Съюзът на съдиите поиска отстраняване на Гешев, Сарафов и Тодоров

"Не се уронва, а направо се унищожава авторитетът на съдебната власт"
17 май 2023 10:35, Стела Стоянова
86
Съюзът на съдиите поиска отстраняване на Гешев, Сарафов и Тодоров
Снимка БГНЕС

Висшият съдебен съвет да отстрани незабавно Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров от постовете им в прокуратурата. Това призова Съюзът на съдиите в България. Организацията призовава всички членове на ВСС също да освободят постовете си и да бъде извършена проверка от Инспектората към ВСС.

В позиция до медиите от съюза пишат, че „многократно, недвусмислено и аргументирано сме заявявали, включително преди  избора на Иван Гешев за главен прокурор, че същият е абсолютно непригоден за този пост поради пълната липса на необходимите съгласно закона професионални и нравствени качества“.

Развитията от последните дни не допринасят за укрепването на авторитета на съдебната власт, а напротив – „сами по себе си се превръщат в демонстративно доказателство за тежко накърнената независимост на съдебната власт, което дискредитира способността ѝ да устоява на политически, партийни и личностни въздействия“, се казва в позицията.

Съдиите посочват също, че след взрива до кортежа на Иван Гешев ВСС категорично е отхвърлил идеята да обсъди случилото се, но на 12 май – след като кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел заяви намерението си да иска оставката на Гешев и беше подкрепена от ДПС – в част от мнозинството е настъпила „магическа и радикална промяна“, предава Би Ти Ви.

Още по темата

„Иван Гешев показа завидни театрални умения, късайки оставката си пред журналисти и разкривайки разговори, договорки, обвързаности, дори чувства на обида от „предателството“ на политици и политически партии. Цялото драматично изложение на Иван Гешев беше несъмнено политическо и лично, показващо, че длъжността му и цялата съдебна власт се използват само като инструмент на тези амбиции“, посочват от съюза.

„Вече не може да се говори само за уронване авторитета на съдебната власт. Не се уронва, а се унищожава авторитетът на съдебната власт от лица, непритежаващи професионални и нравствени качества за заемане на каквато и да било длъжност в съдебната система. Очевидно е, че само отстраняването на едни лица и избирането (назначаването) на други по същите критерии и процедури, не е в състояние да реши дълбоките системни проблеми на съдебната власт“, допълват от съюза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
0
 
! Отговори
Мария преди 11 месеца
Много странни съдии. Без съд и присъда искат да режат глави, че бил се бил уронил авторитета. Въпросът обаче е какво става с авторитета на съдиите, които са поискали това? Я дайде да ги видим кои са тия толкова големи професионалисти и моралисти ...
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Чакай сега, нали съдиите и прокурорите са отделно. Защо влияят на прокурорите ааа?
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Уплашени са хората каква информация ще даде гешев за спряни дела , за поръчки срещу неудобни
74
0
 
3
 
! Отговори
Готин преди 11 месеца
Съдии и прокурори докараха работата до там, че ако си пострадал да не очакваш правосъдие. Остава ти само една възможност, "закона на джунглата"!
73
0
 
3
 
! Отговори
Сатир преди 11 месеца
Има ли между тия юристи помилвали убиеца австралиец, турчина сгазил хора и изчезнал, пуснал двоен убиец касапин заловен миналата година и тнт. Богда "благослови" тези съдии.
72
1
 
5
 
! Отговори
Разпускане на ВСС преди 11 месеца
по стар комунистически метод, и видиш ли ти те всички в прокуратурата са зле ама "ние" сме добре, да ме забравяме няколко дами от т.нар. им "колегия" какви меко казано скандални присъди произнасят по обществено значими дела (пример двете каки) и още десетки да не ги изброявам
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Добре казано,да видим дали ще има ефект.
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До До Майора, к.59. Г-н юрист, дума 'смеХОТА" в българския език няма, има дума "смехория".
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Щом пишат,приемат закони относно съдебно естество политически оцветени как за партийни дейци настанили се да ги гласуват,след избори да съгласуват идейните си платформи обещани или не на части от явяващите за избори на кандидати с % получените места положени в НС за инициатива на законодателна основа,като за това се грижат експерти прависти от висшите органи с участие в комисии за изпълнение от независимата деполитизирана власт да ги прилага съобразно заеманите длъжности и независимо да прилагат
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен Доколкото прочетох текста по-горе, става въпрос за отстраняване на трима, а двама човека. "ПЪЛНА лИПСА НА ПРоФЕСИОНЛНИ КАЧЕСТВА" не е ли аргумент? Мога ли да запитам защо професорите Киров, Близнашки, Д.Вълчев навремето пледираха, че учебната програма за юристите-милиционери е идентична тази в ЮФ на СУ? И сега ли пледират същото? Защо не прехвърлиха курсантите от ВМШ-Симеоново в ЮФ на СУ, а ги обучаваха във факултет ДС 2 години и сетне още 2 години във факултет "Нац.полиция"?
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Не се уронва, а направо се унищожава авторитетът на съдебната власт". Тук грешат, те никога не са имали авторитет, защото хората им нямат никакво доверие. Корумпирани са като всички останали, и за всичките тези години нито един депутат/министър не е влязъл в затвора, а престъпления бол. Айде моля ви се, всичките тия трябва да висят по стълбовете, барабар с прокурори и депутати.
66
0
 
3
 
! Отговори
адвокат преди 11 месеца
поредната "организация" на нечия хранилка.ще ми са да видя кои точно съдии са подписали този "пар-tcaл", защото уважаващ себе си юрист не би си сложил подпис под такава халтура. Но какво се учудвам, всеки ден се сблъсквам с тези хора в залите из милата ни родина.за вече почти 20 години ми е интересно, как "съдия" с морала и изказа на труженичка от Оковръстното станс "съдия" в Апелативен съд, интересно ми е как "колега" крещеше в СГС, как ВКС му е на "хранилка" и че ще напишат каквото поръча.
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ситуацията е непредвидима и взривоопасна.Има кажи-речи не действащ Парламент.Гърмят бомби,скандал след скандали в политиката,пишман политици,смърт след убийства и катастрофи и като капак на всичко,корумпирана Съдебна с-***+инфлация и не наказани кражби.Ситуацията е като пред гражданска война.Пепел ми на езика но истината не може да бъде скрита.
64
0
 
3
 
! Отговори
дончо преди 11 месеца
Най накрая сетила се Мара да се побара.....
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Когато гръм удари, как ехото заглъхва"(Има такава пиеса.)Гешев ще скъса не само решението им ами и тях,че после подред и всички корумпетата в с-мата.Октопода глава няма,няма и рамене, а само пипала, като всяко смуче,само и единствено за себе си.
62
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нагледен пример за пребоядисвалък. Ей така едно време "комуниситите" станаха върли "демократи", а преди това "фашистите" станали "комунисти" а преди това" предателите" станали "поборници и опълченци за свободата на България" и т.н. назад по веригата. Чак се вижда как тече боята.
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Неунищожимо е туй дет го няма.
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вие сте ги избрали да ви пълнят портофейлите само и имоти да ви копуват .... Парламен няма да има и тази година Сега и на Бойко куклата ще ви поиграй 2 месеца и ще свърши и неиния цирк
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А Съюзът на архитектите какво мисли по въпроса? Ще иска ли отстраняване поради кофти фасада на личния дом на магистрати?
58
0
 
17
 
! Отговори
Разбирам ги преди 11 месеца
Уплашени са хората каква информация ще даде гешев за спряни дела , за поръчки срещу неудобни