Далай Лама подстрекавал насилието в Тибет

Китайският премиер обвини тибетския лидер за насилието в региона
18 мар 2008 11:40,
6
Далай Лама подстрекавал насилието в Тибет
Опожарени сгради по улиците на Лхаса. Снимка: AFP

Китайският премиер Уен Жибао обвини поддържниците на Далай Лама за насилието в Тибет. По неговите думи китайските сили за сигурност дори се въздържали от употреба на насилие при сблъсъци с протестиращите тибетци.

„Това е факт и ние разполагаме също така с достатъчно доказателства за това, че инцидентите са организирани, подготвени, планирани и инициирани от кликата на Далай Лама“, заяви още премиерът по време на пресконференция.

Насилието в Тибет избухна в петък, а броят на жертвите в конфликта засега се пази в тайна.

С точния брой на загиналите и тяхната народностна принадлежност се спекулира усилено в медийното пространство. Въпреки това, може да се смята за сигурно, че към жертвите спадат, както етнически тибетци, така и китайци, които живеят и работят в Тибет.

За сблъсъци се съобщава не само от Тибет, но и от други региони на Китай, където живеят голям брой тибетци.

Някои тибетци се обявяват категорично за независимост на страната, която формално се счита за автономен регион в рамките на Китай. В изказване на Далай Лама, лидерът на тибетците се въздържа от повдигане на въпроса с независимостта, но заяви, че китайците третират тибетците като население от по-нисък клас в тяхната собствена страна.

Далай Лама e подчертал че тибетците имат нужда от „пълна и реална автономия“, за да защитят своето културно наследство и идентичност, съобщи CNN.

По думите на тибетското правителство в изгнание, поне 80 души са били убити от китайската полиция в столицата Лхаса. Местните власти отрекоха тези данни.

„ Има 13 жертви сред цивилното население, които са починали в резултат на побои, пожари и сблъсъци по време на размириците“, заяви ръководителят на тибетското регионално правителство Чампа Фунтсок.

Далай Лама обвини в понеделник Китай, че провежда политика на „културен геноцид“ в Тибет. Твърдението му беше отхвърлено от премиера Уен Жибао.

„Тези твърдения, че китайското правителство се занимава с т.нар „културен геноцид“ са лъжливи“, каза Жибао, като подчерта, че Пекин ще продължава да „защитава културата в Тибет“.

Междувременно колони от военни автомобили на китайската армия продължават да се придвижват към огнищата на напрежение в Тибет, а информационната агенция Синхуа обвини протестиращите за над 300 пожара по улиците на тибетската столица Лхаса, включително жилищни сгради и над 200 магазина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
zzz преди 16 години
Ситих се най-после, кой беше Далай Лама:)))
4
1
 
2
 
! Отговори
фуй преди 16 години
Пустите китайци станали московци!Ама тъй ще е тя!
3
1
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
1. - 12:11 - ?От: zzzКой беше Далай Лама?Вярно ли бе братле?!!
2
1
 
2
 
! Отговори
Best for the best преди 16 години
Борец за власт ,всичко се прави за пари !
1
1
 
2
 
! Отговори
zzz преди 16 години
Кой беше Далай Лама?