Изразителна победа за консерваторите в Полша

Съюзът на демократичната левица изненада наблюдателите, като засега регистрира едва 11% от доверието на избирателите, при положение, че на изборите от 2001г. е спечелила над 41% от гласовете.
26 сеп 2005 10:45,
Изразителна победа за консерваторите в Полша
Ярослав Кажински - най-вероятният премиер на Полша. Снимка:АП

Консервативната партия „Право и справедливост“ е водеща след неделните избори в Полша и преброяването на 60% от гласовете. Тя взе около 26%, а след нея се подрежда смятаната за неин сигурен коалиционен партньор – либералите от „Гражданска платформа“, за които са гласували над 24% от избирателите.

Оформящото се стабилно мнозинство в новия парламент вече заяви приоритетите си за новото управление – намаление на данъците и таксите и ускорена приватизация.

Досега водещата партийна сила на Съюза на демократичната левица изненада наблюдателите, като засега регистрира едва 11% от доверието на избирателите, при положение, че на изборите от 2001г. е спечелила над 41% от гласовете.

В състава на новия полски парламент ще влязат още и радикалната партия „Самоотбрана“, „Лига на полските семеиства“ и полската селска партия.

Наблюдава се спад в избирателната активност на поляците – на тазгодишните избори правото си на глас са упражнили около 38% от тях (за сравнение на миналите избори през 2001г. гласувалите са били 48%).


Спонсорирано съдържание