Тръмп: САЩ са ангажирани с чл. 5 от договора на НАТО

За първи път той потвърди ангажимента към принципа за взаимна отбрана
Обновена: 10 юни 2017 07:56 | 10 юни 2017 07:36, Елка Василева
37
Тръмп: САЩ са ангажирани с чл. 5 от договора на НАТО
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп за първи път заяви, че е "абсолютно ангажиран" с член 5 от договора на НАТО.

Досега той не беше потвърдил изрично ангажимента си към принципа на алианса за взаимна отбрана, включително в речта си на срещата на върха на НАТО в Брюксел миналия месец.

"Аз ангажирам Съединените щати с член 5", заяви Тръмп на обща пресконференция вчера с румънския президент Клаус Йоханис в Розовата градина на Белия дом.

"Със сигурност ние сме там, за да защитаваме, и това е една от причините, поради които искам хората да гарантират, че ще имаме много, много силна мощ, като плащат такива пари, каквито са необходими, за да имаме такава сила. Но да, абсолютно, аз съм ангажиран с член 5", каза Тръмп.

"НАТО се основава на ценности, но в крайна сметка е военен алианс", заяви Йоханис.

Тръмп го похвали за лидерството на Румъния, която е увеличила военните си разходи.

"Надяваме се, че останалите наши съюзници от НАТО ще последват Румъния в изпълнението на финансовите си задължения, като плащат справедливия си дял от цената на отбраната", каза президентът на САЩ.

"Благодарение на нашите действия парите започнаха да се стичат в НАТО. Другите страни започват да осъзнават, че е време да плащат и те го правят, много съм горд от този факт", каза Тръмп.

"НАТО е най-силният алианс, който някога е виждала Земята, и ние искаме да го запазим такъв, затова трябва да разходваме пари за целите на отбраната. Това означава да си член на алианса, всеки трябва да плаща - това се нарича споделяне на бремето и аз съм напълно съгласен с това, г-н президент", каза Йоханис, цитиран от ДПА.

Тръмп не уточни от кого трябва да се защитава НАТО, въпреки че беше запитан "дали споделя мнението за Русия като заплаха за мира и сигурността в региона" и вместо него румънският гост трябваше да отговори на въпроса дали европейските съюзници на САЩ са разтревожени от тази заплаха, отбелязва ТАСС.

"Всички се тревожат, но тревогата трябва да води до готовност", каза Йоханис.

"Според мен ние трябва да постъпваме много просто, ясно и откровено, когато говорим за Русия и с Русия. По мое мнение ни е нужен диалог, но от друга страна, както решихме всички заедно в НАТО, ни е необходимо и силно възпиране. И това съчетание между възпиране и диалог трябва да води до такова решение, което да е възможно за всички страни", заяви румънският президент, цитиран от ТАСС.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
7
 
! Отговори
Румен до 9 преди 6 години
Краварите потопява подводница която не воюваше с тях и затова платила няколко десетки милиона долара на руснаците. А че ще потопят Русия са се надявали и Карл 12 Шведски и Наполеон и Хитлер. Но "колоса на глинени крака" здраво ги наритвал. Затова великия нато само се ежи и се навива сам.
7
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп знaе кaк дa бръкне дълбоко и aгресивно в нежното рускоД.УУПЕ! руските aгенти тукa явно сa рaздрaзнени хaхaхaСлaвa нa Aмерикa, Слaвa нa Тръмп!
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено че ще са ангажирани с член 5
5
8
 
9
 
! Отговори
бг преди 6 години
Титаник е по-непотъваем от американските самолетоносачи.
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** е ердоГанка, а Тръмп е актьор и то класически.
3
2
 
10
 
! Отговори
бг преди 6 години
Доналд Тръмп: Евреите запорираха парите ми.
2
6
 
10
 
! Отговори
бг преди 6 години
Содом и Гомор са били по-силни от НАТО-ОТАН.
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***