Съвременният Робинзон Крузо

Как да изживееш 40 г. на самотен остров в Индийския океан?
Обновена: 30 апр 2012 11:57 | 30 апр 2012 09:11,
44
Съвременният Робинзон Крузо
Палми и лазурно море съпътстват живота на новия Робинзон. Снимка: Reuters

Със сигурност много от нас са си мечтали да захвърлят ежедневието си и да избягат, някъде където небето е синьо, палмите зелени, а слънцето припича. Брендън Гимшоу прави точно това, разказва вестник "Дейли мейл".

През 1962 г. той си купува малък остров на Сейшелите и заживява там. Парчето слънчева земя е широко едва половин миля, а Гимшоу, който е родом от Йоркшир, го купува за 8 000 британски лири.

Сега 86-годишният мъж се буди от шума на вятъра в листата на палмите и вълните на Индийския океан, които се разбиват в брега. Времето му минава в грижи за костенурките и птиците, които също наричат малкото островче свой дом.

Когато Брендън се заселва на остров Моаяен, земята е толкова обраснала с бурени, че кокосовите орехи не могат да паднат на земята.

Той обаче работи усилено, за да го превърне в свое собствено късче от Рая.

Британецът е оцелял по време на тропически бури, нападения от акули, преврати на Сейшелите и нашествия на наемници.

Островът е голям едва 22 акра, но е заобиколен от лазурна вода и се намира съвсем близо до остров Махе, където е разположена столицата на Сейшелите – Виктория. Съседите на Брендън Гимшоу от околните острови са милиардери, арабски принцеси и руски олигарси.

Заобиколен от прекрасен коралов риф, Моайен изглежда див и необитаем, докато не забележиш малката къщичка, която се е сгушила между палмите.

Единственият му обитател посреща всичките си гости, случайни или не, с усмивка и приветливо застанал на прекрасния си плаж, с тениска и къси панталони.

Новият Робинзон Крузо отглежда 120 огромни костенурки. Те са били много разпространени на Сейшелите, но на много от другите острови са изчезнали, защото са били избити от местните хора и заселниците.

Брандън сега се опитва да възкреси популацията им. Той им дава различни имена – Алиса, Флорита и дори Четири градуса южна ширина (координатите на острова).

Домът му е екстравагантен и гостоприемен, точно като Гимшоу. Украсен е с африкански сувенири и интересни находки, които е открил през годините.

Отвън има поставен надпис: “Моля, уважавайте костенурките. Те са по-възрастни от вас“.

Брендън се грижи и за птиците на Моайен. Островът е обитавам от красиви папагали.

Ексцентричният мъж разказва, че се влюбил в Сейшелите в края на 50-те години на 20 век, когато дошъл на почивка.

Той бил отегчен от работата си като вестникар. Още щом пристигнал, започнал да мисли да си купи имот в района и да се премести да живее в райското кътче.

В последните дни на отпуската си той чул за остров Моайен.

“От първия момент, когато стъпих на този остров, разбрах, че това е моят дом“, разказва днес Брендън.

С тогавашния собственик се споразумели бързо. Йоркширският Ронинзон Кризо намерил своя рай и наел местен мъж, който му помогнал да преобрази Моайен.

Двамата засадили палми и мангови дръвчета. Прясна вода си набавяли от дъжда, а при голяма суша отивали до някой от останалите острови и пренасяли прясна вода.

Когато пристигнал за първи път, на Моайен нямало птици, затова той взел от другите острови. Първоначално животните не искали да се заселят там, но постепенно някои останали и развъдили поколение. Брендън започнал да ги храни и все повече пернати заприиждали към неговия малък рай.

Сейшелският му приятел умира преди няколко години и сега мъжът живее само с птиците, костенурките и няколко кучета.

“Не се чувствам самотен. Бях нещастен, когато живеех в Лондон, тук съм щастлив“, обяснява той.

Брендън Гимшоу обаче не е абсолютно съм. Туристите могат да посещават островчето му срещу 10 паунда. Единственото правило обаче е, че никой няма право да остава да нощува на Моайен.

Той е получавал щедри оферти за Моайен, саудитски принц дори му предложил празен чек, за да определи сам цената на малкото късче земя, но Брендън отказал.

Според легендата островчето някога е било пристан за пиратите. Според една от легендите някъде на Моайен даже има заровено златно съкровище.

“Не съм го търсил, не съм го намирал. Пък и случайно да притежавам златно съкровище, едва ли бих ви казал“, усмихва се днес Брендън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще може ли да дадете отново линк от къде да гледаме предаването.Благодаря предварително :)
32
0
 
8
 
! Отговори
Baj Andrey преди 11 години
Toku 6to izgledah predavaneto na BBC. Bravo na choveka- postignal si e mechtata!
31
0
 
7
 
! Отговори
ANI преди 11 години
moqt maj pak iska da me vodi i da jiveem v pe6tera v gorata.6te mu kaja ,4e iskam na ostrov,po-dobre mi se struva....
30
0
 
14
 
! Отговори
Пипи преди 11 години
А как са му сметките с енергото, топлофикацията, данъчните, КАТ, НАП, здравните осигуровки? И сигурно има регистрирана фирма в някоя офшорка! Я Дянковчето да му прати данъчните.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
8 000 британски лири за остров на Сейшелите ми се струва доста нереално, колкото и буренясал да е той :) Дори през 60-те...
28
1
 
22
 
! Отговори
шокиран преди 11 години
Не мога да разбера, как тоя човек живее без новини за Ким ? Луд човек.
27
0
 
5
 
! Отговори
BBC2 преди 11 години
Вчера го даваха по телевизията,предаването е Indian Ocean with Simon Reeve -2. Madagascar to the Seychelles по BBC2,приятно гледане-филма си заслужава..!!
26
2
 
8
 
! Отговори
xax преди 11 години
не за 40 а за 4 години
25
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво за статията!
24
1
 
47
 
! Отговори
ЦВЕТЕ преди 11 години
БРАВО ЗА СМИСЛЕНАТА И ПОЛОЖИТЕЛНА СТАТИЯ! Повече (САМО) такива новини :)
23
19
 
5
 
! Отговори
мбуахах преди 11 години
Ок, 10-на години да, но какъв е смисъла на живота в рая? Нали умрели трябва да отиваме там? Каква е ползата от този живот, ако всички избягаме по островите и се върнем в първобитния строй?
22
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Времето му минава в грижи за костенурките и птиците, които също наричат малкото островче свой дом" - не съм чул птици и костенурки да могат да говорят, камо ли пък да наричат нещата с имена, но щом гениите от днес.бг казват, сигурно е така."Той бил отегчен от работата си като вестникар" - е, ако беше работил за днес.бг, нямаше да е отегчен, там не изтрезняват, купонът е без край, затова пишат *** статии.
21
1
 
37
 
! Отговори
хммм преди 11 години
ето ти хубава новина, такива неща пускайте по-добре отколкото да слушаме кой какво казал за другия в съвременната ни политика, почувствах се странно след като го прочетох това и наистина ми хареса :)
20
0
 
36
 
! Отговори
Ангелин преди 11 години
До Пламен #26: Благодаря за линка! Наистина вълшебно място. Адмирации на този човек. Направил е своят избор и той хич не е лош. Островът изглежда много спокоен и е невероятно красив. Другото нещо, което ми направи впечатление е, че отначало са били само 4 дървета, а в последствие е донесъл още 16000 дървета... Поклон пред силата и волята на този човек!
19
0
 
37
 
! Отговори
Марин преди 11 години
Вчера гледах филм за този човек по BBC. Живее супер скромно, заобиколен от много костенурки и красива растителност. На 86 години е, но изглежда супер младолик. Очевидно е намерл щастието си.
18
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е един щастлив и свободен човек!
17
1
 
20
 
! Отговори
ай сектир преди 11 години
как да не му завижда човек.де да можех вземам жената и детето и рахат до края на живота
16
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Наивник си ти, знаеш ли изобщо колко много бедни магистрати са подали иск за този остров като крайно нуждаещи се?"Важи само на територията на България. А и това с бетон помпите също ще е трудно, защото Сейшелите са една от страните с много строго регулиране на строителството. Сигурно са се досетили на тези африкански острови, че като не могат индустрия да развиват, поне природата трябва да си пазят, за да идват туристите. Де толкова акъл в българите.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Ноооо.... вдясно от Моайен има един по-малък и засега необитаем. Та който иска и има възможност........"Началната цена на търга е 2млн. долара.
14
1
 
27
 
! Отговори
търг преди 11 години
В Гугъл напишете Seychelles и острова се вижда. Намира се вдясно от големия шелсейски остров. Обрасъл е с дървета и има два плажа. Вляво от него има два по малки със сараи и яхтени кейове. Ноооо.... вдясно от Моайен има един по-малък и засега необитаем. Та който иска и има възможност........