Цацаров за отмяна на присъдите по делото "Чората"

Главният прокурор внесе искане във ВКС за ново дело
24
Цацаров за отмяна на присъдите по делото "Чората"
Снимка: БТА, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл във Върховния касационен съд искане за възобновяване на наказателно дело за убийство на Ангел Димитров - Чората.

По него бяха осъдени петима бивши полицаи.

Още по темата
Главният прокурор иска отмяна на постановеното решение от 19.04.2019 г. и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на касационния съд.

Според Цацаров съдебният акт е бил постановен при съществени нарушения на закона и процесуалните правила, а наложените наказания са явно несправедливи, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Днес главният прокурор се е срещнал със съпругите на осъдените по тяхна молба и ги е уведомил за внесеното искане.

От страна на главния прокурор е направено и искане за спиране изпълнението на наказанията, изтърпявани към момента от всички осъдени, до провеждане на съдебното заседание по образуваното дело за възобновяване на наказателното производство и постановяване на решението.

Ако съдът уважи искането на главния прокурор за спиране изпълнението на наказанията, осъдените Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков следва да бъдат освободени от местата за лишаване от свобода до произнасяне на ВКС по направените искания за възобновяване.

С решение от 19 април тази година ВКС призна подсъдимите бивши служители на МВР за невинни в това да са извършили убийство на Ангел Димитов през 2005 г. с особена жестокост и намали размера на наложеното на всеки един от тях наказание лишаване от свобода на седем години.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Няколко въпроси преди 4 години
До АнонименИмам въпрос : Преди да го убивт трима офицери идвама сержанти фирмата на Анг.Димитров охраняваше Югозападния университет и няколко месеци преди смъртта му мандатът й беше подновен. Как така А.Д. стана набързо наркоразпространител, нали ОДМВР извършва щателно разследване на собственика на охранителната фирма! И защо той не беше арестуван, а убит? За арест трима офицери ли бяха необходими или това са близки на ген.Б.Янев, шеф на обл. дирекция на МВР? По това убийство има странни неща..
17
0
 
1
 
! Отговори
Игра с убийство... преди 4 години
Нека от МВР и ВКП отговорят защо за лице, което не се отличаваше с особена сила, от ОДМВР изпратиха трима офицери и двама сержанти да го арестуват. Задържане или зверски побой, завършил с убийство? Този човек преди да го убият беше ли с фирмата си охрана на ЮЗУ с подновен мандат? Как така петима убийци бяха ту осъдени, ту оправдавани и безспорно убийство се превърна в смърт по непредпазливост? И защо Цацаров за кой ли път възобнови наказателното дело?
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Чане&ЧакъраКъде и кой го ударил по главата? Пиандето и чревоугодника му е дошло в повече сгъването. В Австрия, няколко години след Чакъра, един се бе барикадирал и полицайте там не му дадоха допълнителни възможност. Направо го свитнаха с гранатомет. Нито Страсбург, нито адв. Екимджиев! Нито 50-60хил.евро. А натиска в конкретния случай е от чичото на Чората, политик.
15
0
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
И още нещо-има и автомати има и гранатомети, ако потрябват.Справка-бившия главсек и настоящ премиер с какво беше стрелял по барикадирал се? Нещо повече-у полицията има много повече леко оръжие, отколкото у армията, да не говорим, че по численост ги превъзхожда поне 4-5 пъти.
14
0
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Пфу! Полицията няма на въоръжение автомат "Калашников"???? Ти лъжеш сега.Има, но ги изважда само ако стане много напечено. В мутренските години, на входовете на града ни, редовно имаше полицейски патрули, и поне единия от тях беше с жилетка и автомат с дървен приклад.В последствие, за да не драцнят "публиката" , ги прибраха .Нещо повече-от сигурен източник знам, че в складовете и погребите, които едно време служеха за мобилизация на вътрешни войски, има още ТТ и ППШ, на склад, готови....
13
3
 
3
 
! Отговори
Снонимен преди 4 години
Сигорни сме че ВКС няма да допусне тази подигравка на Цацаров.Като е бил виновен Чората трябвало да него бият а даго арестуват и даго съдят.А те направо го убили като куче.Ааайййде всички по местатаси каза бойко вчера.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това мисе вижда малко на несерйозно.Ако ги пуснат напълно,това означава че гц Цацаров си прави каквото си иска и има обещания преди да си отиде.Чората е молил полицаите да спрат даго бият,да спрат даго ритат в корема че неможе да диша повече,но те пак са продължавали.Гн Главен прокорор ако вас ве изритат един път и съм сигорен че щесе насе...е.И то при положение е бил на земята чората.Неви правим чест.И вас щеве разследват един ден.Небързайте.Или защото са полицаи.Нали те трябва да пазят хората.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне една полезна работа свърши.
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прокурорчето на Мафията - Тиквата му е наредил да освободи осъдените убийци и той действа.
9
4
 
0
 
! Отговори
нотариално заверено преди 4 години
До коментар 7. - Пфу! - - нямат на въоръжение , но може да са си носили собствен.....хм...
8
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престъпленията на Чората не извиняват престъплението на полицаите! Какво ви става бе, хора?
7
4
 
6
 
! Отговори
Пфу! преди 4 години
До Чане&ЧакъраПолицията няма на въооръжение автомат Калашников. Стига си лъгал бе, ***!
6
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Цацаратурата!
5
8
 
25
 
! Отговори
Бай Шиле преди 4 години
До Чане&ЧакъраКаквото и да са му направили на този *** и убиец на деца Чората, малко му е.Леко се отърва гадината.Трябваше да го дадът на родителите, чийто деца зариби и направи наркозависими!
4
31
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Куките са в пъти по-големи престъпници от Чората!
3
14
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези полицаи не трябва да ги съдят,а да ги наградят,за това,че са отървали обществото от един доказан престъпник ,вероятно разбил не една човешки съдби със своите злодеяния...
2
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Възобновяване до изтичане на абсолютната давност.
1
23
 
23
 
! Отговори
Чане&Чакъра преди 4 години
На Чората му счупиха главата с приклад на Калашников. Това не е ли убийство по особено жесток начин? Самоубийство ли да го пишат?