Заради е-цигарите: Епидемия на белодробни заболявания в САЩ

Специалисти още не знаят причината за проблемите
20 сеп 2019 20:25, Петя Славова
12
Заради е-цигарите: Епидемия на белодробни заболявания в САЩ
Снимка: pexels.com

Епидемията от белодробни заболявания, свързани с уптотреба на електронни цигари, продължава да върлува в САЩ, оповестиха американските санитарни власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Те все още не са наясно каква е точната причина за заболяванията, но Лос Анджелис се готви на свой ред да забрани ароматните електронни цигари.

Засегнати от белодробни заболявания вследствие на употреба на електронни цигари продължават да посещават болниците, оповестиха от американските Центрове за контрол и превенция на болестите. Става дума за 530 потвърдени или възможни случая на белодробни заболявания вследствие на употреба на електронни цигари и за 7 смъртни случая.

Повече от половината от засегнатите са под 25-годишна възраст, като три четвърти от тях са мъже. Шестнадесет процента от засегнатите са под 18-годишна възраст.

"Лабораториите за анализ на Американското управление за контрол на храните и лекарствата разполагат с над 150 подозрителни проби, но все още не са идентифицирали веществото или веществата, които са отговорни за тези остри белодробни заболявания", заяви експертът Мич Зелър. "Не е открито нещо общо между използваните продукти, начините на използването им или местата на продажбата им", добави той.

Специалистите са предпазливи що се отнася до възможната причина за заболяванията, независимо дали става въпрос за производител, продукт или търговска верига.

Редица случаи са свързани с вдишване на тетрахидроканабинол (THC) - психоактивната съставка на канабиса, като снабдяването се извършва посредством дилъри на улицата или в интернет, защото канабисът е забранен в една част от САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Пушач преди 4 години
Аз съм на електронни цигари от както се появиха на Българския пазар. Имал съм всякакви модели, използвал съм всякакви течности. Истината е че проблем може да се появи от някой течности който са овкусени и ароматизирани. В базовия разтвор има 4 съставки, пропилен гликол, растителен глицерин, вода, никотин. Имал съм случай след употреба на овкусени течности да получа много гадна кашлица със отхрачване, но от 5 години пуша само базови разтвори, без вкус и мирис, и съм много доволен. Няма кашлица, н
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пропаганда на тютюневата мафия. Защо не се казва какви са тези заболявания??? Нещо много ей така отгоре отгоре.
8
0
 
1
 
! Отговори
Комин преди 4 години
Да допълня #7- и вата, обикновено органчен памук, която задържа течноста. И няма никакви полиетилени, а ПРОПИЛЕНГЛИКОЛ, РАСТИТЕЛЕН ГЛИЦЕРИН И ДЕСТИЛИРАНА ВОДА, където съотношението варира- едното дава пара, другото-"удар", усещане.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по белите дробове се напластяват полипропиленови частици получени при нагряването на филтъра, който е от полипропилен...Електонните цигари филтър НЯМАТ. Имат нагряващ елемент (глава), който е от метал и (или) керамика.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошото на някои от тея е, че не ти става лошо, като прекалиш...Пълни глу.пости. И те, и обикновените предизвикват в еднаква степен никотиново натравяне, ако има никотин, тоест става ти лошо. Преди сегашната история се твърдеше, пак в САЩ, че случаите на никотиново натравяне се били увеличили с тях. Часове без прекъсване не можеш да я пушиш, защото бързо прегрява. Можеш за си я държиш 11 часа и да дърпаш по малко, което е доста по-малко от пушенето на цигара от цигара, които се пушат целите.
5
0
 
11
 
! Отговори
Комин преди 4 години
пп Легалният продукт НЕ съдържа тетрахидроканабинол (тнс)!!!
4
3
 
10
 
! Отговори
Комин преди 4 години
Пуша ел. цигари от 10 години, от 4 години- без никотин, чувствам се добре, ренгенографията на бял дроб ми е "6". Нищо толкова отровно няма ако всичко е легално.
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошото на някои от тея е, че не ти става лошо, като прекалиш. Не можеш, да изпушиш една кутия цигари за 2 часа. Ще се оповръщаш направо.А при тея - поемаш същото количество гадости, но можеш да пуши с часове. А и има разн 15-16 годишни, дето по едно време стриймваха с вейповете, преди да ги банат. Единия ***, пушеше по 11 часа на ден. Все едно да пуши 2 стека с цигари всеки ден. Нормално, да има проблеми.
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
или полиетилен, не помня точно, но са сходни по състав пластмаси.
1
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен по белите дробове се напластяват полипропиленови частици получени при нагряването на филтъра, който е от полипропилен.