Война с Украйна е невъзможна, увери Путин

"На САЩ не им трябват съюзници, на тях им трябват васали"
16 апр 2015 16:09, Елка Василева
208
Война с Украйна е невъзможна, увери Путин
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин за пореден път заяви, че в Украйна няма руски войски, опровергавайки твърденията на Киев и западните страни, че Москва праща войски и помощ на проруските бунтовници в Източна Украйна предаде Ройтерс.

"На въпроса има ли или не наши войски в Украйна отговарям откровено: руски войски в Украйна няма", заяви Путин, цитиран от ТАСС, отговаряйки на въпроси на граждани.

Путин каза, че Киев изолира Донбас от Източна Украйна, като изключва населението му от националната финансова система. Има хора, които се борят за правата си със сила, но има и хора, които нямат нищо общо с това, които са работили за пенсията си. Защо тогава не им плащате?, попита той.

Руският президент опроверга слуховете, че украинският му колега Петро Порошенко е поискал от Русия да вземе Донбас - въгледобивния район, където избухна проруският сепаратистки бунт миналата година.

Путин изрази несъгласие с твърденията, че Русия е "пропуснала" да забележи, че Украйна се откъсва от сферата й на влияние. "Никакво откъсване не е имало. Украйна е самостоятелна и независима държава и това трябва да се уважава", подчерта той.

Статутът на Донбас трябва да определят неговите жители, а ръководството в Киев трябва да прояви мъдрост и гъвкавост, отбеляза руският президент.

Путин изрази съжаление, че Порошенко не се е вслушал в съвета му да не предприема силови действия в Югоизточна Украйна.

Смятам, че днешното украинско ръководство прави много грешки и резултатите ще са отрицателни, но такъв е изборът на президента и правителството, каза той.

Нямаме намерение да се месим, не е наша работа да налагаме на Украйна едно или друго поведение, но имаме право да изкажем мнението си и да обърнем внимание върху необходимостта да се спазват Минските споразумения. Искаме те да бъдат изпълнени и очакваме това от всички наши партньори, изтъкна президентът.

Заинтересовани сме от пълно нормализиране на отношенията с Украйна и от своя страна ще направим всичко за постигането му, но на дневен ред стои въпросът за Донбас. Очакваме от украинските власти да спазят всички договорености от Минск, допълни той.

Русия не вижда у Киев желание да възстанови икономиката и социалната сфера в Донбас, отбеляза Путин.

Москва е заинтересована украинската икономика да излезе от кризата. Те са наши съседи, наши партньори, заинтересовани сме по нашите граници да цари спокойствие и ред, и да развиваме икономическите си връзки с благоденстващ партньор, каза президентът.

Путин увери жител на близкия до границата с Украйна руски град Гуково, че се ръководи от позицията, че война с Украйна е невъзможна. "Живейте спокойно", каза той в отговор на негов въпрос.

Политическата ситуация в една или друга страна се променя, а народът остава. Украинският народ ни е много близък. Изобщо не правя разлика между украинци и руснаци и смятам, че те като цяло са един народ, отбеляза Путин.

Според него, давайки отстъпки за газа на Украйна, Русия помага преди всичко на жителите на страната, на украинския народ.

Русия очаква от киевските власти да се отнасят с нея като с равнопоставен партньор във всяко отношение, отбеляза Путин.

Руският президент заяви, че във външната си политика се ръководи не от симпатии и антипатии, а от интересите на страната си, посочва БТА.

Путин уважава избора на онези политици, които няма да дойдат за празненствата в Деня на победата в Москва. По негово мнение обаче в някои случаи това решение може да се определи като позорно, предаде ТАСС.

"Това си е избор на конкретния политически деец, избор на страната, която той представлява", каза президентът в ефира на "Пряка линия".

"Един не иска по собствено желание, на друг не му разрешават от обкома във Вашингтон", отбеляза той.

"За някои дори би могло да бъде . . . не искам да обидя никого, може дори да се нарече позорно, но това си е лично тяхно решение", заяви Путин.

Путин също така каза, че Западът трябва да зачита интересите на Русия, ако иска нормализиране на отношенията, съобщава Асошиейтед прес. Той посочи, че на САЩ "не им трябват съюзници, на тях им трябват васали" и заяви, че Русия никога не би приела такава роля.

По повод санкциите срещу Москва Путин посочи, че "е безполезно и безсмислено да бъде упражняван натиск върху Русия по такъв начин". Президентът заяви, че страната му е готова да нормализира отношенията си със Запада и че не смята никоя страна за свой враг.

Путин също така припомни, че през 90-те години Русия се е отворила изцяло и е очаквала и към нея да се отнесат така, съобщава още ТАСС. По думите му Западът първоначално е ръкопляскал на Борис Елцин, но когато той е заявил позицията на Русия по отношение на Югославия, "са насъскали всички кучета срещу него". Щом заявявахме позицията си и интересите си, веднага се натъквахме с достатъчно остра реакция, каза Путин.

"Но това не значи, че трябва да се цупим, да се сърдим на когото и да било, да стоим настрана, да се изолираме", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
3
 
! Отговори
от Полигона преди 9 години
Рамо до рамо с американските "Братя по оръжие" българските войни показаха на учението "ЩИТ 2015", че са винаги готови да защитят ...евроатлантическите безценности. На края на учението млади герберчета поднесоха цветя на бойците от братските армии и се качиха на танковете. Дружбата ни с великите САЩ е необходима както ... Слънцето и Водата за всяко живо същество. Защитата на американските интереси е въпрос на Дълг и Чест за всеки български гражданин.
126
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е абсолютен "гопник" от голям мащаб. Всичките му отговори са в разрез с истината, но не достатъчно, но невъзможни за оборване. Той прави "наезд" като отрича, че всъщност го прави. По този начин в Русия могат да ви оберат на улицата един момчета безделници. Действията на Путин според неговите понятия могат да се назоват "беспредел". Този ще пост ще разберат русофилите, които имат някаква представа от Русия, нека те си ми слагат минусите.
125
3
 
1
 
! Отговори
с преди 9 години
защо да слушаме лъжите на един гей на токчета ???
124
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолутно никои не вярва на Кремъл абсолутно ни6то.Товае комонистическа зган.Пълна корупциия.
123
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин за пореден път размаза триполовите евроатлантически психопати, велик държавник, най-великия на нашето време.
122
1
 
10
 
! Отговори
до Божо преди 9 години
Божо, ти си абсолютен психопат.
121
21
 
5
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Истината е , че всяка диктатура жадува бедност и социално напрежение у съседите си, за да може да влияе върху бедните и зависими хора там !!! Точно това е целта на *** !!! Една просперираща Украйна е смърт за милиционерската му власт, защото самите руснаци ще почнат да му задават въпроси !!! Как може да мразите собствената си Родина , *** ??? За вас всеки проблем в Европа е радост , това ли ви радва ??? Аз ще се радвам , ако Русия е богата и демократична, а не зависима от "божество" !
120
13
 
6
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До БАЧКАТОРЯсно е , че България е зле, защото *** ни е изоставил, обаче защо путлеровите поданици живеят по-зле от нас, изоставените на произвола на Германия, Дания, Финландия и гадната Холандия бедни българи ??? Всички българи искат да емигрират в Магадан, само безпаричието им пречи :))) ***, ако живеете зле, емигрирайте в путлерландия !!! Ако живеете добре, защо рИвете ??? *** има широко сърце , може да приема политически емигранти безброй, емигрирайте !!!!
119
4
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
всички заглавия започват с ПУТИН----ЯВНО ДНЕС ВГ НОВИНИ Е РЕШИЛО ДА ПРАВИ РЕКЛАМА НА ПУТИН---ТОЙ И БЕЗ ТОВА Е ИЗВЕСТЕН НЕ СЕ ПОДМАЗВАЙТЕ
118
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В отговор на това , че САЩ не завладя Украйна , отстъпиха по на запад и поставят военните си центрове в България, Румъния , Полша ...
117
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На САЩ им трябват васали. За Русия има васал - има прблем, няма васал - няма проблем.
116
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин изверг убиец, как да няма като всеки ден ги виждаме тези войски да избиват невинни!
115
12
 
9
 
! Отговори
PRAVDA преди 9 години
@ РУСИЯ НЯМА АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО С ВОЙНАТА В УКРАЙНА . # СРЕЩУ УКРАИНЦИТЕ ВОЮВАТ РУСКИ ВОЕННИ КОИТО СА В ОТПУСК . # НЕ Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ПОЧИВА ПРЕЗ ОТПУСКАТА ЗАД ГРАНИЦА (на Камчия например). # КОГАТО СЕ ВЪРНАТ ПУТИН ЩЕ ГИ НАКАЖЕ С МЪМРЕНЕ, ЧЕ СА ИЗЛЕЗЛИ В ОТПУСК С ТАНКОВЕ И ГРАНАТОМЕТИ, ВМЕСТО СЪС ЗАПОРОЖЦИ И ТЕНИСРАКЕТИ. @
114
35
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя нали каза ,че и в Крим няма войници, а после цял филм направи. ДОЛЕН ЛЪЖЕЦ ! НИКОЙ НЕ МУ ВЯРВА !
113
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До коко То на такива като тебе не им трябва и култура, възпитание, образование, Всичко сами ще си го откриете...може би. Добре, че поне сме ви научили да пишете
112
12
 
4
 
! Отговори
до 162 преди 9 години
Не светът, някои бояджии на паметници и убийци на журналисти се отвращават от Путин. Това е добре.
111
5
 
29
 
! Отговори
да-м преди 9 години
Путин - умен, сдържан, възпитан. Както най-често.Точно в целта: някои не искат, на някои не разрешават от Вашингтон. Наш'то как се самоопределя?
110
3
 
28
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 9 години
Соросотутки пак ли ви изкомандваха да застанете на амбразурите и да сте контра на най влиятелният човек на планетата?Засрамете се че ви презира всеки нормален човек на земята!Вие сте чумата на човечеството!
109
34
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия няма съюзници. Даже Лукашенко е против намесата на Русия в Украйна. Света се отврати от Путин.
108
27
 
4
 
! Отговори
та преди 9 години
Е, сега Путин си спомня за "Статутът на Донбас трябва да определят неговите жители". След цялата година той си спомня. Абе, той винаги закъснява