В КНДР парите вече са по-важни от членството в партията

Преди партийната книжка беше ключът към по-добра работа и положение
3 май 2016 21:00, Елка Василева
42
В КНДР парите вече са по-важни от членството в партията
Снимка: архив, Reuters

Братът на Ким Дан Би е образцов представител на севернокорейската върхушка - ветеран от армията и член на управляващата Корейска трудова партия, а сега ръководител в държавно предприятие.

Но когато има време, казва Ким - бегълка, която сега живее в Южна Корея, брат й помага за продажбата на стоки като телевизори и завивки, вкарани контрабандно от Китай. Това е страничен доход, който се оказал достатъчен за него да си купи кола наскоро.

"Да си в партията наистина не помага финансово", каза тя. "Дори е бреме за тези, които имат свой бизнес."

Неговата история илюстрира предизвикателството пред държавния ръководител Ким Чен Ун, идващо от зараждащата се сива икономика, която е пуснала корени в изолираната и авторитарна страна. В момента правителството му се готви за започващия на 6 май конгрес на Корейската трудова партия - форум, който не е провеждан отдавна, пишат Джу Мин Пак и Джеймс Пиърсън от Ройтерс.

За хилядите делегати, които ще се съберат в Пхенян, участието в събитието ще затвърди статута им сред управляващата класа. За все повече севернокорейци обаче парите са станали по-важни от членството в партията, що се отнася до прогресирането, казаха бегълци в съперническата Южна Корея.

"Ако се присъединиш към партията, си длъжен да участваш в партийните прояви, а така губиш свободно време, което можеш да използваш, като продаваш на пазарите", каза бивш партиен член и високопоставен държавен служител в Пхенян, който е избягал през 2014 г.

"Редовите хора си мислят: Това изобщо не ме засяга", каза той, като имаше предвид приготовленията за започващия в петък форум. Той пожела да остане анонимен, за да предпази роднините си в Северна Корея.

Културата на Корейската трудова партия е навсякъде в Северна Корея. Повечето села имат сграда, където всяка събота партийни функционери четат лекции, за да разпространяват централизирана пропаганда в райони, до които традиционните държавни медии не стигат.

Поради опасения да не изгубят партийната си карта, някои членове я държат в червена торбичка с изобразени на нея позлатен сърп, чук и четка - символа на партията. Една такава торбичка, с която се е сдобила агенция Ройтерс, е направена така, че да се носи като кобур за пистолет с ластична лента през гърдите, която държи картата до сърцето на притежателя.

Партийните членове са задължени да присъстват на лекции всяка сряда след работа, каза Со Дже Пхюн, който е бил в партията, преди да напусне Северна Корея през 2001 г., и поддържа редовен контакт с източници там.

Лекциите са станали по-строго контролирани при Ким, заяви той, като в момента върви кампания за народна мобилизация преди конгреса. Ким използва 70-годишнината на партията през 2015 г., за да въведе политиката под лозунга "хората на първо място".

Последният конгрес на Корейската трудова партия е бил през 1980 г., а някога тези партийни форуми са били организирани редовно.

Някои наблюдатели на процесите в Пхенян приемат форума като знак, че младият ръководител Ким превръща в "по-нормална" една страна, която е била управлявана от неговия баща Ким Чен Ир задкулисно.

Но бегълци и учени отстояват мнението, че важността на членството е намаляла след опустошителния глад през 90-те години, отворил пътя за постепенното развитие на неформална мрежа от пазари, която в момента снабдява със стоки севернокорейците вместо държавата.

"Разликата между двете неща да си партиец и да не си преди се състоеше в това дали ще те третират като човек или не", каза Со, който работи с бегълците в Южна Корея.
"Гордостта от това да си член на партията намаля. Хората вече ги е грижа единствено за парите."

Няма данни за членската маса на партията, макар че по различни оценки тя е някъде между 3 млн. и 4 млн. души от близо 25-милионно население.

Преди в Северна Корея членството в партията беше ключът към по-добра работа и положение, казват бегълци.

Да придобиеш желаното място в йерархията често е обвързано с прояви на лоялност, като например да почистиш около статуите на Ким Чен Ир и Ким Ир Сен, дядото на сегашния ръководител и основател на Корейската народнодемократична република (КНДР), или да засадиш цветя на места с важно за революцията или историята значение.

За малцината на върха членството сега може да бъде път към забогатяване, тъй като икономиката започва да възприема пазарните принципи, а това поражда опасения в партията, която все още официално поддържа планова икономика от съветски тип, че може да загуби традиционната си хватка върху обществото.

"На най-горното стъпало от икономическата стълбица партийците са сред онези, които правят най-много пари - като използват политическите си връзки за достъп до ресурси", каза Кристофър Грийн, изследовател в университета в холандския град Лейден и специалист по севернокорейската икономика.

Но за мнозинството да изкачваш стъпалата в частния бизнес е по-важно, отколкото да изкачваш стъпалата на партийната стълбица.

Пожелал анонимност беглец, който в Северна Корея е бил лекар и партиен член и е дошъл в Сеул през 2014 г., каза, че медиците в партийната болница, в която работел, не получавали официална заплата, а вземали подкупи, за да лекуват пациентите.

Той допълвал този доход с продажбата на дребна електроника и бижута, вкарани контрабандно от Китай, през свободното си време.

"В болниците лекарите си правят графиците така, че половината да могат да ходят да продават разни неща, а другите да стоят и да лекуват пациентите", каза той.
 

/БТА/


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брей!. Като гледам снимката нещо не се връзва с евроатлантическата пропаганда. Толкова чисто, подредено, модерни здания........
32
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И нашите русофилчета са така, всяка сряда и събота на партийни събрания за опорни точки. Разликата е че те не работят.
31
0
 
4
 
! Отговори
до 29 преди 5 години
В съвременния свят технологични гиганти като сименс или самсунг не разчитат на собствените си ресурси, какво остава за заводите в КНДР. Дали и там не чакат компютрите както едно време ние хладилниците ???
30
4
 
10
 
! Отговори
ааааа! преди 5 години
Ужас , на кадрите от столицата ПХЕНЯН се виждат КОРЕЙЦИ , А НЕ КАТО НА КАДРИТЕ ОТ РЕПОРТАЖИТЕ ОТ СТОЛИЦИТЕ НА ВСИЧКИ НОРМАЛНИ И ДЕМОКТАТИЧНИ ДЪРЖАВИ САМО ТЪЛПИ ОТ МЛАДИ АРАБИ И БУРКИ ВСЕ ЕДНО СИ В САУДИТСКА АРАБИЯ.САМО ОТ ТОЗИ ФАКТ ТИ СТАВА ЯСНО , ЧЕ ТОВА СТРАНА С ЗЛОКОБЕН ЧОВЕКОАРАБОНЕНАВИСТЕН РЕЖИМ .
29
2
 
7
 
! Отговори
ааааа! преди 5 години
Е да основната цел на ислямска държава е да завладее КНДР и да използва за атентати тяхното ядрено оръжие но ИМ Е ТРУДНО ДА СИ ОРГАНИЗИРАТ КОМУНОСТИЧЕСКО ДЖИХАДИСТКО ТЕРОРИСТИЧНА КЛЕТКА . ОТ ЕВРОКОМИСИЯТА В БРЮКСЕЛ НЕ МОГАТ ДА ОСИГУРЯТ НА ТЕРОРИСТИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ИНСТИТУЦИОНАЛЕН И ПОЛИЦЕИСКИ ЧАДЪР В КНДР ЗА ДА ИМ УДАРЯТ ЛЕТИЩЕТО И МЕТРОТО В ПХЕНЯН. КОЛКО СА НЕЩАСТНИ СЕВЕРНОКОРЕЙЦИТЕ , ЧЕ НЯМАТ ДЕМОКРАЦИЯ МИГРАНТИ И ДАЖЕ И ТЕРОРИСТИЧНИ АТЕНТАТИ КАТО В НОРМАЛНИТЕ СТРАНИ ГОРКИТЕ!!!!
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодаря за отговорите. На летището ще ме чака преводачка и още някакъв асистент. Не знам за какво ще ми асистира, но са ми го дали. Иначе са уредени престоите, но не ми казаха в кой хотел. Хотелите им имат ли румсървиз и телевизия или поне кабелен интернет. По принцип отивам да договоря няколко машини.
27
4
 
9
 
! Отговори
KOREACELL преди 5 години
5000 безплатни минути към вожда Ким Чен Ир и 10 мин. към приятели.Неограничен интернет трафик с 3Г към видеоклиповете в KimTube със слова на вожда.След като прехвърлите 5000 МБ скоростта на интернета пада на 64кбпс. Ако все пак продължавате да точите нет ще бъдете застрелян лично от Вожда защото му намалявате скоростта и порнофилмите му засичат докато той плюска и пърди.
26
5
 
5
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Технически не са назад. Произвеждат си всичко. Компютри, смартфони, автомобили. Малко некачествени но за държава с население колкото Румъния е много. Но пуст комунизъм. Всичко е забранено за простосмъртните.
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 26Ой завалата. Проблема не е дали ще ти върнат телефона. Проблема е дали ТИ ще се върнеш.
24
1
 
1
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Ще ти го върнат.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Професоре, а ще ми го върнат ли на излизане или да вземам нокията с фенерче? За интернет явно няма смисъл да питам.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 24Дааааааааааааааааааааааааааа, по водомера!
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отивам на командировка. Как ще докладвам на шефа? Поне телеграма има ли от къде да му пратя?
20
3
 
3
 
! Отговори
Професор преди 5 години
до 21Дори и да имаш роуминг телефонът ти ще бъде отнет като пристигнеш там. Така, че няма смисъл.
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21ами питай си оператора. ако не знае питай руското посолство. предполагам, че отиваш в КНДР за доставка на свръх модерни чипове:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой знае ли как се казва севернокорейският мобилен оператор? Само един ли е или има няколко? Питам защото ми предстои пътуване и не знам дали моят оператор има сключен договор за роуминг.
17
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От няколко дена там са забранени погребенията. Представям си каква смрад се носи. Предполагам, че на конгреса вожда пак ще ги разреши и ще са му вечно признателни за поредната "благинка" осигурена лично от него.
16
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17"Гемията" която ще акостира в Куба е "само" три пъти по-голяма от единствения руски самолетоносач който благодарение на Бога още не е потънал.
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЛЪШ ВЕРИШ С КИТАЙЧЕТАТА,ЧЕ НЯМАШЕ ЛИ ТАМ ПО 5 МЕТРА ТЕЛЕНИ МРЕЖИ С КАРТЕЧАРСКИ ГНЕЗДА НА ВСЕКИ 100 МЕТРА,АБЕ СОРОСЧЕТА НЯМА ЛИ С КАКВО ДА СЕ ЗАНИМАВАТЕ,Я ВИЖТЕ ПЪРВАТА ГЕМИЯ ОТ КРАВАРИСТАН КАК АКОСТИРА В КУБА ВСЕ ПАК Е УСПЕХ ЗА ВАС,И НАДЕЖДА ДА Я ПРЕВЗЕМЕТЕ,АМА ПРЕДИ ТОВА ТРЯБВА КАСТРО ДА ГО ЦУНКАТЕ.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не знам какво ще ни обяснят русофилчетата,но знам обясненията на 40 годишни българофил чета,които рано сутрин ровят в контейнерите за *** и търсят по улиците някой по-голям фас.Наричат Средновековието черна дупка,а 21 век е бял като като сибирски сняг.И едното и другото не е вярно.