Белград смени "Гоце Делчев" с "Маршал Толбухин"

Сръбската столица преименува улица по предложение на МВР
Обновена: 16 май 2016 07:37 | 16 май 2016 07:31,
20
Белград смени "Гоце Делчев" с "Маршал Толбухин"
Снимка: "Новинар"

Белград ще остане без улица, носеща името на Гоце Делчев - един от създателите и легендарен ръководител на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО).

Промяната става по лично предложение на сръбския министър на вътрешните работи Небойша Стефанович с аргумента, че Делчев е антисръбски герой.

"Промяната е напълно естествена, защото Гоце Делчев като основател и ръководител на македонската революционна организация и на Българската македоно-одринска революционна организация (БМОРО) няма никакви заслуги, нито за Сърбия, нито за Белград. Нещо повече - организацията, която ръководи е откровено антисръбска", поясни Горан Весич от общинската управа в Белград, цитиран от "Новинар".

Местните власти смятат да прекръстят улицата "Гоце Делчев" на "Маршал Толбухин". Преименуването предизвика разгорещени дискусии в близките до властите издания.

Според д-р Александър Животич от Историческия факултет на Белградския университет от историческа научна гледна точка Гоце Делчев не може да има заслуги, които да оправдават съществуването на улица на неговото име в Белград.

"В същото време заслугите на маршал Толбухин са неоспорими. В действителност заслугите на Гоце Делчев за македонския народ са минимални. Македонците около неговото име създадоха мит, който се появи през 40-те години на миналия век, когато Делчев се превърна в символ на македонската национална борба.

Дори и Лазар Колишевски, един от водещите македонски комунисти веднага след края на Втората световна война каза, че Гоце Делчев е бил българин, който няма никакви особени заслуги в борбата на македонския народ", коментира историкът Животич.

По думите му "това е една революционна организация, която води преди всичко пробългарска политика и смята Македония за неразделна част от българското териториално пространство. Наистина не може да се говори, че тази политика е в услуга на сръбско-македонското приятелство.

Освен убийства, опити за атентати, фалшиви обвинения пред османските съдилища и физически нападения, ВМРО се бори за намаляване до минимум на сръбското влияние в Македони"” допълва Животич.

Преподавателят припомня още, че "атентати и нападения са извършвани от Даме Груев, който е най-близкият приятел и съратник на Гоце Делчев", посочва още Животич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
do 11 преди 7 години
До АнонименКрадат и пари не само история,и то много пари.
13
8
 
2
 
! Отговори
Чичо Сам преди 7 години
СЪРБИТЕ СА ИСТИНСКИ МЪЖЕ!!!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако искат да си кръстят булеварда "Плескавица", все ми е едно. Гоце Делчев има кой да го почита.
11
4
 
9
 
! Отговори
ЕДИН БЪЛГАРИН преди 7 години
"Белград ще остане без улица, носеща името на Гоце Делчев - един от създателите и легендарен ръководител на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО)."ТОВА Е ДОБРЕ. СЪРБИТЕ БРАТОУБИИЦИ (НА МАКЕДОНЦИ) НЕ СА ДОСТОЙНИ ЗА ИМЕНАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ МАКЕДОНЦИ, БИЛИ БОРЕЩИ СЕ ЗА СВОБОДНА МАКЕДОНИЯ. СРЪБСКИ БРАТОУБИИЦИ СА В СКОПИЕ И СРЪБСКИ КОМУНИСТИ. ТАКА ЛИ ЛЕСНО ЗАБРАВИХТЕ 3 ВОЙНИ, КОИТО СА ВОДИЛИ С НАС БЪЛГАРИТЕ.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сърбите са прави и аз не бих искал да има кръстена улица в БГ на някой антибългарин. Колкото до сегашните фиромци - те нямат нищо общо с Георги Николов Делчев, както и с БМОРК,ТМОРО,ВМРО. Тяхното ВМРО ДПМНЕ са антични южни сърби, които крадат история от България и Гърция. П.С. ВЕТО до смърт за Фиром
9
3
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
До 9Нека върнем ДОБРУДЖА и БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ! Тези земи са по-ценни!
8
3
 
8
 
! Отговори
brb преди 7 години
Мисля че е време да се кръсти някой булевард "Ванче Михайлов"
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в един паралелен свят в същото време в София издигат паметник на Рейгън...
6
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами няма да вземат да си кръстят булеварда на някой американски или английски летец дето им мятал бомби на главите като нас и да се подмажат яко на западняците ,ами ще го именуват на съветски генерал.Това амтоматично ще доведе до много миарден оборот между Русия и Сърбия .А ние както винаги ще си останем с потупване по рамото на Боко ,я от Меркел ,я от Камерън
5
11
 
19
 
! Отговори
покана преди 7 години
Аиде русофили златна статия за вас. Да не говорим че македония и споровете около нея са рожба на Сталин и коминтерна. Даваите да видим дали ше се посвените да плюете и на Гоце и на Даме и и на ВМРО щото са бранели само и единствено българските интереси.
4
6
 
24
 
! Отговори
ined преди 7 години
После ще трябва да и сменят името от Толбухин на Добрич.
3
16
 
9
 
! Отговори
"Мера според ме преди 7 години
Уникален филм показващ истината за тези "герои".Самият Яне Сандански дълго време е бил разбойник,грабел де що срещне,а когато времената се променили и вече нямало далавера да се правят обири започнал работа в турската администрация,тъй като бил що годе грамотен.Има си документи,получавал си е заплата от турската администрация човекът.
2
25
 
22
 
! Отговори
булевард Толбухин преди 7 години
В София също трябва да се върне името на булевард Толбухин!
1
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересна ще ми е реакцията на Македония?! Маокар че, все тая...балкански нрави обърнати към миналото...не ги чака светло бъдеще.