Пожари в Пантанал - най-големите тресавища в света

Бразилия обяви извънредно положение в щата Мато Гросо до Сул
15 сеп 2020 16:00, Елка Василева
3
Пожари в Пантанал - най-големите тресавища в света
Снимка: архив, БГНЕС

Бразилското правителство обяви извънредно положение в щата Мато Гросо до Сул заради пожари в Пантанал, най-голямата заблатена низина в света, предаде ДПА.

Извънредното положение беше въведено с министерски указ, публикуван вчера в Държавен вестник, за да може щатските власти да получават федерални средства за спасителни действия и борба с пожарите, съобщават местни медии. Засега не е ясно колко пари ще бъдат отпуснати и кога.

Междувременно служби за опазване на околната среда, войници и местни пожарникари се борят с пламъците.

От началото на годината до 13 септември бяха регистрирани 14 489 огнища на пожари, докато за същия период на миналата година те са били 4699. Пожарите вече унищожиха около 10 на сто от Пантанал. Засегнатият район е приблизително с размерите на Израел.

Земята в Пантанал е толкова суха, че една искра е достатъчна, за да предизвика пожар, отбелязва ДПА, цитирана от БТА. Подпалването е най-лесният и евтин начин за собствениците на малки ферми да разчистят терените и да ги подготвят за сеитба, но понякога пожарите излизат от контрол.

Също като в района на Амазонка в Пантанал част от земите се използват за пасища и отглеждане на соя, което променя облика на природния регион.

Тресавищата са разположени в щата Мато Гросо до Сул, част от Мато Гросо и по-малки територии в съседните Боливия и Парагвай. Заблатената низина е пресечена от мрежа от реки и езера, които през зимния сезон често пресъхват. В района живеят ягуари, пуми и капибари - най-големият гризач в света, както и стотици видове птици.
 


3
Още от Коронавирус
Лежа в тъмното и се моля за глътка въздух... Болни от коронавирус със симптоми с месеци
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
6
 
! Отговори
Блато преди 4 дни
В бг парламента има и по-едри гризачи.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Капибара е най-големият гризач в света. Докарва го до 70-килограмово прасе. Любимо угощение и за анакондите.