Цианид стотици пъти над допустимото във водата в Тянцзин

Властите ще ускорят обработката на заразената вода
Обновена: 21 авг 2015 10:50 | 21 авг 2015 09:30, Елка Василева
1
Цианид стотици пъти над допустимото във водата в Тянцзин
Снимка: Reuters

Водата около фаталните взривове от миналата седмица в склад в китайския град Тянцзин е с равнища на цианид, превишаващи 356 пъти допустимите норми по националните стандарти, съобщи китайското министерство на опазването на околната среда, цитирано от ДПА.

Нови изследвания показаха, че въздействието върху околната среда на взривовете от 12 август, вследствие на които загинаха 114 души в Тянцзин, е доста по-сериозно от изнесените преди това данни от властите.

Още по темата

Освен това водата извън района в непосредствена близост около мястото на взрива, който избухна в склад за химикали в северния пристанищен град, е с равнища на замърсяване с цианид от 8,2 пъти над националните стандарти за безопасност, посочи министерството.

Констатациите на ековедомството се различават от изявления на китайската Държавна океанска администрация, цитирани от медиите по-рано, че във водата около мястото на взрива има "незначителни следи" от цианид.

Натриевият цианид е силно отровен и в контакт с вода отделя циановодород, който е отровен и възпламеним.

Властите ще ускорят обработката на заразената вода и ще я пуснат едва когато е безопасна, съобщи ръководителят на центъра за реакция при кризи към китайското ековедомство Тян Вейюн.

По думите му на площ от 5 кв. км са разположени 73 станции, които да засичат и обработват заразяването на почвата.

Местната власт в Тянцзин обяви вчера, че ще изкупи обратно жилищата, понесли щети при огромните взривове, като това ще стане след огледи, които предстои да им бъдат извършени.

По данни на Синхуа взривовете са причинили различни по размер щети на 17 хиляди жилищни сгради.
 

/БТА/
 


1
Още по темата: КитайцианидТянцзин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно китайско проклятие казваше: Да живееш в интересни времена...