Иран обвини Запада за възхода на "Ислямска държава"

Трябва да се обединим в борбата, зове иранският външен министър
35
Иран обвини Запада за възхода на "Ислямска държава"
Мохамад Джавад Зариф. Снимка: Reuters

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф обвини Запада, че подхранва ислямския екстремизъм, като не защитава правата на имигрантите мюсюлмани, предаде Асошиейтед прес.

Западните демокрации трябва да се замислят за причините, които карат толкова техни граждани второ поколение да се присъединят към редиците на религиозните екстремисти, заяви Зариф пред Съвета по правата на човека на ООН, цитиран от Франс прес.

На годишната сесия на Съвета в Женева Джавад Зариф призова международната общност за размисъл по този въпрос. Той определи като "голям провал" броят на гражданите на западни демокрации,  родени и израснали в тях, които се присъединяват към редиците на екстремистите.

"Така наречената "Ислямска държава" днес е съставена от тези, които преди няколко години бяха наричани борци за свобода", подчерта той.

"Трябва да се обединим, за да сдържаме ислямофобите и да се борим с тях, както правим с расистите", добави Джавад Зариф.

Според него ООН е най-добрата институция, която да се занимава с това. Иранският външен министър обаче порица, без да ги назовава, страните в които "ислямофобията не само се толерира, но и се прославя като свобода на изразяване", визирайки публикуването на карикатури на пророка Мохамед, които Иран счита за светотатствени.

Джавад Зариф обеща още, че Иран ще опита да стигне "толкова далеч, колкото е възможно" в преговорите за ядрената си програма. Утре в швейцарския град Монтрьо предстоят преговори между иранския външен министър и държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Иранският външен министър подчерта, че споразумението между Иран и световните сили може да бъде сключено още тази седмица, ако САЩ и останалите западни страни покажат достатъчно политическа воля и се съгласят да вдигнат санкциите. "Движим се напред, постигнахме известен напредък от последния път и ако има политическа воля да се приеме, че споразумението и санкциите не могат да вървят заедно, този път може да постигнем споразумение", подчерта Джавад Зариф.

(БТА)


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
19
 
4
 
! Отговори
циник преди 7 години
САЩ, АМЕРИКА: Афганистан, Ирак, Либия, Сирия до тук ДОБРЕ, много ДОБРЕ, въпросът е Кога ще дойде редът на коренът на всичко ЗЛО на земята ИРАН, КОГА, ако не СЕГА?
25
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ядрениянапротив съществува и се реализира за много хора, пристигащи в Америка от небитието, каквото предствляват голям брой територии по земята, в т.ч. и БГ-то (колко тъжно)
24
1
 
2
 
! Отговори
До ядрения преди 7 години
да прав си. през 20-те год. На 20 век започва течението за спасението на мечтата и борба с-у аристокрацията и абсолютизма. КолуминАкцията достига през 1932г -т.н. Комунистически пуч в НЮ йорк, който е потопен в кръв от нац гвардия. Пропагандата го нарича комунистически, защото в движението участие взимат студенти от изпратените в СССР на специализация(250 000студенти)!Движението е подтикнато от една книжка на един филосов и психолог през1920г.
23
1
 
14
 
! Отговори
Ядрения преди 7 години
До Uncle Sam 28 хамериканската мечта от доста години вече не съществува...
22
2
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
в продължение на 2 месеца иракското правителство протестираше пред САЩ , защо бавят платеното вече оръжие за борба с/у мюсюлмански братя. Междувременно САЩ мълчаха по този въпрос, мюсюлмански братя "намериха" тежко американско оръжие в пистинята -обявиха и.д и атакуваха Ирак! След още един месец забавяне(общо 3)ирак получиха оръжието си, като м/увредено загубиха територии! Немската помощ за кюрдите седя 2 месеца в България преди да бъде дадена!малик Обама е ръководител на м. Братя и и.д
21
0
 
6
 
! Отговори
Петя преди 7 години
Злото е ясно, откъде произлиза,каква е целта и кой печели.Но, самите държави се оказват неподготвени за демокрацията,която искат.За мен по-интересно е , кой лъже тези деца м/у 15-25години да полудяват по нещо, което всички отричат за нормално.
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До sdfsdfПрав си. Ако не се сложи край на тази американска политика несъмнено ще дойде и нашият ред. Децата на етноса вече стават мнозинство. Скоро ще ги научат да искат собствена държава.
19
5
 
2
 
! Отговори
До 20 преди 7 години
Това е моето впечатление, от 7 г. работя с тях, 9 човека от компанията са иранците, дано само тези тук са така. Иначе съм работил с какви ли не хора, срещали сме се по конференции и симпозиуми.
18
3
 
29
 
! Отговори
sdfsdf преди 7 години
Разберете го най-после, ВПК нито на САЩ, нито на някоя друга страна може да остане без работа. За тях няма значение къде е войната. Молете се Богу горещо да не почнат да си продават оръжията тук. Биха ни извъртели уникален сценарий. Помаците и цигните са въоражени вече.
17
5
 
42
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Ами то си е така, прави са иранците, зпада и основно САЩ са виновни за създаването на ИД.
16
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз съм работил с иранци в Германия ,много благи хора са и човек като изпадне в нужда помагат...нещо си се объркал пич с иранците !!!!
15
35
 
11
 
! Отговори
1 преди 7 години
Познавам доста иранци, работя с тях, много подли същества, добри специалисти са, не мога да го отрека. Но са малки като хора, не зачитат семейство, приятели. Забиват ти нож в гърба без да се замислят. Това е най-накратко казано ...
14
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
VIVA IRAN !! VIVA PERSIA !!
13
9
 
2
 
! Отговори
do fil преди 7 години
ne si v cas
12
3
 
40
 
! Отговори
ФИЛ преди 7 години
Кой доставяше оръжие и учеше османските пълководци до нашето освобождение, Англия,Кой раздели България от войната до Берлинския конгрес,западните държави надробиха и разпиляха Българската теритирия и БЪЛГАРИТЕ НА ПАРЧЕТА.Никой не се променил,нищо не се е проченило,затова са богати,затова сме роби на собствената си земя,кредити,военна техника идр,които още повече,ще ни направят тяхни сателити и тези на комшиите,но това ще става бавно,защото според тях тези БЪЛГАРИ трябва да ги "ПОСТАВИМ" на место
11
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до анонимен 2. ХОРА ТОЛКОВА ЛИ ВИ Е ТРУДНО ДА СЪБЕРЕТЕ 2 И 2, 4Е ИС СЕ ФИНАНСИРА И ПОДКРЕПЯ ОТ САЩ, ТЪЙ КАТО КАТО НЕ МОЖАХА ДА ВНУШАТ /ИЗЛЪЖАТ СВЕТОВНАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ 4Е АСАД Е ИЗПОЛЗВАЛ ХИМИ4ЕСКО ОРЪЖИЕ И ДА ОТИДАТ ДА ГО ''ДЕМОКРАТИЗИРАТ" /ОГРАБЯТ/ КАКТО МН. ДР. ДЪРЖАВИ ПОД ФАЛШИВ ПРЕД ТЕКСТ /ИРАК, ЛИБИЯ, СЪРБИЯ И Т.Н./ СЕГА ПУСНАХА ТЕХНИТЕ САТАНИНСКИ *** ДА ВИЛНЕЯТ И 4РЕЗ ТЯХ ДА СЕ ДОБЕРАТ ДО ОГРОМНИТЕ ЗАЛЕЖИ НА НЕФТ И ГАЗ В СИРИЯ. ТАКА 4Е БЪЛГАРИНО ПРЕСТАНИ ДА ДУХАШ И ДА ВЯРВАШ В ДЯДО КОЛЕД
10
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя не е на тоя свят.Оня *** реже глави като машина а тоя теве че не му защитавали достатъчно много човешките права.Ми освен да застанат в редичка там обама путин и меркел и другите и да му правят масаж да не му се измори ръката.Абе иранска му работа.След като показаха самолет направен от картон боядисан в черна боя и обявиха че това им е последното поколение стелт дето ще громят Америка...
9
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SD 1И в крайна сметка се оказа че самолетите са руски.
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 6Комитетът по национална сигурност и отбрана на иракския парламент има достъп до фотографии и на двата самолета, които са британски и са се разбили, докато са носели оръжия за ИДИЛ е заявил председателят на парламентарния комитет Хакем ал-Замели, според съобщение от понеделник на информационния център на Върховния ислямски комитет на Ирак, цитирано от иранската аагенция ФАРС. Той е допълнил, че във връзка със станалото, ираският парламент е поискал обяснение от Лондон.
7
14
 
2
 
! Отговори
Ружди преди 7 години
ШАРИЯ АЛ ИСЛАМ ! КРАИНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ ВКАРВАТ В ЗАТВОРА ИСЛАМОФОБИТЕ , СИГОРЕН САМ ЧЕ МЕРКЕЛ ША НАПРАВИ ТАЗИ РЕФОРМА