Съкращението на надзиратели няма да икономиса от бюджета

Над 4 млн. им дължи държавата заради неплатен извънреден труд
0
Съкращението на надзиратели няма да икономиса от бюджета
Снимка: Булфото, архив

Съкращенията на служителите в затворите няма да донесат икономии за държавата, но ще натоварят оставащите в системата, заяви в Сливен Иван Петров, председател на Синдиката на служителите в затворите в България, цитиран от БТА.

Още по темата

Той припомни, че с постановление на Министерския съвет от януари тази година се предвижда съкращение на 456 щатни бройки от Главната дирекция "Изпълнение на наказанията", като причината е липсата на средства и тенденцията към намаляване на държавната администрация.

Според Петров съкращенията няма да доведат до никаква икономия, защото на освободените служители би следвало да се изплатят обезщетения, а след съкращенията ще бъдат натоварени допълнително хората, които остават.

Системата "Сигурност", в която влизат затворите, МВР, пожарна, е строго специфична и не може да се съобразява с липса на средства, коментира той, като заяви, че сигурността е изключително скъп продукт в целия свят.

По думите му Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" се финансира неадекватно от страна на Министерството на финансите.

"Затворът не е завод, не можем да затворим и да пуснем служителите в неплатен отпуск, като чакаме да дойде следващият бюджет", даде пример Иван Петров.

"Затворниците лежат за извършени престъпления, но те трябва да бъдат обгрижвани, да имат ток, вода, отопление, храна, занимания. Според европейските изисквания с тях трябва да се работи за ресоциализация, превъзпитание и т.н. Необходими за това са социални работници, психолози, здравен персонал, не може и без административен персонал", продължи той.

Председателят на синдиката акцентира и върху лошите условия в затворите, както за затворниците, така и за служителите.

"Едва милион и половина лева се отпускат годишно за ремонти в 14 затвора, 28 областни служби "Изпълнение на наказанията" с близо 40 ареста. Голяма част от затворите са строени в началото на миналия век", коментира Петров.

Той даде пример и със санкциите, плащани от държавата на затворници, които са осъдили държавата в Страсбург за лошите условия и уточни, че към момента се дължат около 12 милиона лева за издръжка на затворите.

За четири-пет години близо 500 дела са спечелени от надзиратели, които са осъдили държавата за неизплатен извънреден труд от неначислени правилно часове, а сумата, която им се дължи е над 4 милиона лева, каза председателят на синдиката.

Петров посочи, че от синдикалната организация са инициирали поредица от срещи и разговори с екипа на правосъдното министерство.

"Като представители на служителите, които работят пряко със затворниците, настояваме да не се съкращават щатове от надзорно-охранителен състав или хората, които пряко работят със затворниците и задържаните под стража в следствените арести, както и за медицинско и социално обслужване", заяви той.

Синдикатът е успял да договори съкращенията да не се извършват чисто математически, а всеки началник на затвор, съвместно с представители на синдикалната организация, да решават от кои длъжности могат да се лишат.

Иван Петров заяви още, че към момента служителите на дирекцията не протестират активно, тъй като се води диалог с правосъдното министерство.

По думите му обаче, ако договореностите бъдат нарушени, ще пристъпят към активни протестни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари