Протести в Мексико прераснаха в смъртоносно насилие

Недоволството на хората е от поскъпването на горивата
6 яну 2017 10:30, Елка Василева
6
Протести в Мексико прераснаха в смъртоносно насилие
Снимка: Reuters

Протести в Мексико срещу поскъпването на горивата преминаха в смъртоносно насилие и мародерства. Четирима души бяха убити, най-малко 300 магазина - разграбени, и над 700 души - арестувани, предаде Асошиейтед прес, като се позова на представители на властите.

Комбинацията от мародерства и блокади на пътища, пристанища и терминали принуди много магазини в Мексико да затворят и заплашва снабдяването с основни стоки и горива, предупредиха бизнес организации. Това стана в момент, когато много мексиканци се впуснаха да търсят подаръци за своите деца в навечерието на Богоявление.

Двама души бяха открити мъртви във Веракрус в обстановка на грабежи. Също в източния пристанищен град случаен минувач бил прегазен до смърт от автомобил, чийто шофьор бягал от полицията.

В столицата Мексико полицай бил убит, докато се опитвал да спре разграбването на бензиностанция.

Много мексиканци бяха разгневени от обявеното през уикенда повишаване на цените на горивата с 20 процента. Поскъпването е резултат от либерализирането на енергийния сектор от правителството.

Средната цена на висококачествения бензин в Мексико достигна до близо 18 песо (около 90 цента). В резултат 1 галон (около 4 литра) струва приблизително колкото току-що повишеното минимално дневно трудово възнаграждение от 80 песо (приблизително 4 долара).

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
0
 
! Отговори
Discovery преди 7 години
Оффф... с 32 стотинки исках да напиша...
1
7
 
1
 
! Отговори
Discovery преди 7 години
До 1:Демек от 1.68лв става 2лв за литър... с 42 стотинки поскъпва горивото.