Цацаров обвини Кирил Петков, че е оказвал натиск на ДАНС

Рашков също съдействал да му бъде отнет достъпа до секретна информация
151
Цацаров обвини Кирил Петков, че е оказвал натиск на ДАНС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Шефът на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров е категоричен, че е с отнет достъп до секретна информация след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на ДАНС  от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

Още по темата

„Днес, в 13:20 часа, в кабинета ми в сградата на КПКОНПИ, служители на ДАНС ми връчиха акт за отнемане на разрешението ми за достъп до класифицирана информация“, казва Цацаров, цитиран от пресцентъра на комисията.

„Отнемането е на основание чл. 59 ал. 1 т. 2 от ЗЗКИ: „лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация“, пишат от комисията.

Актът за отнемане е подписан тази сутрин от заместник-председателя на ДАНС, в отсъствие на председателя. Известно ми е, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Кирил Петков обяви отнемането на достъпа ми в ефира на bTV близо час и половина преди този акт да ми бъде връчен, с довода, че съм се „провалил на контрола за надеждност“. Всъщност, проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като „ЦУМ гейт“, съм изнесъл класифицирана информация. Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал - от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през м. август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин“, посочва Цацаров.

„Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Напротив, обявеното вчера мое намерение е повод за издаденото тази сутрин отнемане. Ясни са ми и причините за това – ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен. Не съм разследван, нито съм се провалил на контрол за надеждност – всяко такова прибързано изказване, направено с цел печелене на временни политически дивиденти, ще се окаже клевета“, категоричен е той.

„Продължавам да изпълнявам задълженията си като председател на КПКОНПИ, до приемане на оставката, която ще подам в началото на следващата седмица в Народното събрание. Издал съм незабавно заповед, всички материали, съдържащи класифицирана информация, да се докладват само на заместник-председателя на Комисията, без мой достъп до тях. Отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението ми към служителите в агенцията, а към подписалия го заместник-председател Станислав Станчев проявявам искрено разбиране, с оглед упражнения натиск. Актът за отнемане ще бъде обжалван от мен по реда, предвиден в закона. Както заявих, мотивите за оставката ми ще бъдат обявени, след като тя бъде представена в парламента“, завършва Цацаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стара схема. Когато искат да махнат неудобен, му отнемат достъпа до класифицирана информация и после казват, че не може да изпълнява длъжността си, понеже е с отнет достъп. И тази въртят същите ченгеджийски номера. Нищо ново под слънцето. Промяна-подмяна, корупция-антикорупция, бла, бла. Този Петков нали е икономист. Какво се вре в работата на прокурорите и ченгетата. Да се справи с икономическата криза, че иначе ще свърши безславно.
52
11
 
11
 
! Отговори
ДАНС унищожават хора преди 2 години
Ами те в ДАНС са все хора на Борисов - Митко, Боби-мазния, Катя........ Нали всички оперативни моментално докладват в щаба на Борисов! Не разбрахте ли че Борисов управлява ше чрез СРС - та масово наблюдение и подслушване!
51
10
 
15
 
! Отговори
а КТБ бе преди 2 години
Този на снимката и Гешев замазаха делото КТБ. Оставиха Цецо Василев да си кюти в Сърбия вече 7 години. Та да се забрави.
50
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уважаеми Цветан Средков земете мислете в това студено време навсякъде е замръзнало моя климатик ли капе само на онази отдолу не капе ли три климатика и като сте ги сложили в улуците смятате ли че външните тела не капят е елате вижте на Тодора климатици ми подливат вода аз мълча нали е покрива ми капе аз си мълча нали още неща има ли
49
10
 
14
 
! Отговори
АН преди 2 години
Форума тука гербаджийте пишат срещу Петков те са неколко дена на власт какво да откраданат,такова крадене не е имало и при Живков.Къде се пипне навсякъде КРАЖБА,какво прави Цацата толкова години?
48
9
 
14
 
! Отговори
щом буци цвърчи преди 2 години
щом буци цвърчи, значи евала за отстраняването на този пълничкия от КПКОНПИ. На прав път сме. Сега и каскета трябва да опраскате по някакъв начин, той е разковничето и реалният край на ДПС-ГЕРБ мафията, завзела държавата в последните години
47
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставки не стига ама грам!!! ЗАТВОР !!! ЗАТВОР!!!
46
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил Петков е шеф и ОТГОВОРЕН за ДАНС така че това няма как да е натиск!!!Натиск е когато ояден плъх като Цацата ходи на срещи в ЦУМ !!И не само оставка ами следва разследване, съд и затвор за тоя пловдивски ПЛЪХ.
45
5
 
11
 
! Отговори
Евронюз преди 2 години
Александър Кашъмов, адвокат: Най-новата история на България е пълна с ярки скандали. През 2021 г. беше публикуван доклад на прокуратурата, в който се говори за над 300 000 операции по тайно наблюдение, което е безпрецедентно за нашата малка страна. Журналисти, политици а други попаднаха под незаконен надзор публични личности.Евронюз
44
10
 
13
 
! Отговори
Браво! преди 2 години
А сега и каскета да изчегъртате - за това гласувах за Вас, до момента не ме разочаровате.
43
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КИРИЛ ПЕТКОВ ЩЕ БЪДЕ ОСЪДЕН ЗА КОРУПЦИЯ
42
17
 
14
 
! Отговори
Справедливост преди 2 години
Искам най-сетне да видя справедливост в тая държава! Един действащ министър или премиер да бъде осъден и пратен в затвора! И Кирил Петков и Бойко Рашков са доказани лъжци и престъпници и има достатъчно поводи да бъдат арестувани и съдени!
41
5
 
12
 
! Отговори
кинжал преди 2 години
Колко врееме ще крадете има информация че си корумпиран сделки пари,когато има престъпление отиваш в затвора.КАКВО ЧУДНО ИМА В ТОВА?ГЕРБ обраха хората и нема закон да ги осъди.
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде бате купил съм ти билет за влако София Пазаржик. Не сакам да ми го плащаш оти си беден. Приготвил сам ти овчарнико със 100 овце У краварнико има 10 крави. У оборо има 2 магаета 2 магарици и и 1 кон. Ши та праим животновъдин бате. Таман ши отслабниш и ши станиш секси плейбой.
39
6
 
14
 
! Отговори
Куха Лейка преди 2 години
Който е виновен там кадето трябва.... Искам дела да видя.... И цацаров и каскетов и Борисов, Горанов, Цветанов подцинковани кофи и Киро японеца, черепчето, и др....
38
3
 
12
 
! Отговори
hahahahahahahahaha преди 2 години
опита се да бяга пред вятъра. почти му се получи.
37
10
 
13
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 2 години
ЦАЦАРОВ И ГЕШЕВ , САМО НИ ПРЕЧАТА НА ДАЛАВЕРИТЕ ....!!!!
36
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е, за боко не знаехме как ги е докопал, но за кирето ще знаем - като ни продаде на амбасадата. Целокупно.
35
4
 
8
 
! Отговори
тТт преди 2 години
Будни граждани, въпросът е защо ГЕРБ, в частност Борисов, "подари" президенските избори 2017 на Радев като сложи Цачева за предендент? Чии марионетки или пионки са Борисов и Радев, другото е драпане между долните крайници.
34
8
 
10
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
МАХАЙ СЕ , БЕ ЦАЦАРОВ ...В ДАНС НИ ТРЯБВАТ , НАШИ КОМУНИСТИЧЕСКИ КО ПИЛЕНЦА , ЗА ДА НЕ НИ БЪРКАТ ДАЛАВЕРИТЕ С ДРОГА И ВНОСА НА ОТПАДЪЦИ ОТ ЕС!...ИНАЧЕ , ОТКЪДЕ ПАРИ ...ХА,ХА,ХАААААААА