Екскмет отива на съд заради паметник на културата

Георги Иванов наредил да бутнат бившия Хасковски затвор
0
Екскмет отива на съд заради паметник на културата
Снимка: Булфото, архив

Окръжната прокуратура в Пловдив внесе в Окръжния съд в Хасково обвинителен акт срещу бившия кмет на община Хасково Георги Иванов за издадена заповед за разрушаване на сграда, обявена за паметник на културата. Това съобщават от прокуратурата.

Иванов е предаден на съд за това, че на 14 май 2015 г., в нарушение на разпоредбите на Закона за устройство не територията и на Закона за културното наследство, е издал заповед, с която е наредил да бъде премахната сградата на бившия Хасковски затвор, уточняват от прокуратурата.

Сградата е построена през 1892 г. и е обявена за паметник на културата с историческо значение, със статут на историческа недвижима културна ценност, категория "национално значение".

Тя е била включена в списък на историческите паметници в Хасковски окръг, обнародван в Държавен вестник през 1970 г.

Установено е, че заповедта от 14 май 2015 г. за разрушаването на сградата не е била съгласувана с Министерството на културата и с Националния институт за недвижимо културно наследство, както се изисква по Закона за културното наследство.

В хода на досъдебното производство Георги Иванов не се е признал за виновен.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров разследването по делото е било възложено на Окръжната прокуратура в Пловдив.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 9 месеца
Има и българска дума: Бивш кмет. Поне да бе се обръснал...