Радев: Основното предизвикателство пред света е глобалният военен конфликт

Президентът участва в 78-ата сесия на Общото събрание на ООН
18 сеп 2023 21:30, Анисия Иванова
83
Радев: Основното предизвикателство пред света е глобалният военен конфликт
Снимка: БГНЕС

Основното предизвикателство пред света остава рискът от глобален военен конфликт и подкопаването на икономическите и социални системи в световен мащаб от войната в Украйна. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Ню Йорк. Държавният глава ръководи българската делегация и представя страната ни в рамките на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. Днес президентът участва в Срещата на върха за Целите на устойчиво развитие. Политическият форум на високо равнище е под егидата на Общото събрание на ООН.

Румен Радев подчерта, че днешната среща за Целите за устойчивото развитие бележи средата на периода за постигането на амбициозните цели, насочени към ускоряване на развитието в социален и икономически план при едновременно запазване на усилията за опазване на околната среда и поставени още през 2015 г. Президентът цитира и думите на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че само 15% от тези цели ще бъдат изпълнени, ако няма промяна в подходите.

„Една огромна част от тях са в застой, а при други има чувствителен регрес“, заяви държавният глава и посочи, че причините са в застъпващите се кризи: COVID-19, енергийната криза, военните конфликти и промените в климата. По думите му това оказва негативно влияние върху общото икономическото и социално развитие, бедността и здравеопазването.

„Трябва да се полагат много повече и много по-координирани усилия на всички нива“, посочи президентът. По думите му постигането на успех изисква преди всичко ясна политическа воля и ангажираност на правителствата, на гражданския сектор и на бизнеса. „Това важи особено и за България, която продължава да се бори с бедността и с неравенствата, а диалогът като основно средство за намиране на решение, отстъпва пред конфронтацията“, посочи още Румен Радев.

Държавният глава каза още, че форумът има за цел да насърчи диалог и постигането на консенсус. Той допълни, че преди всичко е нужна политическа воля, ако тя е на лице, голяма част от проблемите ще имат решение.

„Войната в Украйна подкопава икономическото, социалното развитие и сигурността в глобален мащаб. Тя трябва да намери решение колкото се може, по-бързо“, каза още президентът и посочи, че наред с целите за устойчиво развитие, няма как темата да не влезе във фокуса на Срещата на върха. Румен Радев изрази очакване ООН, създадена в годините след унищожителната Втора световна война, да засили роля си като инструмент за намиране на мир. /БГНЕС


83
Още от ЕС
Ще отиде ли светът към анархия, ако САЩ спре да е хегемон?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
2
 
! Отговори
Гюле преди 1 седмица
Този никой не го взима на сериозно
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Щурмовите действия на въоръжените формирования на Украйна в районите на населените места Клещеевка, Андреевка и Курдюмовка се превръщат в големи загуби както в жива сила, така и в техника", съобщава за РИА Новости подполковникът от ЛНР Андрей Марочко.Според прихванатите данни при всеки щурм укроподразделенията губят до 30% от личния си състав. По-рано офицерът от Въоръжените сили на САЩ Даниел Дейвис заяви, че Западът вече не може да крие истината за провала на контранастъплението на ВСУ и неуспешната политика на Белия дом.
66
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Респект за президент Радев! Наистина, малко безмилостно мачка подчовешката crан, която чертае "евроатлантическия ни път", ама е разбираемо...
65
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вече е срамно да си русофил. Спрете някой на русофил на улицата и го питайте дали е русофил. Ще каже не. Разбира се има крайни елементи като някои зърнари, които си слагат Z на комбайните, но за тях вече знаем.
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 69...Русофилията е безвредна...До момента в който стане агресивна.Русофилията е култ.Но на етап мирна, не е опасен.До като не премине в истерия за превъзходство.И за реванш.Тогава преминава във варварство.И всякакво извращение
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 69...Русофилията е болест...Това е вид умопомрачение.Тъй като самата идея , мит за Русия е една раздута лъжа.Крепяща се на легенди и не истини.Но както всяка лъжлива легенда е за сметка на исторически истини Така и Русия е въздигната върху потъпкването на много история.А русофила е несъзнат слуга на лъжата. и като цяло вреден за общността в която живе.И за нас българите.
62
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 68...Радеф и неговите приближени да доносници от стария режим.Познавам начина на кореспондиране с тия хора.Уреждат се на служби и си говорят като стари другари А тези са непоносими предатели.В старата система на комунистическа България имаше мрежа от доностници във всяка служба.Но е гнусота да видиш Радев в тази компания.Това говори за принизената му душевност.Низост и изостаналост.
61
3
 
2
 
! Отговори
Та по темата преди 1 седмица
Сащ са затънали дотолкова че единственият изход за да няма световна война е да няма сащ. Никакви разведрявания и подобни опашати лъжи вече не вървят. Даже Си каза на армията си - гответе се за война. И дано не е световна, а само гражданска до приключването на сащ. Макар че една голяма част от пребиваващите там не може да се нарекат и "граждани", мигранти без статус, полово неориентирани - днеска съм половин жена и две трети мъж утре обратно, сектанти, магьосници от куклус клан и какво ли не
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не виждам и какво лошо има в това да си русофил. Ботев също е бил русофил. И даже ти го напомнят на всеки втори юни. Почвай да искаш отмяната на втори юни. Ще ти дадат няколко цента
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 65...Аз имам други впечатления от Радеф.Защото познавам подмолните му действия .Лично познавам хора с които е разговарял.И с които в споделял истинската си вярност пред Русия.Тъй като познавам и хората с които е контактувал.А те са бивши доносници и под* логи.Хора слухтящи и предаващи другари и колегите си на службите в ония времена.Рсдеф е болен русофил.Опасен в своята привързаност .
58
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
64 така или иначе Русия е в съвета за сигурност и всеки слуша. Който не слуша Лавров говори с Шойгу.
57
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя побъркания пак опорки радев това онова. Радев докато стане с чин генерал и пилот инструктор, се е срещнал и запознал с толкова много хора че идея си нямаш опорко. На един плац със 8 роти всяка от които с по над сто човека това само в началото. Още там такива като теб опорко изпадат като откраднат от шкафчето на тоя който е до теб в строя. Или като се подмазват или опитват да подкупват някой.
56
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така или иначе ,,голямата конска глава " отиде и говори в ООН..Посмяха му се у го изпратиха по живо и по здраво Никой го не би за изговорените глупости и исторически не истини.Но всеки от присъстващите си изкара изводи .Както и за Румен Радеф Видя му се акъла на пред публика.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 58...Отваряш Путин и вътре виждаш...Борисоф
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
56 уики знае чети повече. Има много видове форми на управление. Даже Либия беше уникална с формата си джамахирия.
53
4
 
4
 
! Отговори
Радев е пътник преди 1 седмица
Румен Радев ще си отиде, както изчезна и Слави Трифонов. Ред е на прокуратурата да вземе съответните решения за повдигане на обвинения, относно многобройните престъпления от екипа на Радев - Йотова.
52
2
 
4
 
! Отговори
Радев-матрьошка преди 1 седмица
Радев е руска матрьошка. Отваряш го, а от вътре изскача дългата глуповата Деса. Отваряш Деса, а от вътре изскача Корнелия. Отваряш Корнелия, а от вътре изскача Путин...
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
54 в щатите нямат никакъв сенат, а имат две камари от лобисти. Освен това щатите са изцяло президентска, докато Русия е полупрезидентска като Франция и Румъния.
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нека напомня, че по римски образец са изградени всеки съвременни и напреднали държави.Тска или иначе дори в комунистическите държави е имало парламент Бутафорен.Но показателен .Дали е работещ Но друга форма на представяне и управление някой знае ли Освен абсолютната монархия .Или диктатура.
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
52 ти гледай някой вътрешен да не ти пусне ракетите и да ревеш пак като на 9/11 къде освен "световният център" бе отнесена и на охраняваната сграда на континента - пентагона. Преди няколко години казаха че кода на ракетите на сащисаните бил оставен като пин с четири нули направо в силоза.