Промените в климата – опасност за бъдещето ни

Обама с план за намаляване на емисиите парникови газове
4 авг 2015 09:42, Златко Желев
10
 Промените в климата – опасност за бъдещето ни
Снимка: Reuters

Американският президент Барак Обама нарече промените в климата "едно от основните предизвикателства на нашето време" в реч, в която обяви и първото намаляване на емисиите от парникови газови от електроцентрали в САЩ.

"Нито едно предизвикателство не представлява по-голяма опасност за нашето бъдеще и за бъдещите поколения от промените в климата. Всъщност ние дори закъсняваме. През повечето време работим върху проблеми, с които сме временно обвързани и очакваме нещата да се подобрят, ако ги отложим във времето. Но този проблем е един от онези въпроси, с които заради своята интензивност и мащаб на последиците, ако не се заемем, те може да бъдат необратими. Възможно е да не успеем да се приспособим", каза Обама.

Президентът на САЩ представи в Белия дом окончателния вариант на плана си за намаляване на емисиите на парникови газове от електроцентрали. Опасенията, че планът му ще унищожи работни места, ще увеличи значително енергийните разходи и ще засегне главно бедните, Обама отхвърли категорично. В крайна сметка според него сметките за енергия за американците ще бъдат по-ниски, смята той.

Т.нар. Clean Power Plan предвижда въглеродните емисии от енергийния сектор към 2030 г. да се намалят с 32% спрямо нивото им от 2005 г. Това е увеличение на предвидените съкращения с 9 процентни пункта спрямо досегашната версия на проекта. По думите на Обама това е "най-важната стъпка, която САЩ предприемат в борбата с климатичните промени".

За новия план, който се базира на предложения от преди една година на американската Федерална агенция за защита на околната среда (EPA), първи през уикенда писа "New York Times".

За първи път правителството определя задължителни цели за намаляване на въглеродните емисии в енергийния сектор в цялата страна. Според новите идеи на Белия дом като цяло енергийните компании се призовават да залагат повече на вятърна и соларна енергия или да преминават от въглища към ползване на природен газ. Очаква се регулацията да влезе в сила от 2022 г. и да предизвика сериозни промени в производството на електричество в САЩ, както и засилване на сектора на възобновяеми източници.

Проектът предвижда всеки щат да представи през 2016 г. своя план на федералната Агенция за защита на околната среда за това как да изпълни поставените цели за намаляване на емисиите. Ако това не се случи, Вашингтон ще наложи свои виждания за това как щатите трябва да постъпват.

Планът ще увеличи дела на възобновяемите източници в енергийния микс на САЩ и ще подпомогне ядрената енергетика в страната. Към 2030 г. делът на ВЕИ източниците трябва да бъде 28% вместо 22%, предвидени в предишния вариант от миналия юни. Въпреки това природозащитниците са недоволни, защото Обама отлага с две години срока за задействане на инициативата и стимулира газовите и ядрени централи, вместо да подкрепи повече соларните и вятърните генератори, които са с нулеви емисии.

Отделните щати ще могат да избират между различни стратегии - увеличаване дела на ВЕИ източниците, подобряване ефективността на електроцентралите (т.е. да произвеждат повече ток с по-малко вредни емисии) или преориентиране от централи на въглища към такива на газ. На практика тези процеси вече се случват в американския енергиен сектор, но Вашингтон иска да ги стимулира. За целта се създава и специална програма Clean Energy Incentive Program, която ще финансира онези щати, които предприемат нужните стъпки преди официалното влизане на регулацията в сила след седем години.

Кандидатът за президент на демократите Хилъри Клинтън приветства плана като "важна стъпка напред". И редица природозащитници похвалиха инициативата на Обама. Неправителствената организация Greenpeace обаче даде да се разбере, че мерките вече не са достатъчни. Така например Обама продължавал да позволява пробиването на недрата на Арктика за нефт.

Още когато встъпи в длъжност през 2009 г., Обама обеща, че под негово ръководство САЩ ще поемат водеща роля в борбата с изменението на климата. Конгресът обаче се възпротиви на първите мерки. Републиканците, а дори някои от демократите, не гласуваха през лятото на 2010 г. в Сената Закона за търговията с емисии.

След преизбирането си Обама започна нов опит в политиката си за климата. Той разчита на изпълнителните си правомощия, които се базират на приетия преди повече от четири десетилетия Закон за борба със замърсяването на въздуха. По-късно през този месец Обама ще стане и първият действащ президент на САЩ, който ще посети Арктика в Аляска, за да привлече вниманието на обществеността към последиците от глобалното затопляне.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Минка преди 5 години
По-голяма опасност от алчността на човека няма, а американците, са най-алчните и най-опасните. Стига с тая заплаха с промяната на климата, а обърнете внимание на общуването между народите, за толерантност и да се помагаме един на друг, да има мир на земята. Опасността идва от американците, политиката която водят е с цел ограбването и унищожаването на народите, заробване на целият свят. Демокрацията която налагат по света, не е никаква демокрация, а поробване.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЕГА ЛИ СЕ СЕТИХА КРАВАРИТЕ ЧЕ КЛИМАТА Е ПО ВАЖЕН ОТ ПУШЕЦИТЕ КОИТО БЪЛВАТ ДЕНОНОЩНО? А ИНАЧЕ НЕ ПОДПИСАХА ДОГОВОРА ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ПРИРОДАТА В КИОДО! А СЕГА СЕ ПРАВЯТ НА ИНТЕРЕСНИ. ЕХ ВАШТА КОЖА КРАВАРСКА!
5
2
 
10
 
! Отговори
Бъларин преди 5 години
Няма глобално затопляне всичко е фарс за ТРИЛИОНИ! Замърсяването е едно промяна на климата е второ нека да не бъркаме двете.
Помнете това че с този фарс ще се управляват държави. Вече започна купуване и продаване на "парниковите газове" от една държава на друга. Подгответе се скоро някои държава която не иска да си намали газовете може да "пострада" да задлъжнее с милиарди заради тях и да се наложи БАНКИТЕ пак да я управляват заради свръх задлъжнялост. Сценарият е ясен контрол на целият свят
4
3
 
7
 
! Отговори
яяя преди 5 години
Промените в климата са нещо, което НЕ ЗАВИСИ от нас. Божа работа. То това е основната функция на климата - да се променя. Всичко друго е реклама и пари в канала.
3
2
 
13
 
! Отговори
Селянин преди 5 години
Тая *** да си спре дроновете и да почне да сади дървета.Земята на сетне сама ще се излекува от нас,както го е правила толкова милиарди години.Само че САЩ искат да са на върха, но уви нещо не им се получава.САЩ е западаща държава,вече не е това което е била през 90'.Много на сериозно се взеха и почнаха с разруха на планетата,то шистов газ,то войни,то замърсявания с пластмаси,то си *** майката с тея американци тъпи....
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сетила се Мара га да се побара…
Освен че не са ратифицирали протокола от Киото, американците плюскат като за световно, замърсяват като за световно, и се сетиха чак когато Калифорния започна за заприличва на пустиня, Флорида е удавено в порои, а зимата температурите падат до – 55 С..Иначе средния американец тежи 200 кила, поглъща поне 2 килограма месо наведнъж, кара двутонен джип и плюска колкото малко китайско село.
1
3
 
3
 
! Отговори
NOrd преди 5 години
Най-големиеят замърсител се оказват не горивата и транспортът, а животновъдтсвото, и най вече говедовъдството, заради което се унищожават огромни площи гори навсякъде по света, освен това този отрасъл отделя много голямо количество вредни газове, огромни количества вода също се похабяват. Но почти никога не се споменава този проблем в световен мащаб. Има док. филмчета за това.