Спектакъл на български режисьор стана най-дълго играният в Чехия

Той има 150-то представление
14 ное 2023 13:53, Стела Стоянова
0
Спектакъл на български режисьор стана най-дълго играният в Чехия
Снимка Младежки дом Шумен

Постановката на българския режисьор Николай Гундеров „Слуга на двама господари“ по Карло Голдони стана най-дълго играната комедия в Чехия.

От Моравския театър съобщиха, че спектакълът, създаден преди десет години от Гундеров, е игран на всички сцени в страната и въпреки че отбелязва своето 150-о представление, продължава да бъде „безнадеждно продаден и билети за него липсват месеци напред“, пише "Сега".

Забележителният международен успех на родения в Шумен Николай Гундеров съвпада с 20-ото представление на театрална сцена в България на комедията „От всички страни“ – най-новата постановка на режисьора у нас. Той е с участието на Александра Сърчаджиева, Стефания Колева, Дарин Ангелов и Деян Ангелов ще бъде изигран два пъти и ще се играе на 3-ти декември в Млаежкия дом в Шумен.

Чешката пиеса „От всички страни“ от Роман Венцел и Михаела Долежалова имаше премиера в режисьорската версия на Гундеров в началото на март тази година в България.

Николай Гундеров е завършил режисура и драматургия в Академията за изящни изкуства в Прага. Участва като актьор във филма на Иржи Менцел „Обслужвах английския крал“. Спектъкълът му „Вернисаж“ по пиесата на Вацлав Хавел получава наградата за режисура на чешката театралната академия DAMU, а през 2005 г. на Международния студентски фестивал във Варшава той е удостоен с наградата за актьорско майсторство „Ян Кречмер“ на Съюза на полските актьорски асоциации. Гундеров е печелил конкурса за нова българска пиеса на Театър 199 на името на Славка Славова, а през 2017 г. е отличен с „Аскеер“ за съвременна българска драматургия. През 2023 г. с пиесата си „Клуб на пороците“ става носител на наградата „Алеко Константинов“ за stand-up комедия, присъждана от Сатиричния театър „Алеко Константинов“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари