Джанет Йелън заплаши със световна криза

Таванът на дълга на САЩ достигна прага от 31,4 трилиона долара
21 яну 2023 14:40, Йоана Цонева
48
Джанет Йелън заплаши със световна криза
Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите на Съединените щати Джанет Йелън заплаши, че неспособността на Конгреса да постигне консенсус относно тавана на дълга и последвал евентуален фалит могат да доведат икономиката на САЩ до рецесия и да предизвикат световна финансова криза, като същевременно се подкопае ролята на долара като резервна валута, предава БНР.

"Това със сигурност ще подкопае ролята на долара като резервна валута, която се използва в трансакции по целия свят, а за американците – много от тях ще загубят работата си и със сигурност разходите им по заеми ще се повишат", посочи министърът на финансите пред CNN.

Таванът на дълга на САЩ достигна прага от 31,4 трилиона долара в четвъртък - сума, която отразява средствата, които вече са изразходвани от правителството, принуждавайки Министерството на финансите да предприеме "извънредни мерки", като спре инвестициите в два държавни пенсионни фонда.

Йелън информира лидерите на Конгреса, че финансовото министерство е започнал да използва "извънредни мерки за управление на паричните средства", които биха могли да предотвратят неизпълнение по държавните задължения до 5 юни.

Белият дом отказва да преговаря с твърдолинейните републиканци за повишаване на тавана на дълга, защото вярва, че доста от тях в крайна сметка ще се откажат от исканията си, докато нарастващ хор от инвеститори, бизнес групи и умерени консерватори предупреждават за опасностите от наближаване към фалит. Републиканците в Камарата на представителите на САЩ искат съкращения на някои правителствени програми, отбелязва "Ройтерс".

Йелън каза, че таванът на дълга е за разходи, които вече са разрешени от Конгреса и не изисква допълнителни разходи.

Още по темата
"Така че не става дума за търсене на правото да се ангажираме с допълнителни разходи. Става въпрос просто за плащане на сметки, които Конгресът вече е разрешил“, каза тя пред CNN и добави: "Това е нещо, за което не можете да преговаряте или да се пазарите".

Йелън коментира и и тазседмичната си среща с китайския вицепремиер Лю Хъ и каза, че Китай и Съединените щати трябва да продължат редовната комуникация и да търсят перспективи за сътрудничество по въпроси от глобално значение като изменението на климата.

"Обсъдихме нашето сътрудничество и ангажимент да работим заедно за справяне с глобалните предизвикателства", каза тя.

Относно руската инвазия в Украйна, Джанет Йелън каза, че прекратяването на войната би било най-доброто нещо за подпомагане на глобалната икономика. като Министерството на финансите е изчислило, че горна граница на цените на руския суров петрол и рафинирани продукти, наложена от Г-7 и техните съюзници, за да се ограничат приходите на Русия, може да спести 6 млрд. долара на 17-те най-големи африканските държавни, които са нетни вносители на петрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Batman преди 1 година
A az ot lichen opot, vidqh po supermarketite hranata se vdiga na vseki 2 sedmici s 10 20% ne e nikak malko.. a meditata spi.. tova zashto ne pokazva po superite.. nikoga mediata ne e bila v polza na obiknovenite hora.. a samo na pravitelstvoto
34
3
 
2
 
! Отговори
Соц брадър преди 1 година
И аз да се изкажа:1. Това че държавата няма пари не означава, че частният сектор няма пари. Което от своя страна значи, че в САЩ има кой да предостави пари, но на каква цена или срещу какво?!?2. Дългът на САЩ в голямата си част се държи от американски кредитори(инвеститори в държавни облигации).3. Таван на дълга в САЩ не е нещо, което непременно значи, че краят на долара е дошъл. Може и така да стане, но това не е свързано с дългът на САЩ.
33
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честно казано не ми пука за САЩ такива злини нанесоха на човечеството !
32
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия все още има германци които са умни съвестни работливи и дисциплинирани. Мисля че войната в Украйна е шанс Германия да отхвърли военното господство на САЩ и да заеме достойна позиция ! За да има мир и просперитет в Европа както имаше преди намесата на САЩ !
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия няма да фалира. Но дори да фалира много бързо ще се оправи. За САЩ обаче нещата не стоят така. Това е началото на края на тази империя !
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля проверявайте си писанията преди да ги пуснете ! Много граматически грешки допускате повечето списватели. Има такива , на които нищо не им се разбира.
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците ще загубят работата си. Ето една добра новина. Има изход. Могат да отиват като наемници в Украйна. Тъкмо ще могат да отговорят на философския въпрос: Има ли живот след смърртта. На добър път янки !
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"За съжаление Сащ е двигателят на света в технологично отношение. А за него трябват пари." - САЩ издърова всяка технологична фирма при себе си. ЕС се усети, ама се задейства чак 2017/18-а. Питат, защо нямало нищо от Европа ... Ами защото бива засмукано в САЩ. Ако не CEO-то, чемприлапат целия екип за друга фирма, правеща същото.
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 30 - Никой не чака фашита на Германия, защото фалитът на Германия няма да е толкова опасен, колото на САЩ. Ако Германия "фалира", ще имат загуби, ще има по малко Мерцедес бира и шницел ... Ако САЩ фалира, долара става на 0. Ако не знаеш, що е то резервна валута, няма как да разбереш. Но ако знаеш, няма нужда, да ти обяснявам, защо фалит на САЩ, значи фалит на почти целия свят.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"като същевременно се подкопае ролята на долара като резервна валута, предава БНР. " Ами да стискаме палци :)
25
1
 
8
 
! Отговори
Хуна преди 1 година
Ужас, кой ще плаща на троловете!
24
1
 
12
 
! Отговори
Edin преди 1 година
Тази игра с повишаването на таван на дълга в САЩ не я ли играят всяка година в Конгреса? Двете партии уж не могат да се разберат, мине време и се разберат.
23
2
 
14
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Руснаците са надушили, че икономикатана САЩ затъва и от 2017 досега да намалили собствеността си върху американски ценни книжа. САЩ са дължали на Русия 102 милиарда долара през 2017, но руснаците за последните няколко години са си продали американските ценни книжа и към момента руснаците притежават само два милиарда долара от американския дълг. Явно руснаците са се устетили навреме и са продали книжата докато все още имат стойност.
22
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дългът на Германия е 400% от БВП на Германия, а държавния дълг на САЩ е около 100% от БВП на САЩ. Интересното е че никой русофил не чака фалита на Германия но за сметка на това всички русофили чакат фалита на САЩ.
21
3
 
16
 
! Отговори
АЗ преди 1 година
Спират пенсиите за да обвинят републиканците за това. Защо не спрете заплатите на ФБР и ЦРУ а? Демократи сър.
20
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление Сащ е двигателят на света в технологично отношение. А за него трябват пари. И са измислили как да ги източват от другите,включително и от собствените си граждани. Примерно ако не е Наса няма да напреднем в космоса. Всички нови технологии- интернет,компютри,телефони,коли са измислени там. Не говоря кой по националност ги е изобретил,а къде са ги развили. За да вървим напред са ни нужни
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея пичове само печатат без никакво покритие. То така и баба знае. И ние да си печатаме така левове и ние ще сме най-великата държава, а не да събираме капачки за децата.
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига бе обора е фалирал сега остава троловете и нея да я обявят за рубладжийка
17
3
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
мноо ся яки американците - печатат си пари, плащат по цял свят с тях и всички ги вледат в очите и работят за тях.
16
0
 
27
 
! Отговори
dmx преди 1 година
Те са си фалирали. Какви са тези игрички с пускането и спирането на печатницата за пари, това е нелепо. Не могат да харчат, колкото хартийки си напечатат, трябва да се обезпечи със стоки или услуги