За по-малко от 50 г. светът е загубил близо 70% от дивите животни

Ключов фактор са престъпленията срещу дивата природа
5 юли 2023 12:58, Йоана Цонева
26
За по-малко от 50 г. светът е загубил близо 70% от дивите животни
Снимка: БГНЕС

Светът е загубил 68% от дивите животни за по-малко от 50 години. Ключов фактор за това са престъпленията срещу дивата природа, които водят до загуба на биоразнообразие. Липсата на достатъчно мониторинг обаче оставя повечето случаи неразкрити.

Това е изводът в публикувания днес доклад, дело на природозащитните организации WWF, Traffic и Fauna & Flora International. Проучването е изготвено на базата на информации, извлечени от 87 институции в 11 европейски държави и обхваща периода между 2016 и 2020 г.

Изследването сочи, че повечето от престъпленията са свързани с незаконното убиване на диви животни (27%), с използването на отровни примамки (16%), забранени методи за лов (14%), както и с нелегалната търговия с диви животни (13%). Един от засегнатите видове и пример за многобройните престъпления в дивата природа е щиглецът. Малката птица е смятана за деликатес в Италия и бива обект на "бракониерски туризъм" в Сърбия. Тя е изнасяна нелеглано за Близкия изток през Украйна или е залавяна като домашен любимец в Испания.

Чести жертви на престъпления са и много едри хищници, както и застрашени от тях видове, попаднали в отровни примамки. Анализът отчита, че незаконното убиване на мечки, вълци или рисове е резултат най-вече от предполагаеми или действителни конфликти с фермери и ловци, а също е свързано и с трофеен лов.

В изследвания период властите в България са открили мъртви четири кафяви мечки, а четири други случая станаха известни чрез медиите или документи от прокурорите, коментира Роселина Стоева, координатор на проекта LIFE SWiPE, по който е подготвен докладът. В същото време обаче спадът в популацията на мечките е десет пъти по-голям - с цели 80 индивида. Тоест мечките у нас са намалели от 411 на 329 без никакви доказателства за увеличаване на естествената смъртност.

Същевременно много случаи на престъпления срещу дивата природа не биват преследвани, дори и да бъдат докладвани. Средно 60% от жалбите, получени от прокуратурата, не са довели до съдебно производство, а най-често прилаганата санкция е условна присъда. Проучването подчертава и най-добрите европейски практики, които биха могли да променят ситуацията. Сред тях са:

  -  създаването на специализирани полицейски звена
  -  използването на технологии като дронове или GPS за наблюдение на застрашени видове,
  -  използването на кучета, обучени да откриват отрови
  -  увеличаване на финансовите ресурси
  -  въвеждане на централизирана база данни
  -  възможности за обучения в правоприлагащия сектор
  -  подобряване на трансграничното сътрудничество.

България все пак постигна стъпка напред в борбата с престъпленията срещу дивата природа, след като през тази година институции и НПО се обединиха за създаването на специализиран сектор "Престъпления против околната среда и дивата природа". Той е част от отдел "Икономическа полиция" към Главна дирекция "Национална полиция". Основните отговорности на новосформираното звено са свързани с оперативно-издирвателна, информационна, координационна и организационна дейност за превенция и противодействие на престъпления в дивата природата, описани в Наказателния кодекс.

Защо престъпленията срещу природата са опасни?

За по-малко от 50 години сме загубили 68% от дивите животни на планетата. Ключов фактор за това безспорно са престъпленията срещу дивата природа. Те се нареждат сред четирите най-доходоносни криминални дейности в света. Предхождани единствено от наркотрафика, фалшификациите и контрабандата с оръжия, те генерират приходи от 280 млрд. долара годишно, сочат данни на Интерпол. Освен това престъпленията срещу дивата природа имат редица отрицателни ефекти върху живота на планетата, в това число намаляване на биоразнообразието и дори пълното изчезване на някои европейски животински и растителни видове. През 2021 г. Съветът на ЕС припозна справянето с престъпленията срещу природата като един от десетте приоритета в борбата с организираната престъпност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нема ствичита.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С една дума, природозащитниците никаква не са я свършили и затова искат още пари, гледам, че и те технологии искат. А дали пък не си седят вкъщи или на закрито, и така се надяват да открият липсващите им видове. А може би търсят някой животински вид на неправилния континент? Образователни системи много. Дават ли си сметка колко са хиляди вида са 70% от стотици хиляди вида животни? Цифрите да не би да ви ги подава ИИ-то според най-благоприятната възможност да изсмучите пари, а, еко-активисти?
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Енергийните компании като Армико, от втората световна насам са купували патенти за чисти технологии, за да правят пари. Зеления преход е можел да стане плавно във времето и сега нямаше да сме пред апокалипсис. Алчността им унищожава планетата.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ужас
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз искам да намалим депутатите и техните заплати със 70% ... не само в България, но и по света. Хора дето само приказват, а нищо реално не вършат по проблемите на планетата.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Човека е най-големия вирус на планетата, но докато бялата раса спря да се размножава, жълтата и черната раса се размножават като зайци, ядат и мърсят всичко което им падне :)))
17
0
 
3
 
! Отговори
ЩИГЛЕЦ преди 9 месеца
"Малката птица е смятана за деликатес в Италия." ЕГАТИ И ДЕЛИДАТЕСА ПО-МАЛКО ОТ 20гр ЖИВО ТЕГЛО, КОЕТО ПАДА ПОД 10гр ИЗЧИСТЕН, А ЗА ЕДНО ХАПВАНЕ ТРЯБВАТ 40 БРОЙКИ... МОЖЕ - ЕДИН ЩИГЛЕЦ 1000 ЕВРО И ОЩЕ ТОЛКОВА ЗА ГОТВАЧА...СМЕЕШНИИИЦИ!!!
16
0
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 9 месеца
Видовете на земята са 1 300 000. Давам награда на онзи, който ми изброи 1 000 вида изчезнали от 1973 година насам. Не 390 000 - само 1 000...
15
0
 
2
 
! Отговори
Зрител преди 9 месеца
За 50 години населението на Земята се удвои.
14
0
 
0
 
! Отговори
До 14 преди 9 месеца
А не са лисиците. "Зелените" го изядоха щото не му помогнаха на горкото щиркелче.
13
4
 
2
 
! Отговори
44444444 преди 9 месеца
Зелените са най - дол_ната изметт на планетата. само налагат ограничения които с нищо не помагат на планетата Земя. Пример - въглеродните емисии. И какво като има квоти, Китай, САЩ, Русия, Индия, Пакистан, си бълват как си трябва, не им дреме, само *** ЕС си мисли че нещо прави.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Птичи грип, свински грип, луда крава и какво ли още не....., първо дивите, после и питомните в трапа и сега какво.....
11
1
 
9
 
! Отговори
Alex преди 9 месеца
Човека е най мръсното нещо на тая земя
10
0
 
21
 
! Отговори
sis преди 9 месеца
Миналата събота си отидох на село и гледам до нашата къща щъркел със счупено крило. Естествено не ми позволи да го хвана и заведа на лекар. Потроших телефоните на "Зелени балкани" Четири лапи", Българско дружество за защита на птиците" и др... Никой не отговори на обажданията ми. Влючително оставих гласови съобщения. До сега никой не ми се обади да пита какво стана със щъркела.... а имат там да даря пари. За какво?
9
4
 
9
 
! Отговори
Що преди 9 месеца
Пишете глупости бе, ако изчезнат 70 % от животните света е мъртъв бе, какво ги разтягате тези локуми.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Човека няма да живее вечно на земята. Или ще стане друго животно или ще исчезне както другите животни. Алах вижда всичко и накрая се плаща.
7
10
 
6
 
! Отговори
Смях преди 9 месеца
Викате едри хищници, ами елате в Родопите да ви питам за едрите хищици, на всяка крачка мечка не може да се живее вече нормално. Време е да се разреши лова на мечки и да се запише че е ловен вид, тъй като броят им е много над нормалното.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
така е - китайците и римляните ги изядоха - те ядат всичко
5
3
 
14
 
! Отговори
Колю преди 9 месеца
Зелена пъртенка. И врабчетат бяха изчезнали но се появиха. Зелените ни съсипват. Хиляди декари обработваема земя се зае със слънчеви панели от които няма никва полза.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Ключов фактор са престъпленията срещу дивата природа" -АХХАХАХААХХ