Буря избухна с пълна сила между Анкара и Берлин

Неизвестности пред изпълнението на споразумението за бежанците
2 юни 2016 20:32, Елка Василева
414
Буря избухна с пълна сила между Анкара и Берлин
Снимка: Reuters

Очакваната буря между Анкара и Берлин избухна с пълна сила. Турция силно се разгневи на Германия заради приетата от Бундестага резолюция, определяща масовите убийства на арменци в Османската империя през 1915 г. като геноцид, предаде БТА.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган, който е на посещение в Кения, посочи, че приетата резолюция ще навреди много сериозно на турско-германските отношения. Той съобщи, че Анкара е отзовала посланика си от Берлин за консултации.

"Ще се консултираме за следващите стъпки, които ще предприемем", заяви още Ердоган, без да уточнява какви биха могли да бъдат те.

Още по темата

Турция сега държи коза с бежанската криза и създалата се сега ситуация повдига въпроси и във връзка с бъдещето на споразумението за мигрантите.

Преди няколко дни Ердоган заплаши, че Турция може да спре да изпълнява договореностите за връщането на бежанците, ако Германия приеме резолюцията за геноцида.

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че Турция никога и по никакъв начин няма да приеме германската резолюция.

Турският парламент прекъсна редовното си заседание. Парламентаристи подготвят декларация, осъждаща резолюцията, в която се включиха и управляващи, и опозиционните депутати, без прокюрдската Партия на демократичните народи.

Милиони турци, живеещи в Германия, излязоха на протестни демонстрации.

До днешната резолюция Берлин не използваше официално термина геноцид за арменските събития, а ги определяше като "голямото нещастие".

Историци тук посочват, че по време на арменските събития Германия е била съюзник на Турция и германците са знаели за разселванията и безчинствата срещу арменците, но не предприели нищо, за да спрат османлиите.

Официалната турска наука отхвърля тезата, че е бил извършен геноцид над арменците през 1915 г., а приема, че е имало разселване и малко над половин милион арменци са загинали - едни по пътя, други били избити от четнически банди, върлуващи по онова време.

Турският президент Ердоган преди две години за пръв път публично изрази съболезнования на арменската общност в Турция и на Ереван заради загиналите арменци.

Германия е най-големият търговско-икономически партньор на Турция. Стокообменът през миналата година е надхвърлил 15 млрд. долара. Германските туристи са на първо място по посещения в Турция.

Очакванията са, че Турция може да наложи бойкот на германските стоки, както и че приетата резолюция ще се отрази негативно и на военно-техническото сътрудничество.

Турските източници посочват, че канцлерът Ангела Меркел и германският външен министър не са участвали в гласуването на резолюцията.

Подобно напрежение се появи и когато Париж, по време на управлението на Никола Саркози, прие резолюция за арменския геноцид и това вкара за дълго турско-френските отношения в задънена улица, което продължи до идването на власт на Франсоа Оланд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
3
 
7
 
! Отговори
доктора преди 7 години
до колегите във форума-това е място за дискусия а не място за разменяне на обиди на религиозна(***) и етническа(криваци,анадолци) основа.А за геноцида-да имало е геноцид и то над всички християнски народи в империята.на черното бяло не се казва. а за призивите за въстановяване на империята-това си е измяна и във всяка нормална държава се наказва със затвор.всеки е свободен да живее както и където иска-хващайте атобуса и за истамбул
89
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Милиони турци излязоха на протест....несериозно. И непрофесионално написано,,,,,,а този журналист получава и хонорар....платени ***
88
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БългаринПутин и Русия вече няма никого да освобождават. Русия си има всичко необходимо, не и се налага да освобождава както САЩ освободждават в Ирак, Либия, Сирия, Украйма, Югославия...
87
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До .Защо изобщо си мислиш, че някой иска да стои във вонящата ви евроатлантическа *** България от която дори бежанците бягат и не искат да остават, но васалните управници на koчината по заповед на Брюксел ги държат насила за да не тръгнат към западна Европа.
86
4
 
16
 
! Отговори
. преди 7 години
До Анонимен 267И защо не отидеш в процъфтяваща Турция да живееш, ами висиш тук в мизерната ни евроатлантическа *** ?!?!
85
3
 
3
 
! Отговори
До 266 преди 7 години
Да , така е! Същото е и със Българите по време на Турското съжителство!
84
4
 
28
 
! Отговори
SS Waffen преди 7 години
Приземяването и отрезвяването на Ердоган ще бъде много тежко и най вече пагубно за Турция.Това малко нещастно човече с малки мустачки помислело се за султан много скоро ще разбере от къде изгрява слънцето.Кемал Ататюрк от диваци направи Турция светска държава тоя пак иска да ги върне в 13 век.
83
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко арменци дали фира по време на война, не е голяма загуба, не виждам защо изобщо се вдига толкова шум. Все едно да со оплевя градината и от грийнпийс да ме порицаят че унищожавам някаква флора.
82
5
 
17
 
! Отговори
А бее... преди 7 години
ще поврякат, ще покрякат па ше си измият дупарите турчулята и пак ще се огъзят на Дойчланд!
81
3
 
14
 
! Отговори
И преди и сега преди 7 години
Турците трепят наред и армеци- преди и кюрди - сега , а искат одобрение от демократичните правителства.
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен това, дори и да знаят, че ръководството на ДПС са ченгета пак ще си гласуват за тях защото след възродителния процес се консолидираха.
79
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тази декларация могат да си избършат ***..
78
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да има нужда от политическа резолюция за нещо, то значи нещото може и да не е такова за каквото го представят. Ако едно нещо се е случило няма нужда някой да приема резолюции. Все едно да приемем резолюция, че ВСВ се е случила.
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Одисей, то щото нас не ни водят за носа същите ченгета.
76
1
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
ЦРУ в действие.Целта на краварите е дестабилизация на Европа.В момента използват Турция за тази цел.Няма друго логично обяснение за наперените изхвърляния на Ердоган.Да не си мислите,че е куражлия защото са велика сила или напреднала самостоятелна нация.Без американците и техните бази на територията си ще си бият челата в земята и ще си вирят *** към Германия.
75
0
 
3
 
! Отговори
Варна преди 7 години
Очакваната буря между Анкара и Берлин избухна ..........Това изречение повтаря 3 пъти .Няма смисъл .Ние разбираме и от първият път и не е нужно да ни го по третвате едно и също нещо няколко пъти .
74
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за 500 тинтегодини турски геноцид над Българския народ , кога ще го признаят?
73
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не си губете времето да спорите с Айшето. Това е едно фалшиво Айше. Пише на български достатъчно добре, за да не й вярвате, че е туркинче. А и пише като мъж. Това си е един най-обикновен ***, който е тук само за да разлайва кучетата.
72
0
 
0
 
! Отговори
Варна преди 7 години
Само да попитам ...По колко пъти се повтаря едно и също стената .Имате абзац от 4 изречения и вие ги повтаряте 4 пъти .Това за обем или само да допълните темата с излишното повтаряне на 4 изречения ..
71
1
 
13
 
! Отговори
Ауслендър преди 7 години
Няколко стъпки към унищожаване на падишаха! Всички турци живеещи в Германия се връщат и се спират туристическите дестинации! И айшето ще я видим с какво ще храни чаветата!!!