Гърция ще обсъди с кредиторите спасителния план за страната

Ципрас се надява на "взаимно приемливо" решение за дълга
Обновена: 13 фев 2015 11:31 | 13 фев 2015 07:54,
7
Гърция ще обсъди с кредиторите спасителния план за страната
Снимка: БТА

Гърция се съгласи да обсъди със своите кредитори технически въпроси във връзка със спасителния план за страната, съобщиха световните агенции.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас се споразумя с председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум представители на гръцкото правителство да се срещнат днес с представители на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Дейселблум и гръцкото правителство заявиха, че е постигната договореност "да се поиска от институциите да се проведат консултации с гръцките власти за започване на работа за техническа оценка на допирните точки между сегашната кредитна програма и плановете на гръцкото правителство".

Според Дейселблум това ще подготви почвата за разговори между финансовите министри от еврозоната в понеделник.

Ципрас, който участва в първата си среща на върха на Европейския съюз, изрази надежда, че на заседание на финансовите министри от еврозоната следващата седмица може да бъде постигнато "взаимно приемливо" споразумение за дълга на Гърция.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза след срещата на върха на ЕС в Брюксел, че гръцкото правителство е свободно да нагажда своя бюджет, но трябва да балансира каквито и да е нови разходи със съкращения от сходна величина.

"Много се радвам, че министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум се споразумяха за необходимостта от подробно проучване на програмата и новите идеи на гръцкото правителство", каза Юнкер.

Според него ЕС и Гърция трябва да намерят "общ подход" към финансовата ситуация в страната.

/БТА/

Вижте още по темата във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Икономика" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До танто пер мантоМинистърът на външните работи на Гърция беше в сряда на посещение в Русия. И понеже се очакват сваляне на санкциите към Русия, вероятно гърците ще търгуват с руснаците земеделската си продукция, както и бум в туризма, а ние заради някои изказвания от страна на "остроумни" политици, се очаква пак да лапаме мухите.
2
12
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ципрас клекна както се и очакваше много шум за нищо
1
14
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците им обещаха пари.Лавров каза--когато поискате и колкото поискате........