Зеленски призова украинците да са търпеливи и силни

Продължават усилията за възстановяване на електрозахранването
5 дек 2022 07:47, Нели Христова
91
Зеленски призова украинците да са търпеливи и силни
Снимка: БГНЕС

Президентът Володимир Зеленски призова украинците да бъдат търпеливи и силни, за да устоят на суровите зимни условия, докато официалните лица продължават с усилията за възстановяване на електрозахранването и други услуги, които бяха прекъснати от руските въздушни удари.

От началото на октомври Русия нанася удари по енергийната инфраструктура на Украйна, което води до прекъсване на електрозахранването и оставя милиони хора без отопление, докато температурите се понижават.

"За да преживеем тази зима, трябва да бъдем още по-устойчиви и още по-единни от всякога", каза Зеленски във вечерното си обръщение към нацията.

"Не можем да допуснем каквито и да било вътрешни конфликти и стачки, които могат да отслабят всички ни, дори ако някой там си мисли, че това по някакъв начин ще го укрепи лично".

Западните държави осъдиха вълните от руски въздушни удари по гражданската и енергийната инфраструктура.

Заместник-министърът по политическите въпроси на САЩ Виктория Нюланд заяви, че руският президент Владимир Путин извежда войната на ново ниво на "варварство", като се опитва да изключи осветлението и топлината на цивилни граждани.

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви в Telegram, че от днес прекъсванията на електрозахранването ще бъдат ограничени до планирани "стабилизиращи" прекъсвания, за да се възстанови работата на мрежата, но добави, че ситуацията остава "трудна".

Най-големият доставчик на електроенергия в страната, ДТЕК, съобщи, че са планирани прекъсвания на електрозахранването в три други региона - Одеса, Донецк и Днепропетровск в южната и източната част на Украйна.

В Херсон, останал до голяма степен без ток, когато руските сили напуснаха южния град миналия месец, областният управител заяви, че 85 % от потребителите вече имат електричество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Информиран преди 1 година
Кой започна войната На 16 февруари Украински военни сили навлезли в републиките Донецк и Луганск воювайки с милициите на двете републики с погроми и убийства. На 21 февруари републиките искат помощ от РУСИЯ. нА 22 ФЕВРУАПРИ Русия признава републиките за своя територия. На 24 февруари Руските войски започват изгонването на Украинците от признатите за своя територия. Значи агресора е Украйня.
61
0
 
0
 
! Отговори
Случаен преди 1 година
Не разбрах обаче защо трябва да търпят тебе Урсула и Стоптенберг.
60
0
 
1
 
! Отговори
Петроханко Брат преди 1 година
Преди 30 години Челшеску призова народа си за същото и накрая го отнесе.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мине се не мине милиони украинци умират от студ... Поне 10 пъти така в скорошната история... Горките хора. И все така държат за победата и все същите надежди....
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едно да се гмурнете под вода и да си просто търпелив една година.... Какво търпение бе хора! Милиони ще умрат от студ. Как се търпи -20 градуса в панелка? Ако не се предадете милиони ще измръзнат.
57
0
 
2
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Тоя прилича на зомби. Да му дадат малко дрога, не го ли виждат господарите му. Като плашило е . Сигурно целта е да уплаши руснаците.
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може и тук https://news.liga.net/world/video/engels-i-saratov-prosnulis-ot-vzryva-tam-tu-95ms-i-tu-160-byuschie-raketami-po-ukraine
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби https://***/bazabazon/14787 или https://svoboda.org/a/32161967.html
54
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 74 1. има инцидент с безовоз на летище в Саратовска област за което има видео и вероятно втори инцидент Вероятно на Летище Енгелс. Ако е вярно тоя дето е направил атака срещу Енгелс е НАЙ-НАЙ-НАЙ-ГОЛЕМИЯ *** на света. На произволен принцип самолетите на летището са заредени с атомни боеприпаси не всички само няколко. Ако възникне пожар + атомна Бомба ... Просто няма такива индивиди.
53
1
 
5
 
! Отговори
АК-47 преди 1 година
Ареее, стига с този наркоман и досадната му жена. Аман от тези нацисти, омръзнаха на целия нормален свят. Но скоро ще им видят сметката.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби Не са фейкове истина е! Търси и чети по настоятелно!
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЩ на ВСУ:ВС на РФ съсредоточава основните настъпателни действия в Артемовското и Авдеевското направление.През деня Русия проведе щурмови действия в районите на Площанка и Белогоровка в ЛНР,Берестово,Яковлевка, Соледар,Бахмутское,Артемовск,Опитно,Клещеевка,Андреевка,Маринка,Новомихайловка и Белогоровка в ДНР.Русия продължава да води отбранителни операции в Купянск,Херсон,Запорожие и Лиманско напр. През изминалото денонощие ВС на РФ са нанесли 7 рак. и 32 възд. удара, както и над 50 атаки с РСЗО.
50
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 69 Току що проверих в Телеграм никакви новини за Енгелс Фейкове ли се опитваш да тиражираш?
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ISW:Руските войски продължиха да провеждат настъпателни действия в района на Артемовск и Авдиевка. Ако съюзниците и партньорите на Украйна не подкрепят украинските сили в провеждането на широкомащабни операции тази зима, тогава способността на въоръжените сили на Украйна да водят маневрени бойни действия ще бъде ограничена. През последните дни руските войски обкръжиха украински отряд с грузински доброволци край Бахмут, раниха грузински командир и убиха шестима грузински доброволци.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укр. пол. телег. кан. съобщават, че руснаците все пак постигнаха своето и през нощта взривиха голям склад с боеприпаси на ВСУ в Краматорск в завода СКМЗ. Преди това е имало удар в склада за ГСМ към същия завод в един от цеховете.Съобщава за по-нататъшната съдба на Бахмут: Артьомовск (Бахмут) е новият Мариупол. Градът всъщност ще трябва да бъде разрушен и възстановен наново, както сега правят руснаците в Марик, изграждайки нови квартали и раздавайки апартаменти на хората.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неизвестен дрон атакува летището на стратегическата авиация на руските въздушно-космически сили в Енгелс в Саратовска област. Съобщава се за най-малко двама ранени и два повредени самолета. Това е базата на руските стратегически бомбардировачи Ту-160 и Ту-95, които нанасят удари по Украйна.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В района на Запорожие през нощта руските войски удариха промишлен обект в Запорожие, а също така отработиха позициите на въоръжените сили на Украйна в Новоданиловка и Гуляйполе. В Днепропетровска област през нощта руските въоръжени сили атакуваха инфраструктурен обект в Кривой Рог, на мястото на пристигане избухна пожар. В южния участък на фронта руските войски отработиха цели в Херсон. Украински формирования са стреляли по жилищни сгради в Гола Пристан.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Донецко направление ВС на РФ отработиха позиции на зомби нацита в Авдеевка, Красногоровка и Первомайски. На свой ред украински формирования от оръдия и реактивна артилерия обстрелваха Донецк и Горловка: пострадаха жилищни сгради и цивилни съоръжения, включително църквата Рождество Христово.Двама цивилни са ранени, единият от които е тийнейджър. В Южнодонецко направление руската артилерия нанася удари по вражески съсредоточения в Золотой Нива, Угледар и Новомихайловка.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В посока Бахмут (Артемовски) руските ракетни войски и артилерия отработиха местата за концентрация на противника в Бахмут, Соледар и Клещеевка.В ЛНР ВСУ обстреляха с ракети от РСЗО HIMARS гражданска инфраструктура в Алчевск.
43
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен "На Украйна и трябва огромна, съвременна ПВО" Е Целокупния запад такова нещо не може да осигури. Да погледнем ПВО на западните страни: 1. ПЗРК РФ има активна система за защита "Дипломат" доказала се в боевете. 2. Среден обсег НСАМС, ИРИС-Т, Усъвършенстван Хок?(1978) други ами няма. 3. Основни СТАМПТ и Патриот като последния има повече критики от похвали. 4. Войскови ПЗРК, ЗРК като кротал(10км) и ултимативния Шеведски РБС-60(7км) насочван по лазерен лъч. Изобщо Посредствена работа...