Големият горски пожар в Анталия взе жертви

Изпепелени са 20 жилищни сгради, дом на около 500 души
29 юли 2021 13:11, Елка Василева
4
Големият горски пожар в Анталия взе жертви
Кадър: YouTube

Трима души са загинали при големия горски пожар в турската област Анталия, в близост до едноименния курорт. Евакуирани са местни жители.

Всички туристически екскурзии в този регион са прекратени, но за момента няма опасност за туристическите обекти. Близо 60 души са потърсили лекарска помощ. Турските власти са започнали разследване на причините за пожара, предаде БНТ.

Пожарът започва от гора край Манавгат, на 75 километра от курорта Анталия. Силните ветрове бързо разпалват огъня и той достига до жилищната част на града. Започва евакуация, включително на четири квартала на града.

Възрастен мъж на 82-години в село Аксеки обаче остава сам в дома си и се задушава. Изпепелени са най-малко 20 жилищни сгради, дом на около 500 души. Пострадали са 62-ма, главно местни жители, от които трима с изгаряния, а останалите с оплаквания за обгазяване. Повечето са изписани.

"Надяваме се да се справим с този пожар без жертви. Надяваме се възможно най-скоро да спрем разпространението му. Всички аспекти на инцидента ще бъдат разследвани и ще бъде оказана пълна подкрепа на пострадалите заради пожара граждани", заяви Реджеп Ердоган.

Съмненията, че става дума за умишлен палеж, се подхранват от факта, че пожарът е тръгнал от четири места. Турският министър на земеделието и горите Бекир Пакдемирли съобщи, че овладяването на огъня е отнело 21 часа.

В борбата със стихията са били мобилизирани самолет, 19 хеликоптера, 108 пожарни автомобила и 400 огнеборци. Ветрове, достигащи до 50 километра в час, са допринесли за бързото разпространение на огъня.

Миналата година пожари в Турция изпепелиха близо 21 хиляди хектара гори. По-рано този месец горяха два други средиземноморски района - Хатай и Мерсин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
Въобще недейте да се числите към "нормалните хора", защото нормалните хора се интересуват от всичко, и преди всичко са Човеци, а не безчовечни игноранти, като Вас! И да, трябва да ни интересува, защото живеем на една планета и пожари стават навсякъде, още повече - умишлени! И това е обща екологична катастрофа! И Вие не е застраховани от пожари. Така че, по-полека с коментарите, да не Ви напишем утре ние, "това нас, какво ни интересува", защото всичко се връща!
1
8
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
И какво ни интересува това нас, нормалните хора? Нас, нормалните хора ни интересува пожарът в Рованиеми!!!