Непредвидимият Тръмп – верен на нестабилния си характер

Скоро ще се изправи пред суровата действителност на Белия дом
6 яну 2017 15:50, Елка Василева
37
Непредвидимият Тръмп – верен на нестабилния си характер
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

След две седмици Доналд Тръмп ще поеме юздите на една разделена Америка, но стратегията му на постоянни изблици на недоволство, която го доведе до президентския пост, рискува да се сблъска със суровата действителност на властта в Белия дом.

Популисткият милиардер, чиято изненадваща победа предизвика шок в страната му и по света, ще влезе на 20 януари в митичния Овален кабинет с неодобрение от 48 процента. Предшественикът му Барак Обама, който още преди изборите на 8 ноември предупреди каква опасност ще бъде Тръмп за демокрацията, напуска поста си с рекордна популярност от 55 процента, пише Франс прес.

Но опровергавайки всички прогнози, бизнесменът Тръмп, който е пълен новак в политиката, разчупи всички правила, победи всички свои републикански противници, преди да триумфира - въпреки че не спечели народния вот - срещу демократката Хилари Клинтън.

Оттогава, в момент на предаване на властта, политическият климат е тежък и пълен с несигурност.

Трудно е да се каже какво може да се очаква от идването на власт на Тръмп, защото той има толкова малко опит в политическото управление и защото е очевидно, че е с доста променливо настроение, казва притеснено Фред Грийнстейн, преподавател в Принстън и автор на труд за президентите на САЩ, озаглавен "Президентските различия: Лидерският стил от Франклин Делано Рузвелт до Барак Обама".

И наистина близо два месеца след избирането си за президент Доналд Тръмп си остава Доналд Тръмп. Той остава верен на нестабилния си характер - самият той се описа като "непредвидим" - и продължава с гръмките си изявления в Тwitter, по-специално свързаните с големите външнополитически предизвикателства.

Не знам какво иска да направи и мисля, че и той не знае, каза в началото на декември сенаторът от Демократическата партия Патрик Лийхи.

Но от 20 януари Тръмп ще трябва да пилотира първата сила в света.

За да взима решения по десетките всекидневни въпроси, новият главнокомандващ ще има до себе си в Белия дом 470 сътрудници.

Бивш съветник в прочутото "Западно крило" казва: "Не знам дали тези сътрудници вече знаят как 45-ият президент на САЩ, който досега е прекарвал повечето време на върха на небостъргача си в Манхатън или в клуба си във Флорида, ще се справи с реалността на изпълнителната власт".

Доналд Тръмп ще има администрация, която старателно си подбра през последните няколко седмици и в която включи членове на своето семейство, милиардери, бизнесмени, водещи републикански фигури и пенсионирани генерали.

Какво място ще заемат дъщеря му Иванка Тръмп и зетят на Тръмп - Джаред Къшнър? Ще остави ли Тръмп поле за изяви на своя вицепрезидент Майк Пенс, на шефа на канцеларията си, видния републиканец Райнс Прийбъс или на стратегическия си съветник Стив Банън, фигура от американската крайна десница?

Професор Грийнстейн, автор на книга, разказва как са управлявали предишни президенти.

Демократът Джими Картър /1977 - 1981 г./ е позволявал на съпругата си Розалин да присъства на важни заседания. Демократите Франклин Делано Рузвелт /1933 - 1945 г/ и Бил Клинтън /1993 - 2001 г./ са оставяли съпругите си Елинор и Хилари да влияят на политическите ориентации.

Републиканецът Дуайт Айзенхауър, който също като Тръмп е бил новак в политиката, е обичал съветниците му да водят оживени дебати, преди да вземе решение.

Неговият далечен приемник, републиканецът Роналд Рейгън /1981 - 1988 г./ напротив е мразел откритите конфликти и се обградил с един "интересен триумвират", разказва Грийнстейн: Едуин Мийз, нещо като идеолог, Джим Бейкър, прагматичен политик и републикански кадър и Майк Дийвър, експерт по връзките с обществеността и много близък до Нанси Рейгън.

"Те не спореха, защото представляваха различните лица на Рейгън", подчертава Грийнстейн.

Но "Западното крило" може би е било прекалено тясно за амбициозните конкуренти, както при президентството на Джордж Буш /1989 - 1993 г./, когато главният му секретар Джон Сунуну и директорът му по бюджета Ричард Дарман се разправяха за данъците.

Джордж Буш-младши /2001-2008 г./ пък трябваше да прави отстъпки и да постига съгласие между властния си вицепрезидент Дик Чейни и влиятелния си министър на отбраната Доналд Ръмсфелд.

От фундаментално значение е кой участва в заседанията, в кого се вслушва президентът, кой има шанса да говори с него, преди той да вземе решение, беше казал Чейни, преди да стане вицепрезидент.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: САЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 30Като те чета, много добре е, че през соца не сме имали право на глас.
22
2
 
1
 
! Отговори
костадин преди 7 години
До Анонимен да немаше банани и сега като ги има колко си позволяват.шоколад имаше наш своге.и понеже бехме бедни всички имахме къщи нови по села и градове и апартаменти в големите градове.два пъти се ходеше на почивка по 15дена.немаше просяци и клошари и *** не раждаха на 13години.а работеха като нас ядехме от плодове и зеленчуци , месо, хлеб млеко сирене и кашкавал истинско.като е била сиромашка държавата защо я рапродават 26години.за анонимен30 и други като него
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
29, не лъжи. По бай тошево дори шоколади и банани нямаше. Бяхме бедни и нямахме право на глас. в цяла източна европа мразят Русия само тук продажниците й се радват!
20
3
 
2
 
! Отговори
РУСИЯ преди 7 години
Веднъж влезеш ли в руската сфера на влияние и бъдеш ли определен за "братски народ", руснаците никога няма да тръгнат срещу теб, освен ако не ги предадеш! Руснаците идват и започват да строят заводи, електроцентрали, предприятия, а бензина и тока придобиват СИМВОЛИЧНА цена! Питайте Беларус! Българина по Бай Тошево беше хванал Господ за шлифера! Кеф ти армия, кеф ти спорт, кеф ти безплатна медицина, кеф ти образование, кеф ти безплатен бензин и ток! Но дойдоха американските слуги и.... видяхте!
19
2
 
5
 
! Отговори
баси майтапа преди 7 години
Тръмп имал нестабилен характер!?По-голяма простотия до сега не бях срещал!!!
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До байхейсХе хе ти вярваш ли си като ги пишеш тия наивни щуротии. Виж какви хора Тръм назначава, например кого гласи за посланик в Израел. Поинтересувай се и кой е зет му, който той толкова лсуша.
17
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 20 ШибиРибиТи пък не можеш да пишеш. "Неможете" са две думи -- "не можете". И научи името на любимия си Тръмп. "Тръмп", а не "Тръм".
16
11
 
2
 
! Отговори
Джордж Стивънсън преди 7 години
Налице е голяма вероятност някои, които ръкопляскаха при избирането на Тръмп, да научат от първа ръка къде зимуват раците.
15
5
 
13
 
! Отговори
до 20 ШибиРиби преди 7 години
Неможете да разсъждавате. Вятърът няма да издуха Тръмп а вятърът на Тръм ще издуха всички нещастни некадърници от демократическата партия участвали до сега в управленските структури.
14
8
 
3
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До ШибиРибиПоздрави за коментара :)
13
12
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
До АзНе си прав/аВсяка втора софийска бръмчилка с диплома от СУ-то и двумесечен курс в чужбина на народна сметка е готова да поеме юздите на две ООНета едновременно. Даже ако Тръмп ги покани и Америка са готови да управляват. Тръмпилника ще го издуха вятъра преди да е направил и година.
12
19
 
9
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Самият факт, че в България настроението е про-Тръмп е достатъчно доказателство, че той е възможно най-лошият избор за президент. Я си вижте политиката и полиците и си направете извод за това колко стува вашето мнение и колко сте "мъдри"...
11
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Засега Тръмп го дава такъв руски ***, че и самия Путин става разноглед, но нали сам си го пожела...в нарушение на едно основно правило от казармата: По желание и до тоалетната не се ходи !
10
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мръсниците и подлеците подивяха от страх. За нормалните хора Тръмп не е страшен.
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Aко Тръмп се спрaви, a с решениетозa послaниците дaвa дa се рaзбере, то кaмaнизъмa ще си отиде и в последнaтa държaвa и не се зaблуждaвaйте. Товa е неговaтa държaвa. Който не е билтaм, не го е рaзбрaл. Зaтовa сегa се финaнсирa противопостaвяне нa бaзa религия от куклите.
8
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 8''Много просто. Защото всички го виждат че е откачен.''Или защото е нарушено статуквото на хранилката за сегашната администрация и за уж демократите....всички пеят в един глас(хор) в името на своите интереси. А Тръмп им разваля работата....нека е жив и здрав.
7
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6"Защо ли всички дружно са гракнали срещу Тръмп".Много просто. Защото всички го виждат че е откачен.
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Елк.е, колкото и да го плюеш Тръп демократите няма да ти дадат зелена карта. Тръгвай към Англия до де можеш още, че скоро и там ще хлопнат кепенцата.
5
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ли всички пазители на глобализацията, офшорките, банките, третия пол, тези които отричат християнските ценности, които стимулират мързела , дружно са гракнали срещу Тръмп.Те не виждат ли до какъв свят ни доведоха , почти до ръба на война.Не може насилствено да налагаш хомосексуализма, третия пол,мюсюлманските догми, и др и да очакваш хората да ръкопляскат . Хората искат да се решават реалните им проблеми, а не измислени.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***, колкото и да го плюеш Тръп демократите няма да ти дадат зелена карта. Тръгвай към Англия до де можеш още, че скоро и там ще хлопнат кепенцата.