичко е сечишта и издънени масиви от горската техника. Грозна картина. Кого заблуждавате с тази статия не знам.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Българинът до известна степен не оценява какво има. Има държави или райони, където нямат гори, достъп до природа. Примерно тия в ивицата Газа живеят сгъчкани, нямат гори, планини, гледал съм док. филми и ходят на брега на Средиземно море да разпускат.
7
0
 
39
 
! Отговори
Влади преди 6 месеца
Вие майтап ли си правите? Секат се дъбови и други гори, горските станаха милионери - четат разрешение за 100 кубика, те дават добро за 1000 на фирмата. Разликата се дели. Има, и за шефовете , и за ДПСто и всички са доволни. Изсечените на дънер гори не са пълноценни, израстват издънки върху гниеща основа или израстват глогове или габъри на мястото на старата гора. Те не са истински гори. Лъже мошеникът!