Среща с Димитрис Папайоану: Великият укротител

Хореографът идва на One Dance Week 2020
Обновена: 16 дек 2019 22:06 | 16 дек 2019 21:24, Петя Славова
3
Среща с Димитрис Папайоану: Великият укротител
Снимка: One Dance Week

Снимка: One Dance Week

Гръцкият хореограф Димитрис Папайоану идва отново у нас, след като през 2018 г. гостуваше в Пловдив в три поредни вечери.

Този път Папайоану открива One Dance Week 2020 г. Срещата с него ще е на 3-и и 4-и септември. Хореографът се цени особено много в родината си, където билетите за неговите постановки се изчерпват изключително бързо. С "Великият укротител" той направи мащабно 3-годишно турне в 4 континента.

Роден в Атина през 1964 година, Димитрис Папайоану е ученик на легендарния гръцки художник Янис Царухис. Първоначално работи като илюстратор и автор на комикси, след което се изкачва до върховете на изпълнителските изкуства като режисьор, хореограф, танцьор, сценограф, дизайнер на костюми и осветление.

През 1986-а Папайоану основава “Edafos Dance Theatre” и в продължение на 17 години представя там своя физически театър, експериментален танц и пърформанс. Печели световна слава с грандиозните церемонии по откриването и закриването на Олимпийските игри в Атина през 2004. Година по-късно спектакълът му “Originis”, с който открива и първите Европейски игри в Баку, е номиниран за 6 награди Emmy. През същата година е провъзгласен “хореограф на годината” от италианското списание Danza&Danza.

През 2017 година получава Специалното отличие на Европейските театрални награди, дадено му заради неговия "тотален театър, с очевидна зрялост на изразните средства".  През май миналата година в Пловдив, българският министърът на културата, Боил Банов, отличи световноизвестния хореограф с почетния знак “Златен век” – печат на Цар Симеон Велики – и с грамота за постиженията му в областта на културата. През 2018 година Папайоану става и първият хореограф, създал спектакъл за трупата на легендарната Пина Бауш във Вутерпал - “Since she”.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
Вутерпал ли е, Вупертал ли е, кой ще ми каже...