"Файненшъл таймс": Истинската битка с ебола тепърва предстои

Епидемията може да стане безпрецедентна в съвременната история
26 сеп 2014 10:47, Елка Василева
6
"Файненшъл таймс": Истинската битка с ебола тепърва предстои
Снимка: Reuters

Колкото повече се бави овладяването на хуманитарните кризи, толкова по-скъпи и трудно преодолими стават те. Епидемията от ебола, вилнееща из несигурните западноафрикански страни Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, са ужасяващ пример за това, пише в редакционна статия британският в. "Файненшъл таймс", след като проблемът беше повдигнат вчера на специална среща на високо равнище в ООН.

Заплахата за общественото благосъстояние и социална стабилност, която поражда вируса, се увеличава главоломно след крещящо неадекватната реакция след появата на първите случаи в началото на годината. Световната общност е длъжна да предприеме много по-масирана кампания, ако иска да предотврати катастрофа, отбелязва вестникът.

Още по темата

С появата на ебола системите за здравеопазване в засегнатите държави се срина. Първите предупреждения на организацията "Лекари без граници" бяха представени от някои агенции и експерти като паникьорски. Възцари се страх, търговията и туризмът на континента пострадаха, полетите до засегнатите страни бяха прекратени, затворени бяха граници. Вярно е, че в миналото много хора умираха от предотвратими заболявания, които привличат по-малко внимание, но при сегашната ситуация няма място за сравнение. Срещу ебола няма надеждно лечение и вирусът предизвиква паника, каквато малко други болести са предизвиквали в най-новата ни история.

Официалните данни на Световната здравна организация са сериозни, но реалните цифри вероятно са много по-стряскащи, предвид това колко трудно се откриват и проследяват случаите на зараза. Гвинея показва напредък, Нигерия и Сенегал заслужават похвала за спирането на епидемията, но ускоряващото се разпространение на болестта в Либерия и Сиера Леоне кара експертите да смятат, че през ноември броят на заразените може да достигне 20 000, което надвишава значително прогнозите само отпреди месец, посочва "Файненшъл таймс".

Ако светът не реагира по-експедитивно, това ще е безпрецедентна в съвременната история епидемия, показват дългосрочните прогнози. Експертите от Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията смятат, че ебола може да засегне до 1,4 милиона души до януари. Според най-мрачния сценарий болестта може да доведе до пълен колапс на реда и законността в Либерия и Сиера Леоне, които все още се възстановяват от гражданска войни. Впоследствие ебола може да се превърне в постоянна характеристика на живота в Западна Африка, възпрепятствайки търговията и инвестициите, внесли известна "светлина в тунела" за настрадалото се население, предупреждава всекидневникът.

Специалистите смятат, че не е твърде късно за такъв развой, но болестта продължава да се разпространява с по-бързи темпове от прилагането на мерките за овладяването й. Президентът на САЩ осъзна мащаба на предизвикателството и изпраща 3000 войници да изграждат медицински центрове и да обучават здравни работници, но примерът му трябва да се последва и от други. Европа може да започне от това да приеме препоръките на академични представители и здравни експерти за изпращане на място на професионални доброволци.

СЗО смята, че за финансирането на спешните мерки за справяне с епидемията са нужни 1 милиард долара. Парите идват бавно.

Онова, от което има по-спешна необходимост обаче, са професионален опит и хора на място, а също централизирана административна структура, която да координира глобалната кампания. В Африка имаше достатъчно кризи, от които да се поучим. Ако не овладеем заплахата, която поражда настоящата, тя ще добие световни размери, заключава редакционния екип.
 

/БТА/
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Господ преди 6 години
Оставете да си върша работата!
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Ванга беше предсказала , че ще дойде болест ,по-страшна от СПИН-а. Въобще ЕБОЛА си е майката!
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще унищожат по голямата част от населението там и ще оставят само обслужващ персонал за точенето на нефт. та за това са изпратили и войници де че може на някой черен да му дойде на акъла че дефакто америкаците ги унищожават да им вземат нефта. от демокрация по американски никой не се е отървал.
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците разбраха че номера с демокрацията вече не минава и измислиха нещо ново като еболата. Просто по случайност в районите на ебола се намират най-големите находища на нефт... така че сега е модна друга фраза... имате нефт, значи ебола идва към вас. чист геноцид.