Какво следва за Русия след резкия скок на лихвите?

Експерти: Има реален проблем за финансовата стабилност на страната
16 дек 2014 11:48, Екип на Investor.bg
283
Какво следва за Русия след резкия скок на лихвите?
Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Драматичнoто среднощно покачване на лихвите в Русия застрашава допълнително финансовата стабилност в закъсалата икономика. Ходът е малко вероятно да сложи край на спадащата рубла и понижаващите се акции в страната, смятат анализатори.

Още по темата
В до голяма степен очакван ход във вторник Руската централна банка (РЦБ) повиши рязко основния си лихвен процент, опитвайки да спре безконтролното поевтиняване на рублата. Лихвената ставка бе покачена до 17% от досегашните 10,50 на сто.

Очакваното последно повишение бе шестото поредно за 2014 г. През миналата седмица Съветът на директорите на РЦБ покачи лихвата с един процентен пункт от тогавашните 9,5 на сто.

Същевременно централната банка заяви, че покачва своята репо ставка до 18% от 11,5 на сто и увеличава обема на чуждестранната валута, която предлага на банките при репо аукционите до 5 млрд. долара от текущите 1,5 млрд. долара.

"Това е по същество една ситуация на паника. Централната банка взе най-драстичните действия, които можеше да предприеме", посочи пред CNBC Уве Парпарт, управляващ директор и ръководител на Reorient Financial Markets.

"Покачването на лихвите ще свие още вътрешната ликвидност, засягайки допълнително руския бизнес и поставяйки под натиск икономическата активност", изтъкна Парпарт.

"Можете да очаквате проблеми с кредитирането за различни фирми и банки, така че ще има реален проблем с финансовата стабилност на Русия. Това е доста лоша ситуация. Единственото място, където е по-зле, е Венецуела", добави експертът.

Парпарт добави, че цените на петрола ще бъдат основният фактор за стабилността на руските активи. Стойността на "черното злато" – основният източник на приходи на Русия, спадна с 46% през последните шест месеца поради голямото предлагане и ограниченото търсене в световен мащаб.

"Ако цените на петрола продължат да спадат, мерките на РЦБ ще бъдат пренебрегнати от още по-голяма паника в следващите дни", коментира анализаторът.

По думите на Дейвид Ридъл, президент и основател на Riedel Research Group, търсенето на дъно при руските активи е равносилно на "хващане на падащ нож".

"Мисля, че е момент да слезем още по-надолу в руската ситуация... Аз нямам нищо, но съчувствам на тези, които са собственици на много руски акции", отбеляза той.

Стан Шаму, стратег в IG, също изрази песимизъм за ситуацията.

"Този ход трябва да покачи рублата с около 3-4 на сто спрямо зелените пари, но като се имат предвид санкциите, пред които е изправена страната, възстановяването на валутата и вътрешните активи може да бъде краткотрайно", каза той.

Малко преди началото на търговията на Стария континент във вторник руската рубла поскъпва със 7,09 на сто спрямо долара.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
0
 
0
 
! Отговори
bolbov преди 9 години
Сянката на Червения октомври е вече над целия свят.Народите видяха,народите ски си ха от горчивите плодове на пазарна икономика и демокрацияЧовечеството ще отхвърли и изолира от управлението на света тези фалшиви,хищни,без стоки ,злчни същества,които приличат на хора,но не са.Тези същества с борсови спекулации,банкови транзакци,кредити,и какви ли не подобни инструменти за мъчение и убиване лишават ежедневно от живот милиони по света.Където не успяват по този начин пращат грозни войскови армади,
233
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много са смешни западните и американски медии. Как се надъхват и злорадстват. А Путин си играе играта и ги съсипва. И ще продължава да го прави до победата. Очевидна е подкрепата за Путин. Никой не може да му вземе подкрепата на хората. Дните на САЩ са преброени!
232
0
 
12
 
! Отговори
Пламен преди 9 години
с 46% е поевтинял петрола??????????? При нас цените са паднали със 20 ст. Колкото и да смятам не са 46%
231
7
 
13
 
! Отговори
Луцифер преди 9 години
Колко приятно е да слушаш червеното квичене! С какъв напън си дават кураж: "Това, което става е много добре за Русия, тъка тя ще излезе по-силна и за рула време ще омете хамериканците!?" Що за *** трябва да бъдеш за да напишеш такъв идиотизъм след като безмилостните факти те блъскат в главата - очевидно какъв - червен...
230
9
 
4
 
! Отговори
мръсен циганин преди 9 години
много разбирковци в България ,само дето собственото си положение не можаха да оправят за 25 години и продължават да са наведени ту към един ту към друг,трябва да покажете поне малко уважение към хората които не искат да слугуват на уса и държат на своето ,всичко показва за каква демокрация говорят сащ ,разбира се няма как да се отговори на въпроса какво търсят техни военни по целия свят и дали Русия е заплашила цялостта на някоя държава членка?
229
10
 
15
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Соросоидната гмеж припикава от радост-Мечката била умряла!Да,ама не!Да бяха попрочели малко историята.Колко пъти Русия е била в трудно положение,аха да падне,ама не пада!Напротив-завършва войните там където са започнали-Париж,Берлин,сега е ред на Вашингтон!Защото няма какво да се лъжем-срещу Русия се води война на унищожение още преди кризата с Украйна!Крим беше определен за плацдарм за нападение срещу Москва,но благодарение на бързите действия планът бе неутрализиран!Войната е неизбежна,явно!
228
11
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Ако *** продължава с мегаломанският, си велико имперски *** и 100% да направят лихвата свободното падане ще продължи! Гравитацията и икономиката не могат да бъдат измамени с дрънкане на орУжие, директиви и лозунги. Мужиците, дето си го харесват *** скоро, за пореден път, ще минат на"капуста и картошки"...
227
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
българското строителство умря кой ще купува наште некачествени апартаменти
226
9
 
7
 
! Отговори
Атлас преди 9 години
хАмериканската смрад трие коментари :) безсилни *** хахаха :)
225
19
 
19
 
! Отговори
1878 преди 9 години
Този е човекът, който ще изрине западняшките и отвъдокеански *** от световната сцена! Жив и здрав да е дълги години, а Русия да пребъде през вековете!
224
21
 
18
 
! Отговори
морски преди 9 години
Русия е силна и велика държава и ще излезе още по-силна от този американо-арабски заговор!Слава на Русия и руския народ!
223
9
 
18
 
! Отговори
salajadin преди 9 години
KATASTROFATA NA DOLARA SHTE BADE OKONCHATELNA,GLEDAYTE SAMO SEIRA NA RODSHILOVCI,A RUSKATA VALUTA ZA RAZLIKA OT FALSHIVITE ZELENI HARTIIKI E PODKREPENA OT PLANINI OT ZLATO I PRIRODNI RESURSI,I PUTIN NE GO MISLETE,V SAVREMENNATA ISTORIA TOI E NAY PODKREPIANIAT DARZAVNIK V SVETASPEKULATIVNIAT NATISK VARHU RUBLATA SHTE SASIPE OKONCHATELNO USA I EVROGEYCENITELITE
222
1
 
6
 
! Отговори
yan преди 9 години
До ПАРТИЯ = МАФИЯА при нас не става това нещо, защото сме "уфци" нали?
221
5
 
15
 
! Отговори
ime преди 9 години
Можете да очаквате проблеми с кредитирането за различни фирми и банки, така че ще има реален проблем с финансовата стабилност на Русия. Това е доста лоша ситуация. Единственото място, където е по-зле, е Венецуела", добави експертът.Експертът явно не се запознал със ситуацията в България.
220
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 4ук4o 245 Напомняш ми на оня ***, който се опитвал да умори жена си със секс и почти бездиханен мълвял "пей, ***, пей но ти остава още ден...".
219
6
 
4
 
! Отговори
.. преди 9 години
До Анонимен-237Колега, вие сигурно вашите пари ги държите в имотите в Полски Тръмбеш, хората, инвестират в тези празни компютри на запад и милиардери станаха, а пещерняците като теб от 19ти век още чакат световната икономиката да рухне, и да продадат земята си на баснословна сума, на МОЛЕЩИТЕ обеднели западняци.Но нищо, нищо, пази земята, не инвестирай, стой си на село, "самозадоволявай се" със собствено производство лютеница и луканка. В един живот не може от село, та на компютъра...
218
21
 
30
 
! Отговори
4oko преди 9 години
Давай Вова !!! Това е последният вой на запдните ***! След няколко седмици целият свят ще е в краката ти! Россия!!! Победа!!! Россия!!! Победа!!!
217
5
 
14
 
! Отговори
Родопски преди 9 години
Страшно няма.Народа е плътно зад гърба му. И Сталин ги трепеше като мишки ,но накрая всички плакоха за него. Руска му работа. Само да не се обърка нкой и да помисли ,че през последните 25 год. спазват договорите са спрели да произвеждат оръжие. А на 237 новогодишни поздрави. Много си ограничен завали.
216
21
 
22
 
! Отговори
ьцн преди 9 години
Шуткин се на..Ака до ушите, скапаната руско-фашистка *** фалира-заради простия си, *** пастир.
215
4
 
5
 
! Отговори
абв преди 9 години
До Анонимендаа, ще купуваме имотчета по 200 евро/м2 :)))