Ирак отхвърля референдума в Кюрдистан: Неконституционен!

Пред ООН: Искаме да строим ядрен реактор за мирни цели
Обновена: 24 сеп 2017 15:40 | 24 сеп 2017 13:16, Анисия Иванова
21
Ирак отхвърля референдума в Кюрдистан: Неконституционен!
Архив: Reuters

Централното ръководство на Ирак отхвърли референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, защото той противоречи на конституцията на арабската страна, заяви външният министър на Ирак Ибрахим Ал Джаафари снощи в речта си пред Общото събрание на ООН, цитирана от ТАСС. 

"Ирак е мултикултурна и мултиконфесионална държава, - каза той. - Ние не можехме да приемем неконституционното решение за провеждането на референдума, взето от властите в Иракски Кюрдистан."

Дипломатът подчерта, че властите на Ирак се стремят "да запазят единството на Ирак" и да водят сериозен диалог с Ербил за решаването на разногласията и без предварителни условия. Според него вотът, насрочен за утре, е нарушение на статута на този иракски район, което може да доведе до вътрешни и регионални проблеми.

В речта си външният министър призова също така ядрените държави от света да помогнат на Ирак да построи ядрен реактор, който да бъде използван за мирни цели, и да му осигурят достъп до съответните технологии за използване на атомната енергия.

Ал Джаафари се позова на договора за неразпространение на ядреното оръжие, който дава на държавите "право да използват енергията на атома за мирни цели, да провеждат изследвания в тази област без заплаха от дискриминация, особено ако става дума за развиващи се страни".

Ройтерс припомня, че при бившия режим на Саддам Хюсеин Ирак имаше три ядрени реактора в Тувайта, изследователски център южно от Багдад. Единият от тях бе разрушен при израелско въздушно нападение през 1981 г., а другите два - от американската авиация по време на войната в Залива през 1991 г., последвала иракското нахлуване в Кувейт. (БТА)
 


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
пенко преди 1 година
Защо "Великата британска ФАУНА" не вземе отново гадно отношение ,както при отцепването на Кувейт от Ирак ? За да постигнеш Независимост -трябва да притежаваш тежки балистични ракети със среден обсег ! България имаше СС-23 и Турция и НАТЮ знаеха ...!!! Дойдоха "кълбойците" и останахме "без гащи" ! НАТЮ не е защита -спомнете си Кипър !!!
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще се сбият кюрдите и арабите в Ирак. Кюрдите имат да вземат от Сирия и Турция. Този референдум е първото създаване на държава Кюрдистан, от която ще воюват с турците.
16
0
 
3
 
! Отговори
Андрешко преди 1 година
Референдумът на Кюрдистан щял да бъде неконституционен??? По чия конституция?
15
5
 
1
 
! Отговори
Осман преди 1 година
До Ааа,

Турците в Бг ще подкрепят реферндум за независимост на цганите
14
3
 
1
 
! Отговори
Осман преди 1 година
До Ааа,
Турците в Бг ще подкрепят референдум на *** за независимост
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
11 иди им я вземи ти де!
12
1
 
0
 
! Отговори
Моля за извинение. преди 1 година
Да се чете- неконститУционен.Грешката е механична.
11
0
 
4
 
! Отговори
Ааа, преди 1 година
Не е ”некунститационен! Всеки народ има право на своята свобода и независимост.
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само от Ирак, вземете си и часта от турция
9
2
 
6
 
! Отговори
до 4 от славянин преди 1 година
''Най-конституционен'' беше референдумът в Косово!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те всички така почват,уж за мирни цели и оп изведнъж немирни!То се е видяло,че ще се мре,ама здраве да е!
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свобода и независима страна за кюрдския народ .
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представям си . сащ са изчадия
5
1
 
10
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 година
ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ ПЛАНЕТАРЕН РЕФЕРЕНДУМ: ..." ДА СЕ ОСТАВЯТ ЛИ ЖИВИ МИЛИАРДЕРИТЕ /ПРЕДИМНО АМЕРИКАНСКИ/ - УБИВАЩИ ЧОВЕЧЕСТВОТО"??? НО МИСЛЯ ,ЧЕ ОЩЕ ДЪЛГО ДЕЦАТА НА НЕОГРАБИТЕЛИТЕ ЩЕ ОХРАНЯВАТ ДЕЦЕТА НА ГРАБИТЕЛИТЕ ОТ И НА ТРУДА НА ХОРАТА!!!!-
4
1
 
5
 
! Отговори
пенко преди 1 година
КОНСТИТУЦИЯ ЛИ ? ЧИЯ Е КОНСТИТУЦИЯТА ? БЪЛГАРСКАТА ПРЕЧИ ДА СИ "ОПРАВИМ" ДЪРЖАВАТА!!! ДЪРЖАВАТА Е ЗАКОН ,СЪД, НАКАЗАНИЕ !!! КОЙ ОПРЕДЕЛЯ ВИНОВНОСТ -ЗА НАРУШАВАНЕ НА ЗАКОНА ? У НАС НЕИЗБРАНИЯ ОТ НИКОГО " СЪДЛЬО" ! ТОЙ СЕ СПОРАЗУМЯВА С ПЕДОФИЛИ , УБИЙЦИ, МАФИОТИ -БЕЗ УЧАСТИЕ НА ЖЕРТВИТЕ!!! КОЙ Е ТОЙ "СЪДЛЬОТО" ? НО ВИНОВНИ СМЕ ВСИЧКИ НИЕ -КОЛКО "СЪДЛЬОВЦИ" СМЕ ЛИСВИДИРАЛИ /ПРИ ДОСТАТЪЧНА МОТИВАЦИЯ/???
3
4
 
8
 
! Отговори
Ами бе преди 1 година
А в Крим конституционен ли беше, че нещо не мога да се сетя?
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че под натиска на Турция всичко се провали ха ха ха аха ха .
1
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те искат да са отделна държава. Няма как да признаят вашата конституция. А колко гаден беше Садам! Сега сте демократична република за даване на евтин петрол на правилните хора. Свободни сте и кюрдите са свободни. Пълна демокрация.