Обама решил през февруари: Без оръжия за Киев

ЕС готви нова помощ за Украйна от 110 млн. евро
Обновена: 10 мар 2015 08:06 | 10 мар 2015 07:24, Веселина Йорданова
43
Обама решил през февруари: Без оръжия за Киев
Туск и Обама. Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама и председателят на Европейския съвет Доналд Туск призоваха за единство по украинския въпрос и обсъдиха предизвикателствата за сигурността на Европа, в това число и тероризма, съобщи ДПА.

Още по темата
Обама поздрави германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд за работата им по сключването на споразуменията от Минск за спиране на огъня в Източна Украйна.

"Но от опита през изминалата година знаем, че ако не бъдат приложени и не се извършва контрол върху прилагането им, тези споразумения са безсмислени", каза Обама на среща в Овалния кабинет.

Според Туск не е важно да има единство само по Украйна, но и по други въпроси като нарастващата терористична заплаха в Либия и Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП).

Той каза, че ЕС трябва да съдейства за спирането на ширещия се екстремизъм в Африка.

"Не можем да имаме провалена държава, в която властват военачалници и цари анархия само на 100 мили от южните брегове на Европа", каза Туск.

Бившият полски премиер каза, че недоброжелателите на американско-европейския съюз "се опитват да ни разделят". "Трябва да използваме кризата в Украйна за урок колко сериозни могат да станат нещата. Трябва да започнем да живеем без илюзии", каза Туск.

Решението да не се доставя американско оръжие на Украйна е било взето на 9 февруари от президента на САЩ Барак Обама на среща с Ангела Меркел в Белия дом. Това съобщи германският посланик в САЩ Петер Витих в интервю за Асошиейтед прес.

Американският президент и германската канцлерка сметнали, че е важно "да се даде възможност на впрегнатите дипломатически и политически усилия" за уреждане на конфликта в Украйна. "Лидерите на двете страни обмениха мнения по този въпрос и достигнаха до извода, че в настоящия момент не трябва да се правят доставки на смъртоносни отбранителни оръжия за Украйна", каза германският дипломат.

"От началото на кризата вниманието ни е насочено към това да подкрепяме Украйна и да търсим дипломатическо решение, запазвайки суверенитета и териториалната й цялост", допълни Витих.

Междувременно стана ясно, че ЕС смята да отпусне тази година нова финансова помощ на Украйна в размер на 110 милиона евро. Това съобщи в Европейския парламент европейският комисар за разширяването Йоханес Хан, цитиран от ТАСС.

Пред комисията по външни работи на европарламента Хан обясни, че по-голямата част от сумата - 95 милиона евро ще е предназначена за "подкрепа на частния сектор, възстановяването на икономиката с наблягане на отраслите, пострадали от конфликта в Източна Украйна, включително реформи за подобряване на бизнес климата и за подкрепа на малките предприятия".

Останалата част от сумата ще са за подкрепа на изпълнението от украинските власти на програмата за реформи, предвидена в споразумението за асоцииране с ЕС.

ЕС е готов да координира процеса по изпращане в Украйна на политически и икономически консултанти от различни страни, каза Хан.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: Украйнаес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
украинец преди 9 години
Недаването оръжие на Украина ще доведе до ескалация на конфликта.Еврогейците наистина постъпват както с Хитлер-окуражиха го с ненамеса и го оставиха спокойно да се въоръжи до зъби.Меркел и Обама са подпалвачи на война.Маккейн-за ппрезидент !
28
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 36Какви глупости говориш особенно за вакумните бомби.*** Вакумна бомба в град не се ползва, при приземен вятър над еди колко си км/ч не се ползва. В разлом/каньон не се ползва. Става за ползване на открита местност и в гора(силно намалена мощност)
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е заявил директно на еврогейците, че ще окупира Украйна, ако не престанат да я въоръжават и насъскват срещу Донбас. Опитът за хазарски геноцид над славяните в Украйна бе спрян по един категоричен начин, няколко вакумни бомби и от Киев, няма да остане ни хунта ни нищо!
26
0
 
6
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 31Айдее пак опорните токчкииии1. Украйна ще натрупа оръжия и ще нападне през пролетта ЛНР и ДНР предполагам Май или Юни до тогава ще има политическо шикалквене2. Украинците до тогава ще са се озъбили зарди инфлацията3. Укр армията ще се обучи по НАТО образец което ще даде на руснаците още по-големи козове
25
0
 
6
 
! Отговори
циника преди 9 години
Мисля че под вещото ръководство на ЕС българският народ усвои най-важната идея в протестантската етика на капитализма - спестовността. Как да не си спестовен при заплати конкурентноспособни на китайските! А като екстра - ще ни научат на разделно хвърляне на ***. И еврофондове, за да не заслабне проевропейската номенклатура управляваща страната. Всички доволни?
24
0
 
4
 
! Отговори
циника преди 9 години
"Какво представлява изходът от кризата за Европа? Да *** заплатите, за да сме конкурентоспособни на китайците ли? Разбира се, че не. Бих искал да подчертая, че минималната работна заплата в България в момента е 130 евро - по-малко, отколкото в някои райони на Китай", каза Ичерт.
23
0
 
5
 
! Отговори
циника преди 9 години
Минималната работна заплата в България /130 евро/, е по-ниска, отколкото в някои провинции на Китай, предаде БНР думите на заместник-председателя на европейските синдикати Патрик Ичерт на конференцията за възстановяване на социалния диалог, която се проведе в Брюксел.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето затова Путин се радваше когато Обама спечили изборите. Това е най-слабият Американски президент и Путин остро ще му го набие. За съжаление ще страдат Украйнците. Много скоро Путин ще продължи офанзивата в Украйна и ще завладее нови територии възползвайки се от слабостите на ЕС и Щатите. Но нека да е за урок
21
1
 
7
 
! Отговори
сова преди 9 години
За пръв път срещам публикация в която Барака да не споменава Русия , Путин и санкции.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека им дават по-често, да си плащат газа.
19
5
 
6
 
! Отговори
бг преди 9 години
Двамата подли *** ***: Путин създаде анархията в Либия.
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно!? Обама бърка кашите а ЕС плаща. До кога тъпите евродепътати ще лижат *** на Обама?
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинците приемат исляма, започват джихад срещу християнските окупатори и всичко им се нарежда- това е единственият начин да получат оръжие от САЩ !
16
2
 
10
 
! Отговори
бг преди 9 години
Гнусния ционистки *** Обам защо не прекъсне полската подла *** и му каже: Момент,момент господин Туск,аз съм подлеца и про-еврейската ***,която разби Либия и създаде анархия (джихадистка смрад ),вината е моя,извинявам се за това.
15
1
 
12
 
! Отговори
бг преди 9 години
Тези гнусни *** как безочливо се гаврат с нашата памет.
14
2
 
21
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"ЕС готви нова помощ за Украйна от 110 млн. евро"За нас няма 110 млн. евро къде сме членки, а за крадливата *** у Украдна, де крадат от газта за европа има. Да пукнат и украдлинците, и евроgejците!
13
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, че е Обама
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бывший премьер-министр Японии Юкио Хатояма совершит со вторника по четверг визит в Крым, чтобы "лично убедиться в том, что чувствуют жители" полуострова, несмотря на рекомендации МИД Японии.
11
1
 
22
 
! Отговори
55 преди 9 години
О....Одисейчо, пиле шарено...много отдавна не бях "коменикирал " с теб / ад отдавна и не бях влизал тук, но нейсе.Одисейчо, с какво точно ни "помагат" еврогейците, пиле шарено ?
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ЕС готви нова помощ за Украйна от 110 млн. евро"Делено на 40 милиона украинци - значи грубо по 3 евро на украиец. Всеки украинец да си купи вазелин. Я ЕС ще го изклеца, я РФ.