Как работят нотариусите в извънредното положение?

Коментар на Красимир Анадолиев, председател на Нотариалната камара
30 мар 2020 13:48, Анисия Иванова
5
Как работят нотариусите в извънредното положение?
Снимка: Bloomberg TV Bulgariа

Със Закона за мерките и действията при извънредно положение се прие норма, която ограничава нотариалните производства до неотложни такива при спазване на хигиенните изисквания.

Това означава, че нотариусът може да извършва нотариално удостоверяване само при наличието на две предпоставки – неотложност и строго спазване на всички здравно-хигиенни изисквания. Това каза Красимир Анадолиев, председател на Нотариалната камара, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него това е логично, тъй като смисълът на закона е да ограничи физическите и социалните контакти.

"В условията на извънредното положение тази неотложност касае само страните в нотариалното производство и следва да се прилага ограничително като изключение, налагащо работата на нотариуса", обясни той.

Той обясни, че страните трябва да аргументират защо считат съответното удостоверяване като неотложно. "Неотложност може да бъде сключването на окончателен договор, свързан с кредитиране от банка", даде за пример нотариусът.

"Не всеки сключен предварително договор е основание за неотложност. Трябва да се преценява конкретния случай", допълни гостът.

По думите му в случай, че строител изпадне в невъзможност да сключи договор при същите условия след изтичането на извънредното положение би могло да се счита като неотложност.
 

Целият разговор вижте тук


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Don преди 2 месеца
Как работят ли? Както винаги-печатница за пари.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
е заради тия гадове нотариусите сума ти хора останаха на улицата!измамници!
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Както и в другото време - нечестно
1
3
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
С риск за живота си...