Нидерландия се отказва от “холандското лале” от Нова година

Страната на лалетата залага на по-богати туристи с нов имидж
28 дек 2019 09:00,
29
Нидерландия се отказва от “холандското лале” от Нова година
Снимка: архив Reuters

Нидерландия ще смени официалното си лого от 1 януари, изоставяйки най-известната си емблема “Холандско лале”. Решението е на правителството, което одобри нов символ. Той ще се използва за представителни цели от бизнеса, посолствата, министерствата, университетите, както и в туризма и спорта.

Новият символ NL Nethrlands залага на традиционния оранжев цвят и запазва лалето, което е националното цвете, но заменя с “Нидерландия”, използваната от 25 г. “национална марка” Holland Tulip (холандско лале, б.а.).

Причината за решението е, че според правителството настоящото лого по-скоро разделя, вместо да приобщава гражданите. То е взаимствано от имената на две от 12-те холандски провинции - Южен Холанд и Северен Холанд, и не представлява цялата държава.

“Малко е странно да се популяризираш по света само с малка част от страната си - Холандия”, коментира говорител на правителството пред агенция Ефе.

Замяната на официалното лого е част от цялостна стратегия за развитие на туризма, която си поставя за цел да сложи край на огромните тълпи туристи, пристигащи с евтините полети, особено в Амстердам, като ги замени с по-устойчив модел.

Според очакванията до 10 г. броят на туристите в Нидерландия се очаква да достигне 30 милиона души годишно. При население на страната от 17 млн. жители, това ще застраши качеството на живот и равновесието на природата, се опасяват властите. Затова те смятат, че Нидерландия трябва да се пропагандира по света не само като туристическа дестинация, но и да се развива устойчиво. В момента холандската икономика е най-конкурентната в ЕС и четвърта по конкуретоспособност в света. Ето защо правителството планира да се представя по света с икономическите и технологичните си постижения, вместо да се показва само като туристическа възможност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Златокоска преди 4 години
Когато чуя само името веднага ми нахлува мисълта, подредба, чистота , организираност.Като хора, толерантни и същевременно коригират, но в последните години си мълчат за да не ги наръбка някой от чуждестранните граждани с нож.Добре са си хората, в стабилна държава 80 процента говорят и английски език, отворени към новато.Изнервени, че плащат високи такси, глоби но...не си и помислят да не си платят Напредъка е във това поне виждаш къде им отиват парите.Градът и селото с еднакъв асфалтов път
23
0
 
1
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
"Стотии пъти са писали за Холандия (а не правилното Нидерландия)!""Кралство Нидерландия или само Нидерландия, наричана също ХОЛАНДИЯ, е държава, конституционна монархия, разположена основно в Северозападна Европа и включваща територии извън Европа."Източник: Уикипедия И що трябва да обиждаш?
22
0
 
5
 
! Отговори
Дядо ти преди 4 години
До аа1830Няколко забележки - ако на някой първите му асоциации са наркотици, легална проституция и ***, значи в главата му едва ли има място за нещо друго. Трябва и образование.Колкото до това, че лалетата не растяли там естествено, българската ракия е дожла от Близкия Изток, доматите и чушките в шопската салата са дошли от Средна Америка, а лука и краставиците от Индия.
21
0
 
2
 
! Отговори
най-после преди 4 години
DNES.bg са лицемери. Стотии пъти са писали за Холандия (а не правилното Нидерландия)!
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Нидерландия се отказва от холандското лале от Нова година"Функционална неграмотност ли е, или толкова си могат някои, но ми се струва, че нидерландците се отказват само от думата "холандско", а не от лалето...
19
2
 
4
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
НеудачникИ толькА жавкат, като булонки на питбул!? Ха ха ха СмешТниКи бАлшие!
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SichtpunktДобре ли сте?
17
4
 
7
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
всъщност не са никакви мелници, а съоръжения за отводняване) все по-рядко се асоциират с тази доста интересна, но и много изкуствена страна и лицемерен народ, наричан не случайно векове наред евреите на Европа.Аз обичам всички миролюбиви и нации с ценности. От Холандия до Индия и Перу. Имам познати навсякъде и не обичам да се Натрапвам. Искам да опитам, колкото се може повече национални кухни, да споделя болка и щастие, да се запозная с чужди традиции и култура.
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Награбили бяха в мътни времена лалето отжТурция и си го боднаха за емблема.Лалето е коренно националното цвете на Турция и нейна емблема.Едно нагло присвояване на чужда собственост е правело Холандия горда с лалето!Дойде време всеки да връща заграбеното. Холандия има заслугата на първа лястовичка.
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От логото може , но от ЕС няма никига няма да се откаже. Не са луди като англичаните
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джамия трябва да са новия символ на Холандия, така ще привлекат богати шейхове туристи.
13
6
 
10
 
! Отговори
Балкантурист преди 4 години
А бг логото, което представя страната като туристическа дестинация и по точно резултата след посещение на бг хотел/ресторант и последвала стомашно-чревна инфекция, кога ще го сменят?
12
1
 
15
 
! Отговори
23 преди 4 години
В статията има една статистическа грешка - от тия 30 милиона туристи, които се очакват, половината са местното население, което работи малко, а печели добре и през уикенда постоянно е на път. От статията не стана ясно и как ще привличат по-богати туристи, а в същото време ще запазят бардаците и магазините за дрога. Ако затворят публичните домове, безработицата в България, Полша, Чехия и т. нат. ще нарстне съответно с 2-3 процента.
11
11
 
9
 
! Отговори
Нормален преди 4 години
Ех да имахме стандарта на живот на Холандия и икономиката им,пък нека ни плюят завистливите полуинформирани и полуграмотни индивиди.
10
2
 
5
 
! Отговори
Бургас преди 4 години
Като прочета ,,СЛЪНЧАКА" и разбирам що за личности са това-невръстни пубери !
9
2
 
13
 
! Отговори
Сюлейман преди 4 години
Ааа!Трябва и полумесец бомба и венец от канабис!Иначе не е толерантно!
8
1
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Нидерландия ще бъде официално първата транс *** би хомо държава в света. Символ ще бъдат три луковички на лалета, като само средната ще има стъбло и цвят като дъгата.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Малко е странно да се популяризираш по света само с малка част от страната си - Холандия, коментира говорител на правителството пред агенция Ефе." - да го каже на нашата министърка на туризма, за която освен "Слънчака" друго няма
6
3
 
20
 
! Отговори
аа1830 преди 4 години
Първата асоциация като се чуе името Холандия е Амстердам, леки наркотици, легална проституция, ***.... Най би им отивало флаг с цвета на дъгата. "Истински" символи като лалетата (които там по естествен начин не растат, Ван Гог, мелниците (които всъщност не са никакви мелници, а съоръжения за отводняване) все по-рядко се асоциират с тази доста интересна, но и много изкуствена страна и лицемерен народ, наричан не случайно векове наред евреите на Европа.
5
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
можеха да си сменят и флага, например с този на lgbt