"Вратата на Бог" – поредният паметник, разрушен от ИД

Античният паметник, оцелял над 2000 години, е бил взривен
13 апр 2016 13:14, Боряна Павлова
22
"Вратата на Бог" – поредният паметник, разрушен от ИД
Снимка: Flickr

"Ислямска държава" е унищожила античен паметник на над 2000 години край иракския град Мосул, съобщи британският "Индипендънт".

Портата Машки, която е известна и като "Вратата на Бог" е една от най-известните и древни постройки от асирийският град Ниневия. Градът е споменат още в Библията и съществуването му може да бъде проследено до VII в. пр. Хр. и някога това е бил най-големият град в света.

"Вратата на Бог" е поредният унижощен исторически паметник, който бива сринат от "Ислямска държав".

Източник в Британския институт за изследване на Ирак е потвърдил информацията, че портите са били нападнати.

Багдад не отрекъл информацията за атаката. Според информацията групировката е използвала военна техника за разрушаването на портите и после са продавали каменни блокове.

Това поредния разрушен от джихадистите паметник на културата. Палмира придоби печална слава, след като главорезите от ИД не се посвениха да разрушат паметници, устоели хиляди години, няколко цивилизации и прищевките на времето.

В края на март Палмира беше освободена след близо година окупация от ИД. Древният град е под закрилата на ЮНЕСКО и е част от световното културно историческо наследство.
 


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук и без ИДИЛ си ги разрушаваме!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОВЦЕ,ОВЦЕ!"ИД" е само ръката,а мозъкът са ционистите,които съгласно техния Талмуд целят да унищожат всякакви паметници,създадени от ръцете на "гоите",за да им докажат един ден,че на Света са били само те,а гоите са били просто едно стадо.Помислете!Не правят ли същото и у нас,като са се заели да затрият цялатa ни историческа и културна идентичност?!Това целят и в Световен мащаб.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимна преди 5 години
До ogalI hope so!
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимна преди 5 години
Като разрушават такива ценни исторически паметници на културата, какво печелят? Пълна деградация и развалина са тези не знам как да ги нарека. Определено не са хора, не са и диваци (те поне не рушат). Явно настъпва време да се сложат на място. Дано големите държави като САЩ, Русия, Европа да започнат да правят нещо. Тази разруха не води до нищо добро. Напомня ми на опожаряването на Александрийската библиотека в миналото. От това само сме загубили. И сега губим живата култура от миналото.
11
9
 
0
 
! Отговори
Lolyo преди 5 години
14ти,В Русия и Кремъл живеят, нали, знаех си аз
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е демократично разрушаване на културния паметник, щом е извършено от " умерената опозиция".
9
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ислямски диваци, собствената си култура не ценят. Този паметник е по-древен от религията им...
8
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на американците! С тяхна помощ и благодарение на тяхнатброжба идил, светът ще остане без исторически и културни ценности, но пък на тяхно място ще се навъдат малдоналдси и кфс. Долна арабоамериканска ***.
7
0
 
27
 
! Отговори
бобо преди 5 години
Диваци.
6
0
 
35
 
! Отговори
Мракобесников преди 5 години
Черни времена за човечеството.Испанците строяха църкви върху храмове на инки и маи.Гореописаните разрушители не строят,защото нямат култура,ценности,морал,а най-вече човешки геном.Кухи са приказките за разбиране различните(по-разбираеми са канибалите).Доволни ли са сега арабските шейхове от цената на петрола?Доволна ли е Америка?Индианците нямаха мегалити. Доволни ли са евреите???Той Исус какъв беше?ИД скоро ще мине през "Вратата на Бог".И тези,които ги създадоха също!Даже много...
5
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мюсулманите са най големите диваци в историята на човечеството. Това е религията на неграмотността.
4
0
 
37
 
! Отговори
1 преди 5 години
Боже, Алах, Йехова, не сещам за останалите, моля намесете се! Кому е нужно да се руши хилядолетна история?
3
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези разрушения ги правят тези които създадоха Даеш.Те подменят историята.Даеш е само техен инструмент.
2
1
 
58
 
! Отговори
без преди 5 години
Най-голямото престъпление на онези, които не назоваваме е, че създадоха умишлено предпоставки да се разрушат най-старите останки на предишни цивилизации. Сега ще издигнат нов паметник на Бог Долар. Алчни и безпардонни това са управниците на света!
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
My lighthouse hurts ....