Критики от САЩ: Маргинализирали сме ромите

Имало съобщения за религиозна дискриминация и тормоз в България
Обновена: 14 апр 2016 09:30 | 14 апр 2016 09:30, Елка Василева
189
Критики от САЩ: Маргинализирали сме ромите
Снимка: архив, Булфото

Маргинализацията на ромското малцинство и обществената нетърпимост към него продължава да е най-належащият проблем в областта на човешките права в България. Това се посочва в частта за България в доклада на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света през 2015 година.

Продължаващото влошаване на медийната среда и нарастването на корпоративната и политическа зависимост на средствата за масова информация също бяха проблематични миналата година, се казва в документа, публикуван на сайта на американското външнополитическо ведомство.

Корупцията продължи да пречи на способностите на правителството и да подкопава доверието на обществото и на бизнеса в съдебната система и други правителствени институции, се отбелязва в доклада.

Сред другите проблеми в областта на правата на човека, за които бе съобщено, бе незаконното убийство на афганистански мигрант от български граничен полицай близо до границата с Турция на 15 октомври, изтъква Държавният департамент на САЩ. Той изброява още суровите условия в затворите и местата за задържане, полицейското насилие и дългите забавяния в работата на съдебната система.

Има съобщения за религиозна дискриминация и тормоз в България, пише американското външнополитическо ведомство и споменава за антимюсюлмански демонстрации.

Докладът отчита още слабости в процеса на интеграция на бежанците и политиките в тази област, изборни измами, насилие на полова основа и дискриминация срещу жените, насилие срещу деца, увеличаване на проявите на антисемитизъм в интернет, трафик на хора, дискриминация срещу хората с увреждания, етническите малцинства и хората с нетрадиционна сексуална ориентация и обществена стигматизация на хората, заразени с вируса на СПИН. Има освен това съобщение за детски труд и дискриминация срещу представители на малцинствата при наемането на работа, посочва Държавният департамент на САЩ.

Докладът отчита, че българското правителство е предприело стъпки за преследване и наказване на служители на силите за сигурност и други ведомства, които са извършили злоупотреби. Тези действия обаче бяха недостатъчни и безнаказаността бе проблем, се подчертава в документа.

Държавният департамент на САЩ отбелязва, че България е конституционна република, управлявана от свободно избран еднокамарен парламент. Наблюдатели заявиха, че парламентарните избори през октомври 2014 г. са били в съответствие "с основните свободи на изразяване, сдружаване и събиране". В същото време обаче те констатираха масови твърдения за купуване на гласове и използване на расистка, ксенофобска и подстрекателска реторика през цялата предизборна кампания, пише в доклада.

Гражданските власти в България поддържаха ефективен контрол върху силите за сигурност, отчита още Държавният департамент на САЩ.
 

/БТА/


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
някой от САЩ да не би да е влизал в ромска махала-да заповяда и да остане там като му харесва,а иначе в правовата държава САЩ затворите се пукат по шевовете от успешно интегрирани хора
124
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този пасквил не заслужава коментар.
123
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те пък нали са интегрирали мексиканците!
122
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде сега, ние ги караме да се женят и да раждат на 12.
121
1
 
16
 
! Отговори
ъ преди 5 години
що не си ги вземат при тях щом толкова са се загрижили ? и от отявлени расисти акъл не вземам !
120
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
amerikansite si imat slyjbi koito razyznavat v bg i kazvat istinata na nqkoi xora ne im otarva za istinata koga nai posle v bg shte osadqt nqkoi za kypyvane na glasovete na siganite na izborite
119
2
 
9
 
! Отговори
адолв от мировяне преди 5 години
Всъщност най добре да обявим война на САЩ,мобилизация на двата самолета и ултиматум до довечера ако Бокова не е президент на ООН........и аз незнам.
118
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ да престанат да се бъркат във вътрешните работи на суверенни държави. Да следят за правата на гражданите в Саудитска арабия и Турция. Да се интересувати от това, което забъркаха в Либия и др. страни. Америка да е помогнала някога България с 1 долар? Съвети и ние можем да дадваме.
117
0
 
19
 
! Отговори
wild horse преди 5 години
Айде,иде майдан и у нас. Когато САЩ започнат да пишат за права на човека ,демокрация и прочие,то идва революционна смяна на правителство. Сегашното явно изчерпа потенциала си му е време да си ходи. Освен това,едни и същи куратори управляват тук и в Украйна и нещата са по един и същ сценарий
116
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като знаят всичко да кажат нещо и за Демографския срив !?
115
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Журналистите да спрат да снимат пребити стари хора това е дискриминация срещу тези които са маргенализирани!
114
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Маргинализирани ама имат по няколко деца а българите зорлем 1 !
113
0
 
28
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Да вървят на ***-й..н-аТА си краварите. Точно те ще говорят за спазване на човешки права, ТЕ, КОИТО ПОДПАЛИХА КОНФЛИКТИ ИЗ ЦЕЛИЯ СВЯТ И ИЗБИХА СУМА НЕВИННИ, ТЕ, КОИТО СА ИЗБИЛИ И НАТИКАЛИ В РЕЗЕРВАТИ КОРЕННОТО СИ НАСЕЛЕНИЕ, КОИТО СА ТРЕТИРАЛИ *** КАТО ЖИВОТНИ. АЙДЕ СКРИЙТЕ СЕ НЯКЪДЕ КРАВАРИ ПО-С-РАНИ.
112
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На хамериканците от държавния апартамент мога да кажа сомо F*U* O*F USA
111
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За това ли Българския етнос изчезва ! Коя беше организацията написала ,че 2050 г в България ще преобладават предимно РОМИ
110
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога тези човеколюбци ще видят маргинализирането - не, ами изчезването на българите?Вероятно никога, защото нашите управници изпълняват тяхната заветна цел - унищожаване на българския етнос.А ние вкупом усърдно им помагаме, като се ядем един друг безпощадно...
109
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В америка има китаиски африкански и кви ли не квартали ние тука живеем заедно и ги търпим да ни тарашат къщите и бият родителите ни за да им вземат пенсиите.
108
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето тази година има президентски избори в България да изберем президент от Евророма . Така като ходи в белия дом няма да се различават с Бараката.
107
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия пък за какво са критерий че чак и мозък леят...
106
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
your grandmothers kite :)