Huawei FreeBuds 5i – качествени бюджетни слушалки за всеки ден

Устройството има сертфикат Hi-Res Audio Wireless, няколко режима на шумопотискане, дълъг живот на батерията и красив дизайн
23 яну 2023 10:00, Елена Кирилова
12
Huawei FreeBuds 5i – качествени бюджетни слушалки за всеки ден
Снимки: Елена Кирилова/Investor Media Group

През последната година на пазара на устройства се наблюдава интересна тенденция. Много от азиатските производители представят смартфони, слушалки и други носими джаджи първо за местния си пазар, а няколко месеца по-късно тези предложения достигат и до Европа. Такъв е случаят и с безжичните слушалки FreeBuds 5i, които Huawei представи в Китай още в средата на миналата година, а сега ги пуска и на българския пазар.

Потребителите могат да изберат между три цвята – Isle Blue, Nebula Black и Ceramic White. При първите две опции кутийката на слушалките е матова, а текстурата наподобява камъче. При Ceramic White Huawei залага на по-класическа визия с усещане за нефрит. За мен синята опция е най-красива, но, разбира се, тук говорим за изцяло лични предпочитания.
 
Самият кейс е овален и с приятно отварящо се капаче. Фактът, че е компактен, го прави удобен за носене в джоб, без да пречи. И при трите цветови варианта самите слушалки не са матови, а гланцирани. Те са с цели 11% по-леки от предходния модел, което ги прави чудесен избор за по-продължително ползване, защото не натоварват. Всъщност тежат само 4,9 грама, докато FreeBuds 4i бяха по 5,5 грама. В кутията компанията е сложила три размера силиконови накрайника за уши, така че всеки потребител да може да подбере онези, които пасват най-добре при него. В комплекта ще откриете и USB-C кабел за зареждане.

Говорейки за зареждане, можете да слушате до 28 часа музика при ползване на кутията за зареждане – това е максималният живот на батерията. Ако бързате и нямате време за достигането на пълен заряд на устройството, само 15 минути зареждане ще са достатъчни за набавяне на до 4 часа аудио. При батерията има значително подобрение спрямо предходния модел – с цели 6 часа отгоре.
FreeBuds 5i има сертфикат Hi-Res Audio Wireless за по-висока честотна характеристика, звук с висока честота за HD аудио източници и множество еквалайзери. Слушалките имат 40kHz диапазон на честотната характеристика и 100 мм динамичен драйвер, благодарение на което звукът е по-плътен и богат, а мелодията – по-мека и деликатна.

За да гарантира, че звукът е максимално добър, Huawei отново ползва технология, която адаптира аудиото спрямо ушния канал на индивидуалния потребител. Освен това звукът може да бъде персонализиран през EQ в зависимост от предпочитанията на всеки. FreeBuds 5i намаляват загубата на ниски честоти, дори и слушалките да не пасват перфектно в ушите.

Управлението на устройството е изключително просто. С плъзгане на пръста нагоре и надолу по слушалката можете да увеличавате и намалявате звука. Двойното почукване служи за пускане и паузиране на музика, както и за отговаряне или приключване на обаждане. Задържането на пръста върху слушалката пък служи за прехвърляне между различните режими на шумопотискане, както и за отхвърляне на обаждане. Повече настройки ще откриете в приложението AI Life, което може да бъде свалено от AppGallery. С него се работи бързо и интуитивно, плюс дава достъп до всички опции.


По-интересното е, че от Huawei са добавили опция за активиране на камерата на смартфона чрез двойно потупване по слушалката, което позволява правенето на снимки от разстояние. Тази функция обаче се поддържа само за таблети и смартфони с EMUI12 и нагоре.

Слушалките работят с хибридна технология за шумопотискане, включваща два микрофона. Според характеристиките на устройството тази технология помага не само за засичане на шума отвън, но и на излишния, който попада в ушния канал. По този начин се случва и активното шумопотискане до 42dB. И при шумопотискането има избор между няколко режима – Ultra (който гарантира максимално намаляване на излишните шумове), General (идеален за сравнително шумни места) и Cozy (с най-ниско ниво на шумопотискане). При работа в шумен офис например, където се предполага, че е нужна по-голяма концентрация, по-добрият вариант се оказаха Ultra и General режимите. Cozy опцията е чудесен избор, ако сте в кафене.
 
За ограничаването на външния шум се грижи изкуствен интелект, който е подсилен от специални AI невронни мрежови алгоритми, които разграничават гласовете от околния шум, благодарение на което провеждането на разговори се случва безпроблемно.
За спортуващите е важно да отбележим, че Huawei FreeBuds 5i са походящи дори за интензивни тренировки. При бягане на открито например, слушалките стоят стабилно в ухото. Освен че са изключително леки, те имат и IP54 рейтинг, а това означава, че са защитени от проникването на прах, както и от пръски вода.

Едно от най-големите удобства при FreeBuds 5i е, че могат да се свързват с две устройства без проблем. Тази опция е особено подходяща, ако ги ползвате за работа. Така можете да имате едновременно връзка с лаптопа и с телефона. Още по-хубавото е, че поддържат връзка както с EMUI, така и с устройства, ползващи операционните системи Android и iOS.

Huawei FreebBuds 5i се предлагат на цена от 189 лева, а предвид красивия дизайн и качеството на звука, което предлагат, са чудесен избор за ежедневни слушалки, които да ви служат както в свободното време, така и за работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: HuaweiFreebBuds 5i
Още от
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Лелеле, по - смятано ревю можеше ли да направите. Срещу сумата от 185 лв. може да се закупят полупрофесионални слушалки от Тома или пък да си вземете професионални втора ръка. Тези пари за този продукт са твърде много , чак е жалко да ги рекламирате.
6
2
 
7
 
! Отговори
Ssss преди 1 година
Този 100 мм драйвер на врата ли виси? И тези гласове които чувам всъшност било AI-то което ми говори по невронната мрежа. Толкова глупости има в това рекламно описание, че се чудя за 5 г. деца ли е писано или потребителите са с IQ на 5 годишни.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купих ги. Звука е ок. Заглушаването бива. Тия кози настройки др. са достъпни само при Huawei телефон. Уж поддържат ldac ама със баш сони телефон не може да се ползва дори и при активиране на developer mode. Иначе са доста хубави и свястни.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То хубаво, ама вече сред тинейджърите не е толкова модерно да са с безжични слушалки, защото видяха, че постоянно ги губят. Затова се ориентират към старите жични слушалки. Съответно и като си избират телефони търсят такива с изход за слушалки, защото новите нямат.
3
0
 
2
 
! Отговори
Ty преди 1 година
В Алиекспрес по 9 лв. са само калъфчета за слушалките, даже и по 4 лв. има.
2
2
 
11
 
! Отговори
190 лева? преди 1 година
На мен телефона му струва толкоз :D Добре, че в комплекта имаше и зарядно иначе и то като дойде на "достъпна цена" от 130 лева в комплект със слушалките щеше да излезе една минималка.
1
2
 
15
 
! Отговори
Мироглед преди 1 година
В алиелспрес....ги подаряват...струват по 8 лъва с безплатна доставка ;))