71 години от атомната бомбардировка на Нагасаки

В южния японски град загиват около 74 000 души
9 авг 2016 11:00, Елка Василева
21
71 години от атомната бомбардировка на Нагасаки
Снимка: БТА

Япония отбелязва днес 71-ата годишнина от атомната бомбардировка на Нагасаки от Съединените щати в края на Втората световна война, предаде Франс прес.

В 11.02 ч. (5.05 ч. българско време) - точния час на нападението, заби камбана и жителите на южния японски град запазиха минута мълчание.

На 9 август 1945 г. , три дни след историческата първа атомна бомбардировка в историята - извършена от САЩ срещу друг японски град, Хирошима - страховитото ново оръжие е използвано и срещу Нагасаки. В южния японски град загиват около 74 000 души. Планираната мишена номер едно на атаката е бил друг японски град Кокура, където имало голям оръжеен завод, но поради неблагоприятните метеорологични условия и слабата видимост американците бомбардират алтернативната цел – Нагасаки.

На възпоменателната церемония днес присъстваха много хора, включително представители на десетки страни. Кметът на Нагасаки Томихиса Тауе отбеляза историческото посещение през май на президента на САЩ Барак Обама в Хирошима.

"Със своето идване (Обама) показа на останалия свят колко е важно човек сам да види, чуе и почувства нещата", отбеляза Тауе. Той покани ръководителите на страните, притежаващи ядрено оръжие, и други държавни лидери да последват примера на американския президент.

"Запознаването с фактите е отправната точка за създаването на един свят без ядрени оръжия", подчерта кметът на Нагасаки.

Тауе, който е критик на промените в японското законодателство, засилващи правомощията на въоръжените сили, осъди в речта си двойнственото отношение на страната към атомната бомба. Япония се обявява за премахване на ядрените оръжия, но едновременно с това разчита на атомния арсенал на своя съюзник САЩ, подчерта той.

Тауе призова младите поколения да слушат внимателно разказите на оцелелите, облъчени при атомните бомбардировки хора, чиято средна възраст надхвърля 80 години.

Както в Хирошима преди три дни, японският премиер Шиндзо Абе потвърди желанието на страната си да издейства премахване на ядрените оръжия. "Не бива никога да позволяваме да се повторят ужасяващите събития от Хирошима и Нагасаки", призова Абе, без обаче да направи конкретни предложения.

Атомната бомбардировка на Хирошима причинява смъртта на 140 000 души, половината от които са убити на място. Двете атаки ускоряват капитулацията на Япония на 15 август 1945 г. и края на Втората световна война, отбелязва Франс прес.
 

/БТА/


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
2
 
! Отговори
СТОМАНА преди 5 години
Когато в контекстка на вече от месеци приключила война и получена една атомна бомба, ти все още се правиш на играч и отказваш да капитулираш - следва втора. За щастие им е дошъл акълът. И все пак това, което следва, е т.нар. японско икономическо чудо. До 60-те години Япония се превръща във втора икономическа сила след САЩ. Заслугата си е основно нейна, американците само леко подпомагат и присъстват там, за да не залитне разорения народ към комунизма.
12
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
71 год японският народ продьлжава да тьрпи присьствието на ам бази на териториятаси това не го разбирам
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6"москва трябваше да ударят"Да не са те ударили с мръсния *** по главата бе чоджум, нещо не си добре и не виждаш реалния свят?
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Shoppдве бомби, след 3 дни - мир и просперитет.Сериозно ли смяташ , че избитото население е просперирало?
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бомбите са миролюбиви, а за жертвите е виновен Путин.
8
0
 
3
 
! Отговори
пуснаха ги бомбичкит преди 5 години
Две бомбички паднаха през 1945.Пуснаха ги американците истанаха хит в Хирошима и Нагазаки.
7
2
 
4
 
! Отговори
Кики преди 5 години
Кмета приветства историческото посещение на Обама, само дето Обама каза косвено, че бомбите са пуснати правилно при посещението си в Хирошима- вместо да се извини.
6
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тодор япония е имало съвсем прилично пво Примерно за справка масовото японско оръдие типе 89 СПОКОЙНО МОЖЕ ДА СВАЛИ су 24 на ПЪЛНА СКОРОСТ И НА МАКСИМАЛНА ВИСОЧИНА
5
10
 
0
 
! Отговори
Тодор преди 5 години
Бомбата на Хирушима е направена от 235U 90%. Взривяват се две части които образуват критична маса. Реагира 1-2% от урана. Над Нагазаки е пусната 239Pu бомба. използва се имплозия, сфера по която е нанесен плутония се смачква чрез експлозия. Реафира около 20% от 239Pu. мощността е 5 и 20 кТ TNT съответно. Това са тестове на две различни бомби над реални обекти. Тогава Япония не е имала ПВО.
4
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
москва трябваше да ударят
3
1
 
9
 
! Отговори
Bayazitz преди 5 години
Putin e vinoven be
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
VOENNOTO PRESTYPKENIE SRESCHTO CIVILNO NASELENIE NA 20 VEK.
1
1
 
14
 
! Отговори
обонго преди 5 години
обонго нещо непророни ли лицемерна сълзичка нещо?