Ще се разпадне ли империята на Марк Зукърбърг?

Facebook влиза в тежка юридическа битка за Instagram и WhatsApp
15 дек 2020 12:49, Анисия Иванова
21
Ще се разпадне ли империята на Марк Зукърбърг?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Facebook е използвала стратегията "купи или погреби“, като придобива конкуренти, които застрашават бизнеса й, а тези, които не може да купи, са унищожени чрез антиконкурентно поведение. Федералната търговска комисия ще се опита да докаже това, но на този етап има само твърдения, които не са подкрепени с детайлна конкретика и ще са нужни сериозни доказателства. Това заяви aдв. Десислава Кръстева от фондация "Право и Интернет" в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Още по темата

"Към момента на придобиването от Facebook на Instagram и WhatsApp Федералната търговска комисия е одобрила сделките, а  сега ги разглежда като нарушаващи закона, което е доста рядък прецедент.", коментира юристът.

Авд. Кръстева припомня другото дело с подобни първоначални намерения, което се е случило през 90-те години. То е срещу Microsoft за отделянето на Windows oт Internet Explorer, като тогава Microsoft успява да се споразумее с властите.

"Американското законодателство има много специфики. Доколкото може да се прогнозира, в момента се планира да се наложи закон, чрез който генерално да не се вреди на конкурентите. Предстои да видим сериозна юридическа битка", обясни Кръстева пред Bloomberg TV Bulgaria.

При съдебно решение в ущърб на Facebook може да се стигне до продажбата на приложенията Instagram и WhatsApp, въпреки че според госта вероятността не е много голяма.

"Струва ми се, че тук са намесени много фактори, като част от тях дори не са от правно естество. Атаките към технологичните гиганти и в частност към Facebook продължават вече доста време“, коментира още адв. Кръстева, като тя допуска възможността за провеждане на подобни антитръстови дела срещу Facebook и от страна на Европейския съюз.

Целия разговор гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е за OppenSorce социална мрежа.
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гарван гарвану око не вади. ДемоНкратичата партия няма да забрави фейк новините които суратефтеря бълваше с/у Тръмп и в изгода на деменцията. Нищо не очаквайте - само дрънканици
19
0
 
0
 
! Отговори
Носи се слух, че... преди 3 години
На зукърът щели да му направят ковчега от 1000 доларови банкноти, за да може да си ги харчи на оня свят с живот и здраве.
18
0
 
0
 
! Отговори
И богатите плачат преди 3 години
Няма пълно щастие.Или имаш пари, или имаш вярна жена.
17
0
 
0
 
! Отговори
Явор преди 3 години
Най-лошото е, че принудителната изолация заради пандемията още повече увеличи престоя ни там. Пролетта, когато бяхме напълно затворени, киснехме в социалните мрежи и се роботизирахме. Сега също много хора си стоят вкъщи, че се пазят и са все във Фейсбук. Наистина те са настоящето и бъдещето, но трябва да ги ползваме за смислени неща. Ако не ги ползваме, да се отказваме от тях и създателите им да трупат кинти от друго нещо.
16
0
 
1
 
! Отговори
Явор преди 3 години
Той спечели много пари, така че вече не му пука. Колко, само колко пари спечели от това, че ние се превърнахме в едни матрици. От повече от година аз не съм активен там, много рядко, закрит ми е профилът. Обаче се вижда тенденция на излишно ползване и пристрастяване. Хора, закривайте ги профилите си там, стига сме им пълнили гушите. Социалните мрежи, ако не ги ползваш, за да се информираш за политика, култура, са просто губене на време и с опостушителен ефект, даже и върху психиката.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До breh # 12И аз непрекъснато се чудя кой превежда филмите. От къде ги намират тези некадърни преводачи, които превеждат идиоми буквално и напълно се губи смисълът
14
0
 
5
 
! Отговори
Чафут Смукалбърг преди 3 години
След като не му ползвам боккклуците значи за мен той не само че се разпаднал, а даже и не съществува.
13
0
 
4
 
! Отговори
Я по-точно! преди 3 години
"тук са намесени много фактори, като част от тях дори не са от правно естество" - вика му се ЦРУ също и държавния департамент на 'естеството'! Също е публична тайна какви са целите!
12
0
 
1
 
! Отговори
V преди 3 години
Аз това почти не го ползвам. Ползвам го предимно когато съм в чужбина.Фейбукот е просто един от многото сайтове.
11
0
 
2
 
! Отговори
breh преди 3 години
Кой превежда толкова некадърно тези статии без дори да се опита да разбере какво пише? За пореден път се чудя...
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко правим ако се разпадне фейсбук къде селските пръчки ще се предлагат а?Ами отворените гангстери с бръснатите крака къде ще си показват снимките на 20годишните BMWта и зализаните селски физиономий?
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, ако Фейсбук се разпадне, разпада се цяла България.
8
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нееее,няма да се разпадне!
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Инстаграм без ФБ е просто едно приложение. Цялото му развитие се дължи на огромния ФБ . Така че невиждан нищо лошо. И аз бих го продал за тези много милиони и да си гледам живота.
6
3
 
4
 
! Отговори
До асд преди 3 години
А ти в кой клон на БКП членуваш?
5
3
 
3
 
! Отговори
асд преди 3 години
до Щурчо: Ти в коя кръчма миеш чиниите?
4
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, нищо няма да се разпадне. Това не е империя, а начин на живот. Безос, Мъск, Зукърбърг знаят как и го правят. Смеехте се на Мъск- ето го докъде стигна и какво revenue имат компаниите му. Смеехте се на Безос- ето го и него, всичко живо стана собственост на Amazon. Няма как да се разпадне нещо, което ежедневие за младия добре платен човек. Просто няма как.
3
5
 
3
 
! Отговори
То е ясно преди 3 години
Ще! И на Найлон Маската също!
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сериозният удар ще бъде не ако го накарат да продава, а ако го накарат да продава заедно с базата с потребители.Структурирани данни за няколко милиарда човека, техните връзки и интереси не пада така от небето....