Регионалните конфликти на Балканите и великите сили

Журналистът Николай Кръстев пред Bloomberg TV Bulgaria
28 окт 2020 22:00, Анисия Иванова
28
Регионалните конфликти на Балканите и великите сили
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Балканите в момента се намират в предгореща точка на конфликт между глобални и регионални сили, но е малко вероятно да се стигне до директни конфронтации между трите основни играча - САЩ, Русия и Китай. Но колкото и да са влиятелни тези сили, регионът не е вече само сцена за разстрастване на геополитическо влияние, но и повод за преразглеждане на външнополитически стратегии. Това заяви Николай Кръстев, журналист, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Нека да не забравяме, че руската външна политика на Балканите датира от преди 200 години и тя винаги е била адаптивна не само към всяка държава, но и към отделните етноси. Русия винаги е играла ролята на посредник в регионалните конфликти, но в последните години се забелязва нарастващото влияние на православната църква при вземането на геополитически решения от страна на Кремъл".

"Именно поради появата на този "нов участник" в руската политика въшният министър Лавров се опита да минимализира щетите, нанесени върху руско-гръцките отношения, вследствие на шпионския скандал от 2018 г., по време на визитата си в Атина, същевременно запазвайки крехкото й отчасти пропукано партньорство със съюзника си в Близкия изток - Турция", обясни Кръстев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него това, което Кремъл "изпуска в геополитическите си сметки за събуждане на гръцкия интерес към Русия, е, че ситуацията от преди две години се е видоизменила коренно - турската политика е далеч по-втвърдена, а американското влияние се трансформира в геоикономическо и енергийно".

"Стената в региона, която изгражда текущата американска администрация, има и своите пукнатини в лицето на Сърбия и Турция", коментира журналистът.

"Непосредствено на запад от България се очертава едно сръбско пространство - триъгълник между Белград, Баня Лука и Подгорица ... По всичко личи, че руско-сръбската дружба ще остане трайна и ще се задълбочи с течение на времето. Доказателство за това е споразумението, подписано миналата седмица от премиера Мишустин, с което се открива в Белград представителство на руското министерство на отбраната. И всичко това идва на фона подкрепата на Москва по отношение на сръбския фактор в Босна и Херцеговина".

По думите на Николай Кръстев руската външна политика се изразява в система от сложни баланси и "крехкото партньорство между Анкара и Москва няма да продължи вечно, тъй като залозите в Нагорни Карабах и Сирия са огромни".

"Колкото и да е крехко обаче, партньорството и руските С-400 са сред основните предпоставки САЩ да се преорентират все повече към гръцки център на тежестта за американските интереси в Източна Европа".

В заключение журналистът изказа тезата, че при евентуален конфликт между Вашингтон и Москва на Балканите мястото на Пекин на този фронт ще бъде изключително интересно.

"Отношенията между Китай и Русия невинаги са били гладки, по-скоро тяхното партньорство е ситуативно, но въпреки това сближаването между Пекин и Белград нараства през последните пет години чрез редица инфраструктурни проекти".

Целия коментар на Николай Кръстев - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конфликти на Балканите НЯМА . Всички помнят срамната Межкусъюзническа Война .
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Николай Кръстев не говори за политиката на европейския съюз
19
2
 
1
 
! Отговори
Истина преди 3 години
време е за последния разпад на турция, османлийте да се изтеглят в анадола, да се създаде кюрдска държава, както и една нова която да е наследник на Византия, така че Константинопол пак да е в християнски ръце. Както се знае хвърляш една кофичка със свинска кръв в една джамия и тя вече не може да е свещенно място за мюсюлманите, така че може да стане църква, синагога, будиски храм или каквото и да е друго но не и джамия.
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С Тиква начело никой не ни е виновен
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само китайци не са ни поробвали и колонизирани! Мнго са далече....
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чест и слава на Русия!
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СловянинКой е нареждал на сърбите, руснаците ли, чче не те разбрах ? :) Сърбия ни напада с цялото си войнство, 7 години след като сме извоювали някаква свобода, генералите им са били от Австро-Унгарската империя, докато нашите са били някакви току що пръкнати лейтенантчета от Одеса :) Затова се наарича - войната на генералите срещу лейтенантите, победата знаеш за кого е, нали ? :)
14
11
 
7
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
В Ньойи Западът ни отнема Добруджа, Македония, Западна Тракия. Русия не присъства на този договор, Ленин го нарича империалистически и ограбващ Българско. Хубаво, че Германия и СССР се разбират и си връщаме през 1940 Южна Добруджа. Преди 10 дни в БНТ хвалеха Австро-Унгария. Точно тя нарежда на Сърбия да ни нападне през 1885 г. Днес младите са с промити мозъци за историческите факти. Кой бомбардира София от 1941 до 1944? Защо нито един съветски войник не е убит в Българско?
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СатираВсъщност Югославия е случайност на съдбата, България като съюзник на Германия и е тъпчел сърбите още когато не са имали държава си го отнесохме и двете световни :) Освен Германия, другите велики сили са ни мразили, не виждам защо ги издигаш на пиедистал сърбите, та те са най крайните хора на света, ние сме цвете направо :)
12
4
 
6
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Сърбите отново показват че не е нужно да водиш крайна политика и задължително да си член на НАТО и ЕС. В момента правят това което беше и в бивша Югославия. Възползват се максимално от всички възможности който биха им се отворили със Русия, ЕС, Китай, Турция, САЩ дори. Нищо чудно до края на десетилетието да ни изпреварят по доста показатели.
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"А ресурсите са в Русия"Литият е в Африка. И Китай го държи.
10
5
 
7
 
! Отговори
Кай-Гон Джин преди 3 години
Колкото и да са силни руските оръжия, винаги има едно оръжие което е по-силно. И Путин го знае отлично и затова се съобразява дори с такива малки държави като България. Да не говорим за Китай.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без нови колонии и евтини ресурси западната система не може повече да съществува. А ресурсите са в Русия.
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия притежава най-модерните видове оръжия, които в пъти превъзхождат по сила, мощност, скорост, точност всички съществуващи днес (оръжия), и които могат да унищожат всяка цел във всяка точка на планетата. Никой в света в момента няма такива оръжия.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия си дава напълно сметка, че "желязната завеса 2.0" между ЕС и Русия няма да изчезне ами ще се задълбочава. И това се случва докато от списание "Икономист"признават, че КНР всъщност вече е водещата световна икономика.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия и Китай имат колосална по дължина обща граница. Днес ги свързва комплексно, многовекторно всеобхващащо стратегическо партньорство. И това се случва не защото отчуждаването между Русия и ЕС/НАТО принуждава Москва да се преориентира на Изток, а най-вече защото съюзът между съседите, най-голямата икономика и най-голямата военна държава на света, има тотален евразийски смисъл, както геополитически, така и геоикономически.
5
4
 
8
 
! Отговори
Проооз пжрникар преди 3 години
Лошото е че Борисов е мнооого тъъъъп и не знае какво да прави в ситуацията. Иначе всички с един елементарен ход ще го издуухат с 200.
4
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е заплаха за България,ЕС и Балканите. Възможни са и общи действия на Русия с Турция, срещу ЕС и Балканите,без Сърбия/БИХ,независимо от противопоставянето им в Нагорни Карабах. Натискът над Черна гора и Северна Македония ще се засили от страна на Русия, именно,чрез сателитът й Сърбия. ЕС трябва да преосмисли плитиката си срещу Сърбия.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви са тия нищонеразбиращи платени клакьори ?
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви конфликти бе, имаме 8 самолета на картинки, ние колим, ние бесим в целия регион! Сега като пратят и другите 8 картинки ще завладем целия свят