11 септември: 20 години след атентатите в САЩ

Байдън ще посети със съпругата си Джил впечатляващия мемориал в Ню Йорк
11 сеп 2021 09:15, Петя Славова
78

Снимка: БГНЕС

С възпоменателни церемонии САЩ отбелязват днес 20-ата годишнина от атентатите на 11 септември. Това става в момент, когато позициите на президента Джо Байдън са разклатени от хаотичния завършек на войната в Афганистан. Този война започна през есента на 2001 г. като възмездие за атаките на Ал Каида, разтърсили света и международната политика в началото на века.

Двайсет години по-късно чувствата на оцелелите, роднините на жертвите и очевидците са все така остри, макар че според някои експерти за днешните млади американци тези събития вече отдавна са в историята, отбелязва БТА, позовавайки се на Франс прес.

Още по темата

Президентът Байдън ще посети днес със съпругата си Джил впечатляващия мемориал в Ню Йорк на мястото на кулите близнаци на Световния търговски център, рухнали във вторник, 11 септември 2001 г. Както всяка година там в продължение на три часа ще бъдат прочетени имената на близо трите хиляди убити. Президентската двойка ще бъде днес и в щата Пенсилвания, където се разби самолет, отвлечен от атентаторите, а също във Вашингтон, където бе атакуван Пентагонът.

Джо Байдън няма да държи речи, няма да прави изявления, като ще бъде разпространено само негово видеопослание, съобщи Белият дом.

САЩ изгубиха в афганистанската си операция 2500 военни и похарчиха около 2 трилиона долара, но оставиха страната на ислямистите, които бяха прогонили от Кабул преди 20 години с обвинението, че дават подслон на главатаря на Ал Каида Осама бин Ладен, убит по-късно в Пакистан.

Тази година на 26 август в Кабул бе извършен атентат, отговорност за който пое афганистанският клон на "Ислямска държава". При този удар на летището в Кабул загинаха 13 американски военни. Случилото се потресе американците. Повечето от загиналите през август в Кабул млади мъже и жени едва са били родени при избухването на афганистанския конфликт. Гибелта им напомни, че Америка днес е раздвоена между все още живия за десетки милиони американци спомен за 11 септември и историческата памет за младото поколение, което не е преживяло атентатите и понякога слуша за тях в семейството, в училище или чрез медиите.

В публикация в списание "Форин полиси" Стивън Уолт, преподавател от Харвард, си задава въпроса как ли ще бъде отбелязана стотната годишнина от 11 септември през 2101 г. Дали идните поколения "ще виждат в него зрелищна, но в крайна сметка незначителна трагедия или коренен обрат в пътя, по който вървят САЩ и международната политика?", пита се авторът. И си отговаря: "Значението (на един исторически факт) зависи от това кой го тълкува (. . .) - американците, афганистанците, иракчаните, саудитците или европейците".

А за някои семейства на загиналите болката от 11 септември остава все толкова остра. "Сякаш това е станало току-що", споделя Моника Айкън-Мърфи, вдовица на 37-годишен бизнесмен, работил на 84-я етаж на южната кула от Световния търговски център.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
1
 
! Отговори
BatSot456 преди 2 години
Няма никакви атентати.Организирана и фалшива работа.0
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Случват се такива ...; Изумително е как ,при все че самолетите се удрят от едната страна на небостъргачите и огънят се разпростира неравномерно и постепенно по етажа, и двете сгради се разрушиха вертикално ,етаж по етаж , равномерно и то чак до основи ! Как пък една не се наклони на някъде или да останат здрави колони , там където не бе достигнал огънят ?! Все едно гледах контролиран взрив при събаряне на сграда от сапьори !
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А горките американски деца ги карат да пеят химна на 11-ти септември преизпълнени с патриотични чувства. Малко се спрете с тоя цирк. Садам сепуснал да ви избива. Обесихте го като в средновековието. Даже Чикатило го убихта по-хуманно.
58
1
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Ами ......едни пещерни хора на магарета и със сандали удариха САЩ в сърцето .....представете си други какво биха могли да сторят ! (ако е истина разбира се) И избягаха въоръжени до зъби без стрелба от пак такива хора на магарета ........
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тогава ни представят случка която нарушава законите на физиката,както сега ни представят случка ,която нарушава законите на медицината
56
2
 
9
 
! Отговори
Случват се такива... преди 2 години
Изумително.Как брадати козари след 3 месечни курсове на селскостопански самолет успяха да пленят и подкарат пътнически Боинг за 300 пътника и как прецизно уцелиха Търговския център от първия път... Изумително е как никой не повярва на главния архитект на двата небостъргача че температурата от възпламененото гориво въобще не е достатъчна да стопи арматурата и да събори кулите до основи .... Изумително как месец преди атентата е подновена застраховката им при терористична заплаха за огромна сума.
55
1
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Тоя 11.09 стана като холокоста и интеграцията на ония от маалите. Поредната глупост която се навира в гърлата на хората за да изпитват жал към напаст божия! Дреме ни на нас за атака на ЦРУ върху собствените им граждани за да имат извинение да нападнат някаква държава на майната си и така да завладеят най големия производител на наркотици след Колумбия!
54
3
 
8
 
! Отговори
Тотю преди 2 години
Въпроса вече не е защо,а къде изчезна Световния търговски център,как хиляди кубични метри стомана и бетон се превърнаха в прах,къде са останките от самолета ударил Пентагона и този уж разбил се в земята в Пенсилвания,как сградата Световен търговски център номер7 убежище на ФБР се сгромолясва най-ненадейно....отговори не чакаме,но Доналд Тръмп ще коментира...бейсболен мач
53
1
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
За 20-годишнината какво ще праснат брадатите? :)))
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купувайте злато и дълготрайно зърно като пшеница, след 10-15 години този паричен хаос от електронни и не обезпечени кинти ще рухне, което е основната цел на това масово мероприятие. Да изчезнат едни парични ресурси от пазар, за да се нулира изкуствено пазар на печатане на кинти т. е. зануляване на печатницата.
51
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Относно атентатите важи казаното от холандския евроатлонтик и премиер Рюте: Лъжата в политиката не е грях.Въпрос на евроатлантически ценности.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По дефиниция при капитализма снижаването на необходимостта от човешка работна стока води неминуемо до снижение на цената за която тя се наема, както впрочем и всяка стока. След 4тата индустриална революция за производството не са нужни нито многобройна нито квалифицирана работна ръка. А за да има производсто с евтина работна ръка, някой трябва да купува. И правителствата печатат и раздават пари на населението, иначе производството ще спре и всичко ще рухне, а така агонията на капитализма може да се удължи за определено време за да се търси решение, но засега друго решение няма.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се разплача от мъка
48
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американските Ционисти си събориха кулите та да започнат война иначе беха много зле с икономиката
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За последните 18 месеца САЩ напечатаха 5 трилиона долара без покритие и ги дадоха на населението за да си стои в къщи, а също така 4 трилиона бяха напечатани за спасяване на финансовите пазари.
46
5
 
12
 
! Отговори
SS преди 2 години
Познат ми писа преди няколко дни от Сащ . Бездомниците,наркоманите,и въобще аутсайдерите стават все повече.Отчаянието и безисходицата в личен план е завладяла душите на много хора. Предстои нещо да случи ......!
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ситуацията е уникална - За пръв в историята на запада голям геополитически играч или играчи не могат да бъдат унищожени с военни действия както беше по-рано. Путин неведнъж каза - дайте да се договорим. Но запада не си е научил урока от историята,ВСВ и всевъзможните "христови" походи, не може да се откажат от доминиране за да разговарят наравно с геополитическите противници. И така докато някое дете не им каже "кралят е гол". А днес тази фраза звучи така "а пистолет имаш ли"? Западът вече окончателно загуби военната си доминация, а след нея губиш всякаква друга доминация.
44
2
 
13
 
! Отговори
Лии Харви Осуалд преди 2 години
Та те президента си застреляха, едни кули няма да свалят. Тях им трябва вечен враг, нещо като "1984".
43
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ няма просто така да рухне и да умре. САЩ си остава сила и няма изведнъж осъзнае, че вече не е свръх-държава и спокойно да улегне. Демократите вече разбраха, че 2021г с Байдън е провалена. Ако това продължи и 2022 година е загубена, и повече няма да могат да удържат конгреса. При тежката икономическа криза единственото възможнаст да спасят ситуацията е голяма патриотична война някъде в Европа от другата страна на глобуса. С Русия и Китай не могат - ще ги бият. В момента трескаво се разисква къде да се започне голяма война. Балканите или Украйна са една възможна опция.
42
4
 
9
 
! Отговори
Мултики преди 2 години
Това си беше вътрешна работа, трябва да си много наивен да вярваш, че талибаните са управлявали самолети и че могат така да срутят 3 или 4 сгради. Не кулите, ами три минутните анимации на Путин които им пусма преди 2-3 години сринаха САЩ, от там започна разпадът на западната система. Беше много неочаквано и изненадващо за тях, но всички ходове на Путин са такива.